Ομορφιά & Καλή Ζωή — 09/10/2012 at 00:31

Κολλαγόνο και Ελαστίνη

by

Κολλαγόνο και ΕλαστίνηΤόσο το κολλαγόνο όσο και η ελαστίνη αποτελούν τις δύο  κυριότερες πρωτεΐνες του ανθρώπινου οργανισμού.

Πολύς  λόγος γίνεται  τα τελευταία χρόνια  για τις θεραπευτικές  ιδιότητες  του κολλαγόνου,   όχι μόνο αυτό που  περιέχεται  μέσα σε καλλυντικά σκευάσματα αλλά  και για το πόσιμο κολλαγόνο  όπου  αναφορές το παρουσιάζουν ως θαυματουργό!!! Θαυματουργό όχι μόνο στην κοσμητική  αισθητική αλλά και στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.

Οι έρευνες αναφέρουν ότι το πόσιμο κολλαγόνο έχει άμεσα ορατά αποτελέσματα:

 •  στους συνδέσμους & χόνδρους των αρθρώσεων αλλά και στον μεταβολισμό των οστών
  • στη βελτίωση υφής και εμφάνισης του δέρματος & της επιδερμίδας (μείωση ρυτίδων στο πρόσωπο)
  • στα μαλλιά & νύχια, καθώς τα δυναμώνει και τους δίνει λάμψη
  • στον έλεγχο του σωματικού βάρους
  • στη μείωση της κυτταρίτιδας
  • στις αθλητικές επιδόσεις καθώς προσφέρει άμεση αναπλήρωση & ανάπλαση του μυϊκού ιστού
  • γιατί αυξάνει τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης στον οργανισμό προσφέροντας
  • καλύτερο ύπνο
  • βοηθά στην αντιγήρανση

Ακούγονται πολύ ωραία όλα αυτά, αλλά κατά πόσο συμβαίνουν στην πράξη και κυρίως χωρίς να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό μας; Οι περισσότερες μελέτες που έχουν γίνει για το πόσιμο κολλαγόνο θεωρούν ότι είναι ένα απόλυτα φυσικό προϊόν το οποίο όμως δεν θα πρέπει να καταναλώνεται από γυναίκες που βρίσκονται στην εγκυμοσύνη ή από μητέρες που θηλάζουν. Για ορισμένους ειδικούς, όλοι οι υπόλοιποι μπορούμε να το καταναλώνουμε  άφοβα. Τα αποτελέσματά του θα κριθούν σε βάθος χρόνου. Πριν την χορήγηση του, σωστό είναι να γίνει μια συζήτηση με τον γιατρό σας!!!

Όμως τι προσφέρουν το κολλαγόνο και η ελαστίνη  στην υγεία του δέρματος και της επιδερμίδας;

Το κολλαγόνο είναι πρωτεΐνη που σχηματίζεται από μια αλυσίδα αμινοξέων και βρίσκεται σε αφθονία στο βαθύ χόριο. Είναι ένα από τα σημαντικότερα  συστατικά του συνδετικού ιστού ο  όποιος υπάρχει στο δέρμα, στους τένοντες, στα τριχοειδή αγγεία, στους χόνδρους, στους συνδέσμους και στα οστά.

Οι ινοβλάστες είναι σημαντικοί γιατί είναι τα κύτταρα που σχηματίζουν το κολλαγόνο και τους πολυσακχαρίτες, βασικά στοιχεία για την ενυδάτωση του δέρματος. Το κολλαγόνο παρέχει στον συνδετικό ιστό  μηχανικές ιδιότητες αντίστασης στην έλξη και στην πίεση. Χρησιμοποιείται σαν προϊόν ενυδάτωσης σε διάφορες μορφές στα καλλυντικά  για την περιποίησης του δέρματος. Στην αισθητική  χρησιμοποιείται για  θεραπείες ενυδάτωσης και σύσφιξης της επιδερμίδας και βρίσκεται μέσα σε κρέμες ,gel,  μάσκες, αμπούλες.

Η ελαστίνη είναι μια ακόμη πρωτεΐνη του συνδετικοί ιστού, η οποία προσδίδει ελαστικότητα. Σχηματίζεται από ινοβλάστες και αποτελείται από ίνες που μοιάζουν με ελατήρια και δίνουν την ελαστικότατα στο δέρμα. Η ελαστίνη δημιουργεί ένα δίκτυο στο  θηλώδες στρώμα του δέρματος, κάτω από την επιδερμίδα, κυρίως γύρω από τα εξαρτήματα του δέρματος και λιγότερο στα βαθύτερα στρώματά  του. Η ελαστικότατα του δέρματος αλλάζει και μειώνεται  όταν το δέρμα εκτίθεται στη δυνατή ζέστη, στον άνεμο για πολύ χρονικό διάστημα  και στον πολύ δυνατό ήλιο. Αυτές οι αλλαγές με την σειρά τους οδηγούν  στην αλλοίωση της επιδερμίδας.

Η ποσότητα της ελαστίνης στο δέρμα μειώνεται γρήγορα  με το πέρασμα των χρόνων, ενώ το κολλαγόνο αυξάνεται μέχρι  την ηλικία των εξήντα χρόνων , οπότε σημειώνει  απότομη πτώση. Στην αισθητική χρησιμοποιείται και αυτή σε θεραπείες όπως το κολλαγόνο , τοποθετημένη σε κρέμες, αμπούλες,  μάσκες.

Χρήσιμη  Συμβουλή:

Η συμβολή ενός  ξεκούραστου ύπνου στην ανάπλαση του δέρματος  αλλά και στη νεότητα είναι σημαντική. Η επαναδόμηση  των ιστών πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του επιπέδου 3 της φάσης REM, οπότε και το σώμα μετατρέπει το διαθέσιμο κολλαγόνο και τα άλλα θρεπτικά συστατικά σε νέους ιστούς. Η σύνθεση του νέου κολλαγόνου από τους ινοβλάστες του δέρματος συνήθως πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου, από τη 1.00 πμ. περίπου μέχρι τις 4.00 πμ. και στη συνέχεια  το νέο κολλαγόνο χρησιμοποιείται σε διάφορες λειτουργίες του σώματος.

Leave a Comment