Ομορφιά & Καλή Ζωή — 26/11/2012 at 11:13

Θυλακίτιδα και πως να την Αποφύγουμε

by

Θυλακίτιδα και πως να την ΑποφύγουμεΘυλακίτιδα δεν είναι κάτι  περισσότερο από την φλεγμονή που δημιουργείται  στο  θύλακα της  τρίχας.

Το συχνότερο αίτιο της θυλακίτιδας είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, που ήδη υπάρχει στο δέρμα μας, ο οποίος προκαλεί είτε την επιπολής ( επιφανειακή) θυλακίτιδα είτε την εν τω βάθει. Το μικρόβιο του σταφυλόκοκκου  γίνεται παθογόνο κάτω από ορισμένες συνθήκες, π.χ. παχυσαρκία, διαβήτης, τοπικές κακώσεις, τριβή από τη χρήση ξυριστικών μηχανών και από τα στενά ρούχα, κακή υγιεινή της περιοχής, εφίδρωση. Στην επιπολής ,  εμφανίζεται φλεγμονή γύρω από το θύλακα με μικρή φλύκταινα με πύον ενώ στην εν τω βάθει ,  επώδυνη σκληρή διόγκωση με επιφανειακή φλύκταινα με πύον.

Τα συμπτώματα είναι :ευαισθησία, φλεγμονή , ερεθισμός  της μολυσμένης περιοχής και εστίες με πύον που στο κέντρο τους διακρίνεται η τρίχα.

Η μόλυνση του θύλακα εμποδίζει τη φυσιολογική ανάπτυξη της τρίχας, η οποία στρέφεται προς το θύλακα αντί να εκφύεται κάθετα προς την επιφάνεια της επιδερμίδας. Μπορεί να εμφανιστεί  στο πρόσωπο, λαιμό, ώμους, μηρούς… Η θυλακίτιδα μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μόνο στην περίπτωση που η εκδήλωσή της οφείλεται σε ιό, μικρόβιο ή μύκητα. Για αυτόν τον λόγο καλό θα΄ναι να δίνεται ιδιαίτερη σημασία στα  προσωπικά  είδη που χρησιμοποιεί ο «ασθενής» π.χ. πετσέτες μπάνιου ,ρούχα …..

Άλλοι παράγοντες που βοηθούν να δημιουργηθεί η θυλακίτιδα και χαρακτηρίζονται ως προδιαθεσικοί  παράγοντες είναι  :

  • Η κακή υγιεινή του σώματος.
  • Το ξύρισμα και οι τραυματισμοί των περιοχών με έντονη τριχοφυΐα, (τα γένια, οι μασχάλες και οι μηροί).
  • Τα στενά ρούχα, λόγω τριβής  κ.λπ.
  • Τα τροπικά κλίματα και η έντονη υγρασία, λόγω της τυχόν ακμής που θα παρουσιαστεί ,π.χ. τύπου Μαγιόρκας.
  • Η συχνή χρήση τοπικών κορτιζονούχων σκευασμάτων.
  • Η συστηματική χορήγηση αντιβιοτικών.
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης.

Για άμεση ανακούφιση μπορείτε να δοκιμάσετε να εφαρμόσετε   ζεστές κομπρέσες και  να πλένετε την περιοχή με αντιβακτηριδιακό σαπούνι  δυο φορές ημερησίως .

Το καλύτερο από όλα είναι η πρόληψη, γι΄αυτό :

Προτιμάτε τα άνετα, βαμβα­κε­ρά, λινά ή μεταξωτά ρούχα, επειδή τα στενά και συνθετικά ρούχα ερεθίζουν το δέρμα.
Αν ξυρίζεστε στο πρόσωπο, κάντε μασάζ στην περιοχή που αναπτύσσονται τα γένια με ένα ζεστό πανί ή ειδικό σφουγγάρι, ώστε να σηκώνονται οι τρίχες.
Ξυρίζετε τις τρίχες προς την κατεύθυνση που μεγαλώνουν.
Αλλάζετε λεπίδα μετά από κάθε χρήση και κρατάτε καθαρή την ξυρισμένη περιοχή.
Οι χώροι με τους οποίους το δέρμα έρχεται σε επαφή όπως η  μπανιέρα, πρέπει να απολυμαίνονται.

Αλλάζετε κάθε μέρα τα ρούχα που έρχονται σε επαφή με τη μολυσμένη περιοχή.
Χρησιμοποιείτε ειδικά φαρμακευτικά σκευάσματα που βοηθούν στην απελευθέρωση των τριχών.

Τα περισσότερα περιστατικά θυλακίτιδας διαρκούν λίγες  ημέρες και δεν χρειάζονται θεραπεία, επειδή η μόλυνση υποχωρεί μόνη της. Στην ήπιας μορφή θυλακίτιδα, βοηθά η τοπική καθαριότητα με αντισηπτικά σαπούνια και η επάλειψη με τοπικά αντισηπτικά διαλύματα και αντισηπτικές-αντιβιοτικές κρέμες.
Στην  εν τω βάθει θυλακίτιδα, χρειάζεται συνήθως διάνοιξη, ώστε να φύγει το πύον, ενώ παράλληλα χορηγούνται και αντισηπτικά διαλύματα, αντιβιοτικές κρέμες και πολλές φορές αντιβίωση από το στόμα. Εάν το πρόβλημα  είναι μόνιμο,  ο δερματολόγος θα προχωρήσει σε ορμονικές εξετάσεις και στην εφαρμογή λέιζερ αποτρίχωσης με σκοπό να κάψει το θύλακα της τρίχας εσωτερικά, ώστε η τρίχα  να πέσει σταδιακά. Σε κάθε περίπτωση  απαραίτητο  είναι να συμβουλεύεστε  τον δερματολόγο  σας.

Leave a Comment