Ομορφιά & Καλή Ζωή — 14/01/2013 at 09:58

Chakra και Ενέργεια

by

Chakra και ΕνέργειαΗ ζωή δεν έχει μόνο ευχάριστες στιγμές  αλλά και δύσκολες. Πολλές  φορές προσπαθώντας να ανταπεξέλθουμε  σε αυτές τις δυσκολίες που ίσως καθημερινά  να εμφανίζονται στην ζωή μας, στρεσάρουμε τόσο την ψυχή  όσο  και το σώμα μας.

Σωματικές  και  συναισθηματικές  κακές  συνήθειες , ακόμα και άσχημες εμπειρίες που αποκτήσαμε  κατά την παιδική ηλικία , είναι κάποιοι από τους παράγοντες που μπλοκάρουν τα chakra μας.

Η γιόγκα  αλλά και  ένα μεγάλο μέρος των εναλλακτικών θεραπειών ενσωμάτωσαν τη θεωρία των chakra  στη μεθοδολογία τους..

Κατά την διάρκεια του διαλογισμού,  όταν εστιάζουμε  στις διάφορες  αισθήσεις του υλικού μας σώματος, ενδέχεται να συνειδητοποιήσουμε την παρουσία  των λεπτών ενεργειών που ρέουν  αλλά  και των ενεργειακών κέντρων. Η  λεπτή ενέργεια,  η όποια  ονομάζεται  prana  ή chi,  κυλά  μέσα  στα κανάλια  λεπτής  ενέργειας. Υπάρχουν   επτά   κανάλια  λεπτής ενέργειας  που  ονομάζονται  chakra και είναι τα βασικά, το καθένα  με διαφορετικό  χρώμα .  Με πιο απλά  λόγια , τα  chakra  είναι  ενεργειακά κέντρα που βρίσκονται κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης και λειτουργούν όπως ένας τροχός με γρανάζια , με δεξιά κίνηση. Αυτά απορροφούν και εκπέμπουν  ενέργεια. Όταν αυτά τα  επτά  αόρατα κέντρα είναι ανοιχτά και συνεργάζονται  μεταξύ τους αρμονικά, επιτρέπουν στην ενέργεια να κυκλοφορεί ανεμπόδιστα από το κεφάλι μέχρι τη βάση της σπονδυλικής στήλης. Όταν όμως κάποιο  κέντρο  μπλοκάρει,  πράγμα που σημαίνει ότι είτε υπολειτουργεί είτε υπερλειτουργεί , η ενέργεια  του παύει να κυλάει ομαλά  με αποτέλεσμα  τις  άσχημες   επιπτώσεις   στην ψυχολογία  και στη  υγεία  μας,  αφού κάθε chakra  επηρεάζει συγκεκριμένα όργανα του σώματος και συνδέεται με διαφορετικές πτυχές της ζωής μας.

Συνολικά υπάρχουν 88.000 chakra και βρίσκονται  σε κάθε σημείο  του σώματός  μας. Τα περισσότερα από αυτά είναι μικρά  και όχι τόσο  σημαντικά.
Όμως, παρόλο που δεν υπάρχει άμεση  υλική  απόδειξη  για την ύπαρξη του  prana, των καναλιών και των  chakra , υπάρχουν υλικοί  συσχετισμοί  μεταξύ των chakra  , των νευρικών κέντρων και των ενδοκρινών αδένων.

Τα chakra  μας ενεργοποιούνται  ασυνείδητα  ή  συνειδητά  με διαφόρους  τρόπους.

  1. Με σκέψεις   και  συναισθήματα. Μια θετική σκέψη  επιτρέπει  την ομαλή  ροή  ενέργειας  στο σώμα  μας, ενώ αντίθετα  μια αρνητική  μειώνει  την ροή  της.
  2. Ο διαλογισμός  και η σωστή  αναπνοή που πετυχαίνεται  μέσα  από την γιόγκα μπορούν να ενεργοποιήσουν τα chakra .
  3. Ο ήλιος, καθώς είναι η σημαντικότερη  πηγή  ενέργειας  πάνω  στη γη  , δίνει  ενέργεια  με το φως του στα chakra.
  4. Με την τροφή, κυρίως  με λαχανικά  που έχουν  αναπτυχτεί  έχοντας  απορροφήσει  την ηλιακή  ενέργεια.
  5. Τα  χρώματα ,καθώς  μπορούν  να  ενεργοποιήσουν  την θετική  και παραγωγική  μας ενέργεια.
  6. Τα ρούχα  που επιλεγούμε  επηρεάζουν  την διάθεσή   μας και κατ’ επέκταση  την ενέργεια  μας.
  7. Μουσική ,καθώς  κάθε  νότα  του μουσικού  πενταγράμμου  αντιστοιχεί   σε κάποιο  chakra.Το αποτέλεσμα ¨  ορισμένοι  ήχοι  να ξυπνούν  συναισθήματα και να μας  ηρεμούν.
  8. Αρωματοθεραπεία  και μασάζ  με αιθέρια  έλαια. Οι θεραπευτικές  ιδιότητες  των αιθέριων  ελαίων ,  μέσω της επαφής με το δέρμα και τα κυτταρικά υγρά και μέσω της εισπνοής και τους οσφρητικούς υποδοχείς , ομαλοποιούν  την θετική  ενέργεια   στο σώμα  μας.

Leave a Comment