Ομορφιά & Καλή Ζωή — 26/01/2013 at 10:33

Τα 7 Chakra και η Επίδρασή τους

by

Τα 7 Chakra και η Επίδρασή τουςΤο σύστημα των chakra  αποτελείται από 7 αόρατα ενεργειακά κέντρα που τοποθετούνται νοητά ,κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, μέσω των οποίων ρέει η ζωτική ενέργεια ,prana, επιδρώντας στο φυσικό, στο νοητικό  αλλά  και στο πνευματικό επίπεδο της ύπαρξής μας. Αν κάποιο από τα  chakra  «κλείσει», τότε η ροή της ενέργειας μπλοκάρεται, με αρνητικές συνέπειες για την  υγεία μας. Καθένα από τα  7  chakra  έχει διαφορετικό χρώμα και σχετίζεται και με διαφορετικά όργανα του σώματος και σκοπός είναι, μέσω της γιόγκα κυρίως , να παραμένουν «ανοικτά», ώστε η ενέργεια να κυλάει ανεμπόδιστα από τη βάση της σπονδυλικής στήλης μέχρι την κορυφή του κεφαλιού.

H έννοια των chakra εμφανίζεται στο περίφημο σανσκριτικό κείμενο για τη γιόγκα  Siva Samhita. Αιώνες  αργότερα, η θεωρία των chakra διαδίδεται στο δυτικό κόσμο και κερδίζει όλο και περισσότερους φανατικούς  θαυμαστές , ιδιαίτερα  στον γυναικείο  πληθυσμό!

1ο chakra : Μουλαντχάρα – Βασικό chakra

Το chakra  της ρίζας ,muladhara,  βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης, έχει χρώμα βαθύ κόκκινο και διακυβερνά τη σταθερότητα, την αξιοπιστία και ελέγχει κάθε στέρεο κομμάτι του σώματός μας, όπως η σπονδυλική στήλη, τα οστά, τα δόντια, τα νύχια. Όταν υπάρχει ισορροπία τότε  ενισχύεται το ένστικτο της αυτοσυντήρησης.
Όταν υπερλειτουργεί  εντείνεται  η απληστία, παρατηρείται τάση παχυσαρκίας.
Όταν υπολειτουργεί  δημιουργείται αίσθημα φόβου, ανησυχίας , ανασφάλειας.
Ασκήσεις εξισορρόπησης : Όλα τα είδη ασκήσεων που ανοίγουν τους μηρούς και δυναμώνουν τους μύες των ποδιών -τρέξιμο, περπάτημα, γιόγκα- ή ενδυναμώνουν τον κορμό , όπως η κολύμβηση. Ρήμα που το χαρακτηρίζει : Έχω

2ο chakra : Σβατισθάνα – Ιερό chakra

Το ιερό  chakra , svadhisthana, βρίσκεται 3 δάκτυλα κάτω απ’ τον ομφαλό, έχει χρώμα πορτοκαλί και διακυβερνά τη σεξουαλικότητα. Ελέγχει τα γεννητικά όργανα, τα νεφρά, την ουροδόχο κύστη και όλα τα υγρά, όπως αίμα, σπέρμα, λέμφο, και  πεπτικά υγρά .

Όταν υπάρχει ισορροπία ενισχύεται  τη σεξουαλική ηδονή. Kάθε άνθρωπος νιώθει άνετα με τη σεξουαλική του ταυτότητα.
Όταν υπερλειτουργεί  παρατηρούνται φαινόμενα σεξουαλικής εξάρτησης και υπερβολικής υποχωρητικότητας, εμμονές, ψυχαναγκασμοί  και απολίτιστη
συμπεριφορά.
Όταν υπολειτουργεί  οδηγεί σε συναισθηματικό  μούδιασμα και σεξουαλική ψυχρότητα.
Ασκήσεις  εξισορρόπησης: Όσες θέτουν σε κίνηση τη λεκάνη και το κατώτερο μέρος της πλάτης. Ρήμα που το χαρακτηρίζει : Αισθάνομαι

3ο chakra: Μανιπούρα – Το chakra του Ηλιακού Πλέγματος

Βρίσκεται την περιοχή του στομάχου, σ’ ένα   σημείο  ανάμεσα από τον ομφαλό και το διάφραγμα, έχει χρώμα κίτρινο και διακυβερνά τη δύναμη, τη θέληση. Τα όργανα που σχετίζεται είναι το πάγκρεας, το συκώτι, το στομάχι και το νευρικό σύστημα.

Όταν υπάρχει ισορροπία  προσφέρει ζωντάνια, ενισχύει τις υπάρχουσες ικανότητες και την πρακτικότητα, συμβάλλει στη σωστή διαμόρφωση του Εγώ, προάγει τη συνεργασία, το αίσθημα ισότητας  και τη ρεαλιστική αντίληψη.
Όταν υπερλειτουργεί παρατηρούνται φαινόμενα αυταρχισμού, αλαζονείας,  επιθετικότητας, έπαρσης και πολλές φορές  υπερβολική  φιλοδοξία.
Όταν υπολειτουργεί ενισχύει την παθητικότητα και το αίσθημα αβεβαιότητας, το άτομο τείνει να κατηγορεί και να τιμωρεί τον εαυτό του.
Ασκήσεις  εξισορρόπησης : Bαθιές  αναπνοές, σωματικές ασκήσεις άλλα  και τεχνικές που μειώνουν το στρες. Ρήμα που το χαρακτηρίζει : Μπορώ

4ο chakra : Αναχάτα – Το  chakra της καρδιάς

Βρίσκεται στο κέντρο  του θώρακα, έχει χρώμα πράσινο και διακυβερνά τα συναισθήματα. Τα όργανα με τα οποία σχετίζεται είναι η καρδιά και οι  πνεύμονες. Όταν υπάρχει ισορροπία  συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς και του αναπνευστικού.

Όταν υπερλειτουργεί  παρατηρείται εξάρτηση από πρόσωπα ή πράγματα, το άτομο γίνεται περισσότερο ευσυγκίνητο, καταπιεστικό και συνήθως εξαντλείται καταβάλλοντας μεγαλύτερη προσπάθεια από αυτήν που χρειάζεται.
Όταν υπολειτουργεί η ανεπαρκής ροή ενέργειας κάνει τον άνθρωπο άπληστο , επιπόλαιο, αδιάφορο για τους άλλους, άσπλαχνο και συμφεροντολόγο.
Ασκήσεις εξισορρόπησης : Αναπνοές και άσανες της γιόγκα που  ανοίγουν  την περιοχή του θώρακα . Ρήμα που το χαρακτηρίζει : Αγαπώ  

5ο chakra : Βισούντα – Το καθαρό τσάκρα

Βρίσκεται στη θέση του λαιμού, έχει χρώμα μπλε και διακυβερνά την επικοινωνία και την έκφραση. Τα όργανα με τα οποία σχετίζεται είναι ο θυρεοειδής, οι πνεύμονες  και  οι φωνητικές χορδές. Όταν υπάρχει  ισορροπία   προάγει την αισιοδοξία, την ελπίδα, τον αυθορμητισμό και την έμπνευση.
Όταν υπερλειτουργεί  ενισχύει τη φλυαρία και την τάση για κουτσομπολιό.
Όταν υπολειτουργεί  προκαλεί συστολή, ανειλικρίνεια, αντικοινωνικότητα, καχυποψία και απροθυμία.
Ασκήσεις  εξισορρόπησης : Άσανες της γιόγκα που ενεργοποιούν την περιοχή του θώρακα και του λαιμού. Εναλλακτικά, τραγουδήστε. Ρήμα που το χαρακτηρίζει : Μιλώ

6ο chakra : Άτζνα – Το Τρίτο Μάτι

Βρίσκεται στο κέντρο του μετώπου μας, έχει χρώμα μπλε -λουλακί  και διακυβερνά τη διαίσθηση, τη φαντασία, τη διόραση. Τα όργανα με τα οποία σχετίζεται είναι η επίφυση του εγκεφάλου.

Όταν υπάρχει  ισορροπία   ενισχύει τη διαύγεια και την αντίληψη.
Όταν υπερλειτουργεί   προκαλεί εμμονές, ψευδαισθήσεις, δυσκολία στη συγκέντρωση, εφιάλτες, ακόμα και παραισθήσεις.
Όταν υπολειτουργεί  αυξάνει τη νωθρότητα, τις αυταπάτες και την επιπολαιότητα.
Ασκήσεις  εξισορρόπησης : Ο διαλογισμός συνιστάται  ως  το A και το Ω αν θέλουμε να έχουμε  μια  ομαλή ροή της ενέργειας στο έκτο τσάκρα. Ρήμα που το χαρακτηρίζει : Βλέπω

7ο chakra : Σαχασράτα – Το chakra  του Στέμματος

Βρίσκεται στην κορυφή του κρανίου, έχει χρώμα λευκό ή μωβ  και διακυβερνά το θρησκευτικό συναίσθημα. Επιδρά στον εγκέφαλο και κατ’ επέκταση στο νευρικό  σύστημα. Συμβολίζει τη διαφώτιση και την επαφή με τα ανώτατα επίπεδα της πνευματικής συνειδητοποίησης. Αυτό το  chakra  είναι υπεύθυνο για την ικανότητα να καταλαβαίνουμε θεϊκές και συμπαντικές ιδέες. Μας επιτρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή η ζωή είναι μόνο η εκδήλωση της ψυχής, του πνεύματος, στο σώμα.

Όταν υπάρχει  ισορροπία  το  άτομο οδηγείται στην αυτοπραγμάτωση ενώ  αποκτά ελεύθερη βούληση.
Όταν υπερλειτουργεί παρατηρείται σύγχυση και το φαινόμενο της εξάρτησης από τα ψυχικά και πνευματικά φαινόμενα.
Όταν υπολειτουργεί  έχουμε  άνιση  κατανομή σκέψης-συναισθήματος .

Ασκήσεις  εξισορρόπησης : Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να ενεργοποιήσετε και να εξισορροπήσετε το έβδομο τσάκρα από το να ξεκινήσετε το δικό σας πνευματικό ταξίδι , επιλέγοντας  εσείς  τη μέθοδο που ταιριάζει καλύτερα  στον ψυχισμό  σας. Ρήμα που το χαρακτηρίζει : Γνωρίζω

Leave a Comment