Ομορφιά & Καλή Ζωή — 05/03/2013 at 14:26

Η Φρουκτόζη και οι Επιπτώσεις στην Υγεία μας

by

Η Φρουκτόζη και οι Επιπτώσεις στην Υγεία μαςΜέχρι σήμερα  η φρουκτόζη θεωρούνταν το ιδανικό γλυκαντικό. Δύο φορές πιο γλυκιά από τη γλυκόζη, φθηνή και ασφαλώς ένα φυσικό προϊόν ,όπως όλοι πιστεύαμε  μέχρι πρότινος . Όμως με τα σημερινά δεδομένα και τα αποτελέσματα  ερευνών  κοντά είκοσι ετών ,φέρνουν στο επίκεντρο  νέα στοιχεία καθόλου  ελπιδοφόρα , όσον  αφορά  την υγεία μας!!!

Ενώ είναι  ένα  σάκχαρο που περιέχεται εκ φύσεως στα φρούτα και το μέλι , προστίθεται σε πολλές επεξεργασμένες τροφές  όπως οι χυμοί και τα γιαούρτια. Η φρουκτόζη βέβαια δεν περιέχεται μόνο στα φρούτα και στους φρουτοχυμούς αλλά βρίσκεται σε πλήθος έτοιμων τροφών – από μπισκότα μέχρι παγωτά.

Είναι ένα παιχνίδι  καθαρά  βιομηχανικό ,  καθώς  οι  βιομηχανίες  τροφίμων επιλέγουν αυτού του είδους το γλυκαντικό καθώς είναι φθηνό και φυλακίζει  την υγρασία στις τροφές, με αποτέλεσμα να μην ξεραίνονται και να αυξάνεται ο χρόνος ζωής τους, δηλ. κάτι σαν συντηρητικό!!   Παράλληλα προσθέτει υφή σε τροφές, όπως οι μπάρες δημητριακών και  μπισκότα, κάνοντάς τις πιο  μαστιχωτές καθώς και σε παγωτά και επιδόρπια γιαουρτιού..Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα γιαούρτι με γεύση φρούτων με χαμηλά λιπαρά μπορεί να περιέχει 10 κουταλιές του σιροπιού που φτιάχνετε από καλαμπόκι  και περιέχει  μόρια  γλυκόζης  και φρουκτόζης . Ένα αναψυκτικό μπορεί να περιέχει ως και 13 κουταλιές!

Καθώς η φρουκτόζη κατακλύζει τη ζωή μας, οι ειδικοί ανησυχούν σχετικά με την επίδραση που μπορεί να έχει στην  υγεία και κατ ‘επέκταση στην ποιότητα  ζωής. Και αυτό διότι ο οργανισμός μας δεν μεταβολίζει τη φρουκτόζη με τον ίδιο τρόπο όπως την  γλυκόζη. Για τον μεταβολισμό της φρουκτόζης επιβαρύνεται σημαντικά το συκώτι, ενώ η γλυκόζη μεταβολίζεται σχεδόν από κάθε κύτταρο του σώματος. Παράδειγμα, ενώ η γλυκόζη είναι το καύσιμο του εγκεφάλου, η φρουκτόζη δεν μπορεί να εισέλθει στα εγκεφαλικά κύτταρα, έτσι επιβαρύνεται πολύ το συκώτι όταν η κατανάλωση της φρουκτόζης είναι μεγάλη, γεγονός που οδηγεί σε πλήθος προβλημάτων.

Έτσι δεν θεωρείται πλέον  και τόσο αθώο  σάκχαρο  για την υγεία.

Ολοένα  και  περισσότερες μελέτες μαρτυρούν ότι η φρουκτόζη πιθανότατα  συνδέεται  με σοβαρές χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, η υπέρταση, ο διαβήτης τύπου 2, η νεφρική ανεπάρκεια.

Έρευνες  έχουν  δείξει  ότι η κατανάλωση   φρουκτόζης   μπορεί  να περιορίσει  τις νοητικές   επιδόσεις  του εγκεφάλου , παράλληλα όμως δείχνει ότι τα ωμέγα-3  λιπαρά οξέα μπορούν να αντισταθμίσουν τη ζημιά.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Διαιτολογικής  Εταιρείας, ένοχη  για τη σύνδεση είναι η φρουκτόζη που περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες στους επεξεργασμένους χυμούς φρούτων. Η μελέτη σημείωνε επίσης ότι πολλές από τις ευεργετικές για τον οργανισμό ουσίες που προστατεύουν από τους καρκίνους στον γαστρεντερικό σωλήνα, όπως οι φυτικές ίνες, η vitC και άλλα αντιοξειδωτικά, με την επεξεργασία των φρούτων χάνονται.

Τα ευρήματα αυτά δεν είναι τα μόνα που χτυπούν  το καμπανάκι  για τον κίνδυνο που παραμονεύει   από  την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και ειδικά της φρουκτόζης .Σήμερα οι άνθρωποι  τρώνε  περισσότερη  φρουκτόζη  απ ‘ότι παλιότερα. Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Μπανγκόρ  στην Ουαλία ανέφεραν ότι ακόμη και ο φρέσκος χυμός φρούτων περιέχει έως και πέντε κουταλιές φρουκτόζη ανά ποτήρι, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους και σε διαβήτη τύπου 2.Με βάση αυτά τα αποτελέσματα η Βρετανική  Διαιτολογική  Εταιρεία συνέστησε  η κατανάλωση χυμών να μην ξεπερνά τα 150 ml την ημέρα. Όπως σημείωναν οι ειδικοί της Εταιρείας ακόμη και αν κάποιος πίνει φρέσκο χυμό φρούτων, κατά το στύψιμο απομακρύνονται όλες οι φυτικές ίνες με αποτέλεσμα η φρουκτόζη των φρούτων να περνά  ευκολότερα  στην κυκλοφορία του αίματος.

Ο ειδικός στις ορμονικές διαταραχές και την παιδική παχυσαρκία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο ,Ρόμπερτ Λάστινγκ , είχε δώσει το 2009 μια διάλεξη με τον τίτλο «Ζάχαρη, η πικρή αλήθεια».

Ο Λάστινγκ αναφέρει τη ζάχαρη ως τοξική και ως δηλητήριο για τον ανθρώπινο οργανισμό .Ως τέτοια αναφέρει όχι μόνο την κοινή ζάχαρη που προσθέτουμε στον καφέ μας  αλλά και το σιρόπι καλαμποκιού που περιέχεται στις επεξεργασμένες τροφές.

Τα προβλήματα  που μπορεί  να δημιουργήσει  η  φρουκτόζη  είναι:

  • Αύξηση  βάρους
  • Φτωχή  διατροφή , γιατί  η φρουκτόζη  δημιουργεί  αίσθημα  κορεσμού
  • Αυξημένα  τριγλυκερίδια  και χοληστερίνη
  • Και φυσικά  τερηδόνα

Καλό  είναι  να  ελέγχετε τη λίστα των συστατικών σε κάθε τρόφιμο που αγοράζετε. Εάν η ζάχαρη είναι μέσα στα πρώτα συστατικά , το προϊόν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αυτή. Η ζάχαρη μπορεί να εμφανίζεται με άλλα ονόματα, όπως γλυκόζη, ντεξτρόζη, σουκρόζη …..

Leave a Comment