Ομορφιά & Καλή Ζωή — 15/04/2013 at 09:56

Η Χρήση Αιθέριων Ελαίων στην Θεραπεία Συγκεκριμένων Ασθενειών

by

Η Χρήση Αιθέριων Ελαίων στην Θεραπεία Συγκεκριμένων ΑσθενειώνΣτο επίκεντρο της αρωματοθεραπείας βρίσκονται τα αιθέρια έλαια, τα οποία είναι γνωστά  σε όλους μας!!Τα αιθέρια έλαια είναι αρωματικά  έλαια –πολύ πτητικά, ισχυρά, συμπυκνωμένα- που παίρνουμε από τα διάφορα μέρη των φυτών με απόσταξη, συμπίεση και εκχύλιση με διαλύτη. Πολλά αιθέρια έλαια είναι ελαφρά, διαυγή και μη λιπαρά. Κάποια  είναι παχύρρευστα και κάποια έχουν χρώμα!!Εντούτοις όλα έχουν ένα κοινό σημαντικό  χαρακτηριστικό –διαλύονται μόνο σε λάδια βάσης ή σε οινόπνευμα. Για περισσότερες αναλυτικές πληροφορίες ανατρέξτε σε παλαιότερα  σχετικά  άρθρα μου…

Οι προτάσεις μου που ακολουθούν είναι για θεραπείες πρώτης βοήθειας και για αντιμετώπιση ελαφρών περιπτώσεων και ΜΟΝΟ….. Αν τα συμπτώματα δεν βελτιωθούν ή η κατάσταση είναι ή γίνει σοβαρή, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια!!!Θα ήταν ανεύθυνο αν όχι και επικίνδυνο να συνεχίσετε να θεραπεύετε τον εαυτό σας ή ακόμα και φίλους.

Οι θεραπείες αρωματοθεραπείας που προτείνω εδώ , μπορούν σίγουρα να σας βοηθήσουν  ν’ αντιμετωπίσετε τα μικροατυχήματα και τις μικροασθένειες!!!

Αλλεργικό συνάχι

Το  αλλεργικό συνάχι  προκαλείται από την  αλλεργία στη γύρη των λουλουδιών  και εμφανίζεται  καταρροή, διαρκές φτάρνισμα και αίσθημα καύσου στα μάτια.

Μόλις τα πρώτα συμπτώματα  κάνουν την εμφάνισή τους,  μπορείτε να ρίξετε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο ρωμαϊκού χαμομηλιού ή μελισσόχορτου σε ένα μαντίλι και να το μυρίζετε συχνά. Πιείτε αφέψημα χαμομηλιού για να κατευνάσετε  τα συμπώματα  του αλλεργικού συναχιού. Πάνω στα μάτια ή  στη   μύτη σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε  παγωμένες κομπρέσες εμποτισμένες με  νερό αμαμελίδας  ή ροδόνερου.

Αϋπνία

Για να καταπολεμήσετε την αϋπνία , μπορείτε  να κάνετε ένα χλιαρό- και όχι ζεστό μπάνιο όπως έχει λανθασμένα επικρατήσει- λίγο πριν ξαπλώσετε,  προσθέτοντας στην μπανιέρα μέχρι  έξι σταγόνες συνολικά από τα αιθέρια έλαια, όπως σάλβια, λιβάνι, ρωμαϊκό χαμομήλι  και νέρολι. Συμπληρωματικά ρίξτε στο μαξιλάρι σας  μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας .Πιείτε αφέψημα χαμομηλιού.

Βήχας

Ο βήχας μπορεί να’ ναι ερεθιστικός και ξηρός ή παραγωγικός. Τα  αιθέρια  έλαια περγαμόντου, μύρτου , θυμαριού και σανταλόξυλου, έχουν όλα αποχρεμπτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιήστε  τα για τακτικές εισπνοές ατμού. Επιπροσθέτως,  μπορείτε να   τα  χρησιμοποιήσετε στο μπάνιο ή σε τοπικό μασάζ στέρνου, λαιμού και άνω μέρους πλάτης.

Βρογχίτιδα

Η    βρογχίτιδα  μπορεί να είναι είτε  μία οξεία περίπτωση, είτε μία χρόνια πάθηση. Κάντε εισπνοές ατμού με τα αιθέρια έλαια που συστήνω για τον βήχα.

Γρίπη

Επειδή η πρόληψη είναι καλύτερη από την θεραπεία, αν νιώσετε ότι σας τριγυρίζει γρίπη, μπορείτε να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο με τρείς σταγόνες αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου και τρείς σταγόνες λεβάντας λίγο πριν πάτε για ύπνο. Αν  παρόλα αυτά δεν προλάβετε και η γρίπη σας καταβάλει , χρησιμοποιήστε σε μία συσκευή διάχυσης αιθέρια έλαια  όπως λεβάντα, τεϊόδεντρο, δεντρολίβανο  ή ευκάλυπτο.

Διάστρεμμα

Τα ελαφρά διαστρέμματα μπορεί να είναι αρκετά επώδυνα , όμως οι κομπρέσες  αρωματοθεραπείας επιταχύνουν την θεραπευτική διαδικασία. Εφαρμόστε κρύες κομπρέσες με αιθέριο έλαιο λεβάντας ή γερμανικού χαμομηλιού και συνεχίστε τις αλλαγές έως να μειωθεί το οίδημα και ο πόνος. Από την  επόμενη μέρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την τεχνική της φυσικής ιατρικής, εναλλάσσοντας  κρύες  και ζεστές κομπρέσες με τα   παραπάνω αιθέρια έλαια , τα οποία θα βοηθήσουν  στην  αποθεραπεία.

Έκζεμα                                              

Τα συμπτώματα  του εκζέματος, όπως ερυθρό δέρμα με έντονο το αίσθημα του κνησμού και απολέπιση της πάσχουσας περιοχής,  είναι παρόμοια με τα συμπτώματα  των  αλλεργικών  αντιδράσεων. Μπορείτε να κάνετε συχνά  αρωματικά μπάνια με αιθέρια έλαια γερανιού, ρωμαϊκού ή   γερμανικού χαμομηλιού, μελισσόχορτου ή λεβάντας, χρησιμοποιώντας μέχρι  πέντε σταγόνες διαλυμένες σε λάδι νυχτολούλουδου. Το μασάζ αρωματοθεραπείας βοηθά στην ανακούφιση του στρες και της έντασης, τα οποία επιδεινώνουν συνήθως το έκζεμα. Πιείτε αφέψημα χαμομηλιού  και χρησιμοποιήστε τα φακελάκια   κρύα ως κομπρέσες στα σημεία του σώματος που έχει εμφανιστεί το έκζεμα. Επίσης μπορείτε να φτιάξετε μία  λοσιόν  σώματος με διάλυση  μία  σταγόνα αιθέριο έλαιο γερμανικού χαμομηλιού, μελισσόχορτου ή καλέντουλας,  πάντα αραιωμένα σε ένα λάδι βάσης ποσότητας  5ml , -μία κουταλιά του γλυκού- και να  εφαρμόσετε   πάνω στην πάσχουσα περιοχή.

Εγκαύματα

Η αντιμετώπιση των εγκαυμάτων είναι μια από τις λίγες  περιπτώσεις  όπου  ένα αιθέριο  έλαιο  χρησιμοποιείται  καθαρό  και αδιάλυτο  πάνω στο δέρμα. Μιλώ για την λεβάντα,  της οποίας  η εφαρμογή  έχει  θεαματικά  αποτελέσματα  πάνω σε εγκαύματα. Η λεβάντα έχει την ιδιότητα να προωθεί την  γρήγορη επούλωση , να προλαμβάνει την πομφόλυγα και να μειώνει αισθητά τον πόνο. Τολμώ να πω  ότι η λεβάντα είναι το μοναδικό αιθέριο έλαιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αδιάλυτο χωρίς να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα.  Το πιο σημαντικό είναι να κρυώσετε το δέρμα αμέσως , βυθίζοντας το μέρος του σώματος με το έγκαυμα σε παγωμένο νερό. Αφού το βγάλετε από το  παγωμένο νερό , σκουπίστε προσεκτικά και απαλά το δέρμα και καλύψτε όλη την περιοχή με λεβάντα. Μπορείτε να επαναλάβετε μετά από μισή ώρα.

(Τέλος Α’ Μέρους)

Leave a Comment