Ομορφιά & Καλή Ζωή — 24/06/2013 at 11:05

Ήλιος: Φίλος ή Εχθρός της Ομορφιά μας ;

by

Ήλιος: Φίλος ή Εχθρός της Ομορφιά μας ;Ζωοδότης  ήλιος , τόσο πολύτιμος  και απαραίτητος για τη ζωή στον πλανήτη μας!!!

Έχετε  ποτέ  αναρωτηθεί  γιατί η άνοιξη  και το καλοκαίρι θεωρούνται οι πιο αγαπημένες εποχές του χρόνου  από τους περισσότερους ανθρώπους; Πιθανώς  η  απάντηση  να οφείλεται  στις  ευεργετικές  ιδιότητες  του ήλιου.

Έχει αποδειχθεί πως η έκθεση στον ήλιο  προκαλεί ευφορία στον άνθρωπο  και αυτό γιατί όταν το σώμα εκτεθεί στις ηλιακές ακτίνες , απελευθερώνονται ενδορφίνες , ουσίες υπεύθυνες  για την αίσθηση της ευφορίας. Επίσης , βοηθούν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα την καλύτερη θρέψη των ιστών και των κυττάρων της επιδερμίδας  με έμμεση αντιγηραντική  δράση.  Δέκα  (10) λεπτά έκθεσης στον ήλιο αρκούν για την σύνθεση  Vit  D   στο δέρμα.

Η  απόλαυση  του ήλιου, λόγω των κλιματικών  αλλαγών των τελευταίων  ετών ,δεν θεωρείται   ιδιαίτερα ασφαλής!!!

Είναι  πολύ σημαντικό  να γνωρίσουμε  τους κινδύνους  που  κρύβει  η  έκθεση στον  ήλιο , αν  θέλουμε μία επιδερμίδα γεμάτη  υγεία  και ομορφιά! Ο  ήλιος πλέον δεν αστειεύεται  και  γι ΄ αυτό  καλό  θα είναι  να μη τον αντιμετωπίζουμε  με επιπολαιότητα.

Οι ακτινοβολίες που επηρεάζουν το δέρμα μας  είναι ένα μικρό  τμήμα του  ηλιακού  φάσματος και αυτές είναι: η  υπέρυθρη , η ορατή, και υπεριώδης  ακτινοβολία.

Η κατανομή  των ηλιακών ακτινών  στην επιφάνεια του δέρματος , διακυμαίνεται   ανάλογα με την γωνία  του ήλιου στον ορίζοντα και τη θέση του σώματος  σε σχέση με τον ήλιο. Άλλοι  παράγοντες  που επηρεάζουν την ένταση  των ηλιακών ακτινοβολιών ,είναι  η εποχή του χρόνου , η ώρα της ημέρας, το υψόμετρο που βρισκόμαστε , η ατμοσφαιρική ρύπανση, το στρώμα του όζοντος, η παρουσία νεφών ,  ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε την αντανάκλαση του ηλιακού φωτός στην επιφάνεια της γης.

Ακούμε  συνεχώς για την υπεριώδη  ακτινοβολία και τους κινδύνους που επιφυλάσσει , ενημερωνόμαστε  για τις ώρες που μπορούμε  να είμαστε ασφαλείς  κάτω από  τον ήλιο και παράλληλα  επιλέγουμε αντιηλιακό ανάλογα με τον τύπο του δέρματος μας.

Είναι όμως αυτά τα μέτρα αρκετά  για  να  προφυλάξουμε την επιδερμίδα μας  και παράλληλα την υγεία και ομορφιά μας από τις  βλαβερές συνέπειες  που  ακολουθεί η έκθεση στον ήλιο;

Τα τελευταία χρόνια φαίνεται  ότι ο ήλιος δεν αγαπάει το δέρμα μας. Από τις ορατές  και αόρατες ακτινοβολίες που εκπέμπει ο ήλιος , οι αόρατες  υπεριώδεις   UVA-UVB  φτάνουν στην επιφάνεια της γης και προκαλούν τα περισσότερα προβλήματα. Διεισδύουν  στο δέρμα επιφέροντας πολλές δυσάρεστες συνέπειες τις οποίες θα γνωρίσουμε στην συνέχεια.

Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες  για την επιδερμίδα γιατί επηρεάζουν το   DNA των κυττάρων , με όποια προβλήματα συνεπάγεται αυτό…..

Η προδιάθεση για πρόκληση βλάβης από την ηλιακή ακτινοβολία  εξαρτάται από:

1.Τον  φωτότυπο  του δέρματος,

2.Την  ηλικία του ατόμου, εδώ θα πρέπει να τονισθεί ότι το 60%  έως το 80% της συνολικής δράσης  της  ακτινοβολίας  έχει αποκτηθεί μέχρι  τα 18 χρόνια της ζωής μας!!!!

3.Από την έκταση του δέρματος  που έχει εκτεθεί  σε υπεριώδη ακτινοβολία.

Ο  ήλιος παραμένει ένας φίλος , τον οποίο   δεν θα πρέπει να επισκεπτόμαστε υπερβολικά συχνά , αν δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αργότερα τις καταστρεπτικές του  συνέπειες…

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες – εσωτερικοί και εξωτερικοί- που μπορούν να διαφοροποιήσουν την ποιότητα  του δέρματός μας. Ένας  σημαντικός εξωτερικός παράγοντας είναι η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο. Ανεξάρτητα σε ποιον φωτότυπο ανήκουμε , ένα ξηρό δέρμα θα αντιδράσει  και θα γίνει ακόμα ξηρότερο, ενώ στο λιπαρό δέρμα  η λιπαρότητα επιδεινώνεται, λόγω πάχυνσης της επιδερμίδας  που προκαλεί η  έκθεση στον ήλιο. Γι ‘ αυτό καλό θα είναι να χρησιμοποιούμε τα σωστά καλλυντικά που ταιριάζουν στον δικό μας  τύπο   δέρματος / διαφορετικά  καλλυντικά  τον  χειμώνα, διαφορετικά το καλοκαίρι, πάντα όμως με αντιηλιακό δείκτη προστασίας.

Μερικές συμβουλές σχετικά με τα αντιηλιακά:

Προτιμήστε  αντιηλιακά  που περιέχουν βιταμίνες  Ε    και  C ,καθώς και ουσίες όπως διοξείδιο του τιτανίου, οξείδιο ψευδαργύρου,  mexoryl, κ.α.

Να επιλέγετε μορφή αντηλιακού ανάλογα με τον τύπο του δέρματος σας και την κατάσταση του την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Συνιστάται   gel ή spray για λιπαρό δέρμα, λάδι ή κρέμα για ξηρό. Καλό θα είναι να αποφεύγετε η χρήση make up , αντί αυτού να χρησιμοποιείται αντηλιακό  με χρώμα.

Στη συσκευασία του να γράφει ευρέως φάσματος  για καλύτερη προστασία του δέρματος. Η σωστή χρήση του αντηλιακού είναι πολύ σημαντική. Το αντηλιακό απλώνεται σε καθαρό δέρμα,( ποτέ σε μακιγιαρισμένο πρόσωπο),  περίπου 20- 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο σε αρκετή ποσότητα γιατί η ποσότητα έχει σχέση με το επίπεδο προστασίας .Εάν το δέρμα είναι ξηρό, ενδείκνυται η χρήση μιας  εν υδατικής κρέμας πριν την εφαρμογή του αντηλιακού. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε περιοχές όπως το λαιμό , τα αυτιά, τα χέρια καθώς και τα χείλη που τα προστατεύουμε με ειδικά προϊόντα.

Το αντηλιακό θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε  δύο ώρες και το σημαντικότερο είναι να αποφεύγετε η έκθεση από τις 10.00 έως τις 16.30, ιδιαίτερα για ευαίσθητα δέρματα .Κατά την διάρκεια κολύμβησης  ή άλλων σπορ ανανεώνουμε συχνά το αντηλιακό μας ακόμα κι αν αναγράφει ότι είναι αδιάβροχο. Ιδιαίτερη προσοχή και στην συννεφιά γιατί οι ακτίνες του ήλιου περνούν καθώς και στην αντανάκλαση του ήλιου στο νερό, την άμμο, το γρασίδι, το έδαφος και τις γυάλινες επιφάνειες.

Τέλος Α΄  μέρους.

Λοράνδου – Κουμπενά  Χρυσάνθη
Ειδικός  Εφαρμογών  Αισθητικής – Μake  Up  Artist
Email: juicymakeupnews@hotmail.com

 

Leave a Comment