Ομορφιά & Καλή Ζωή — 08/07/2013 at 10:23

Ήλιος: Φίλος ή Εχθρός μας

by

Ήλιος: Φίλος ή Εχθρός μαςΒ΄  Μέρος

Η   παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο  και η αύξηση της  θερμοκρασίας, δημιουργούν επιφανειακή αφυδάτωση  στο δέρμα, με αποτέλεσμα την μη  ‘σωστή’ ενυδάτωσή του.

Με το πέρασμα των χρόνων  και την γήρανση των κυττάρων , το υαλουρονικό οξύ , που έχει την ιδιότητα να συγκρατεί το νερό, μειώνεται με αποτέλεσμα  το δέρμα να μην ενυδατώνεται  όπως πρέπει. Να σας αναφέρω  για πιο ολοκληρωμένη ενημέρωσή  σας-  ότι το υαλουρονικό οξύ είναι ένα φυσικό υδρόφιλο  συστατικό του δέρματος   ή προϊόν βιοτεχνολογίας , το οποίο δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα αλλεργίας. Επιβραδύνει  τη διάχυση του νερού από το χόριο  προς την επιδερμίδα , αυξάνοντας την ενυδάτωση του δέρματος. Παράλληλα  ενισχύει  την επουλωτική ή αναπλαστική ικανότητα  του δέρματος. Στην κοσμητολογία χρησιμοποιείται για βελτίωση των ρυτίδων  γήρανσης ενώ αυξάνει τον όγκο στα χείλη. Σε συνδυασμό  με  πολυβιταμίνες προσδίδει στο δέρμα  φυσική  ελαστικότητα, σφριγηλότητα , σύσφιξη, και βαθιά ενυδάτωση.

Μέσω ενός σύνθετου γενετικού μηχανισμού , το ηλιακό φως καταστέλλει την παραγωγή κολλαγόνου , σημαντική  πρωτεΐνη του συνδετικού ιστού, υπεύθυνη  για την ενυδάτωση  και σύσφιξη του δέρματος. Το αποτέλεσμα είναι το δέρμα να δείχνει λεπτότερο, χαλαρό, θαμπό, μαλακό, ενώ νεκρά κύτταρα  συσσωρεύονται  στην επιφάνεια της επιδερμίδας  κάνοντάς το να φαίνεται ανομοιόμορφο  χωρίς ίχνος υγείας  και ομορφιάς.

Φροντίζουμε σε καθημερινή βάση να καθαρίζουμε το δέρμα του προσώπου μας  και παράλληλα να χρησιμοποιούμε προϊόντα ενυδατικά που  φυλακίζουν  την υγρασία στην επιδερμίδα μας. Ενώ δεν ξεχνάμε να πίνουμε άφθονα υγρά!!!

Οι γνωστές μας πανάδες ή χλόασμα ή μέλασμα όπως επίσης  και η λεγόμενη ΄΄μάσκα΄΄ της εγκυμοσύνης, αποτελούν τις πιο συνηθισμένες επιδερμικές δυσχρωμίες , οι οποίες εμφανίζονται στα πιο εκτεθειμένα στον ήλιο σημεία του προσώπου , όπως το μέτωπο , τα μάγουλα  και το σημείο πάνω από τα χείλη.

Η φυσική αντίδραση του  οργανισμού μας για την προστασία του από την ηλιακή  ακτινοβολία γίνεται με μία ουσία που βρίσκεται στα μελανοκύτταρα της βασικής στιβάδας της επιδερμίδας , την μελανίνη . Η μελανίνη ανέρχεται στην επιφάνεια της επιδερμίδας μόλις ακτινοβοληθεί από τον ήλιο .Πολλές φορές , συνήθως λόγω ορμονικών δυσλειτουργιών, ορισμένα μελανοκύτταρα παράγουν τοπικά περισσότερη μελανίνη με αποτέλεσμα τη δημιουργία δυσχρωμιών.

Εκτός από τις ορμόνες, η φωτοτοξική αντίδραση του δέρματος ευθύνεται επίσης για την δημιουργία των πανάδων. Η απορρόφηση της υπεριώδους ακτινοβολίας από ορισμένα καλλυντικά με άρωμα  ή χημικά συστατικά που περιέχονται σε κολόνιες ή σε after shaves  για τους άνδρες , δημιουργεί στο δέρμα τέτοιου είδους  δυσχρωμίες όχι μόνο σε γυναίκες αλλά και σε άνδρες.

Οι έγκυες,  γυναίκες  με ορμονικές διαταραχές , όσες ακολουθούν κάποια ορμονική θεραπεία , στην διάρκεια της εμμηνόπαυσης  ή όσες λαμβάνουν αντισυλληπτικά δισκία , είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην εμφάνιση των δυσχρωμιών ανεξάρτητα αν έχουν ανοιχτόχρωμη  ή πιο σκούρα επιδερμίδα. Οι δυσχρωμίες φαίνεται να δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση στις σκουρότερες  επιδερμίδες. Είναι εντονότερες τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ ‘ξεθωριάζουν ‘ στην διάρκεια του χειμώνα.

Για την αντιμετώπισή τους, αποφεύγουμε την χρήση προϊόντων  που περιέχουν άρωμα στα σημεία που εκτίθενται στον ήλιο. Ακολουθώντας μία αισθητική- καλλυντική θεραπεία με ειδικά προϊόντα  που συμβάλλουν  στο σταδιακό αποχρωματισμό των δυσχρωμιών και πάντα με τις συμβουλές και την καθοδήγηση  δερματολόγου ή αισθητικού.

Η χρήση προϊόντων με   vit  C ή  AHA  δραστηριοποιούν την ανανέωση των κυττάρων και επιταχύνουν την απομάκρυνση  των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας ,βοηθώντας στην απομάκρυνση των δυσχρωμιών.

Η αντιηλιακή  προστασία είναι πλέον καθημερινά απολύτως απαραίτητη , χειμώνα – καλοκαίρι. Ένα καλό αντιηλιακό θα πρέπει να προστατεύει τόσο από την UVA  όσο  και από την   UVB   υπεριώδη ακτινοβολία. Τα αντιηλιακά περιέχουν χημικά ή φυσικά φίλτρα. Αν  έχετε ευαίσθητη επιδερμίδα προτιμήστε τα φυσικά φίλτρα  που ανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία σε αντίθεση με τα χημικά που την απορροφούν.

Το σημαντικότερο από όλα είναι να μπορούμε να εκμεταλλευόμαστε  τις ευεργετικές – θεραπευτικές  ιδιότητες του ήλιου χωρίς να βάζουμε σε κίνδυνο την  υγεία μας αλλά και την ομορφιά μας!!!!

Αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι  ο ήλιος τα τελευταία χρόνια  έχει αρχίσει  να γίνεται  εχθρός της ομορφιάς , παραμένει  ένας φίλος τον οποίο δεν θα πρέπει να επισκεπτόμαστε υπερβολικά συχνά , εάν δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αργότερα τις καταστρεπτικές του συνέπειες. Όταν είμαστε μαζί του να είμαστε πάντα υποψιασμένοι  και να παίρνουμε τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα.-

Λοράνδου – Κουμπενά  Χρυσάνθη
Ειδικός  Εφαρμογών  Αισθητικής – Μake  Up  Artist
Email: juicymakeupnews@hotmail.com

Leave a Comment