Ποιές είναι οι Απαραίτητες Θεσμικές Αλλαγές για Διέξοδο από την Κρίση

by

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27/4/2013, στο Δημοτικό Θέατρο Αίγινας, με ιδιαίτερη επιτυχία, η πολιτική εκδήλωση «Ποιες είναι οι απαραίτητες θεσμικές αλλαγές για διέξοδο από την κρίση;», με ομιλητές τους καθηγητές κκ Γ. Κατρούγκαλο, συνταγματολόγο και Γ. Κοντογιώργη, πολιτικό επιστήμονα.

Ο κ Γ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στην απορρύθμιση των διεθνών αγορών και την φτωχοποίηση της Δύσης, στην επιτακτική ανάγκη άμεσης συμμετοχής του πολίτη στις νομοθετικές διαδικασίες, στην ανάγκη καθιέρωσης των δημοψηφισμάτων. Επίσης στην ανάγκη διενέργειας δημοψηφίσματος ώστε να θεμελιωθεί η 4η Ελληνική Δημοκρατία με Συντακτική Εθνοσυνέλευση.

Ο κ. Γ. Κοντογιώργης ανέπτυξε πώς το κεντρικό πρόβλημα είναι η οπισθοχώρηση της πολιτικής και της κοινωνίας έναντι των αγορών. Επισήμανε την απουσία της βούλησης της κοινωνίας από τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, την ομηρία του πολίτη και τον πολιτικό του εγκλεισμό στο κομματικοκρατούμενο κράτος, την κατάργηση της ελληνικής θεσμικής συλλογικότητας κατά τους χρόνους της νεωτερικότητας.Υποστήριξε πως ο πολίτης οφείλει να βρει το πολιτικό πρόταγμα για την κοινωνία και το μέλλον του, και να το επιβάλει στο πολιτικό προσωπικό της πατρίδας μας.

Η συμμετοχή του ακροατηρίου υπήρξε ζωηρή, και αφορούσε στον θεσμό του δημοσκοπικού δήμου, στην αφερεγγυότητα του πολιτικού προσωπικού, στην έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς, στα εγκατεστημένα αντανακλαστικά δυσπιστίας που κατευθύνουν την συμπεριφορά μας. Αγωνιώδες και απαιτητικό ήταν το ερώτημα «τι να κάνουμε;»

Ομάδα πολιτών Αίγινας για την ελληνική πολιτική.

Leave a Comment