Τέχνες — 29/09/2012 at 10:32

Γιαννής Σανταντόνιο 50 Χρόνια Ζωγραφικής

by

Γιαννής Σανταντόνιο 50 Χρόνια ΖωγραφικήςΕίναι τόσο δύσκολο να μιλήσει κανείς για την πενηντάχρονη πορεία του στη ζωγραφική σε μόνο μια βραδιά. Τι να επιλέξει να πει, με ποιες λέξεις ή φράσεις να τα προσδιορίσει και πώς να προσεγγίσει κάτι μόνον από τη δική του πλευρά όταν αφήνει το ελεύθερο στα έργα του να πηγαινοέρχονται κάθε λογής σκέψεις, οράματα και αισθήματα.

Χθες το βράδυ, όμως, στην Αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας, ο Γιάννης Σανταντόνιο παρουσίασε τα έργα της ζωής του, τη ζωγραφική έτσι όπως την έμαθε στο Παρίσι του ’68 τον ταραγμένο και ελπιδοφόρο Μάιο, μακριά από τη Σχολή Καλών Τεχνών και τα ξεπερασμένα διδάγματά της, όπως συχνά αναφέρει.  Οι φίλοι του, οι θαυμαστές του, τα μοντέλα του, η σύντροφός του ήταν όλοι εκεί για να τους παρουσιάσει την τεχνική, τα όπλα του, την ανάγκη του για ζωγραφική, τη θέληση του να ομορφαίνει την Αίγινα ζωγραφίζοντας τις δεξαμενές του Δήμου, «δίχως ωστόσο κάποια βοήθεια από την εκάστοτε δημοτική αρχή».

Οι  πίνακές του δεν ανήκουν στους καθαρά εμπορικούς, κάτι που ούτως ή άλλως δεν ήθελε. « Δημιούργησα  με την αντιζωγραφική. Ήθελα να μην στείλω τον θεατή να κολλήσει στον πίνακα, αλλά να τον στείλω μέσω της ζωγραφικής στο πραγματικό αντικείμενο, τον άνθρωπο, σαν μία καραμπόλα.. Ερευνώντας πάνω στη ζωγραφική, η απόρριψη πραγμάτων που δεν αρέσουν καθορίζουν την τελική επιλογή του ζωγράφου πάνω στο αντικείμενό του»       

Ο φωτορεαλισμός προέκυψε στη ζωή του από ενδιαφέρον  για την καθημερινότητα και τον άνθρωπο. « Η φωτογραφία είναι μία κοινώς αποδεκτή κοινωνική  γλώσσα. Ο κόσμος βλέποντάς την θεωρεί σαν  δεδομένο. Εγώ θεώρησα καλό να μιμηθώ τη φωτογραφική γραφή ώστε να έχω μία ευκολία αποδοχής· “χρυσώνοντας το χάπι ” η ζωγραφική να περάσει στον σημερινό άνθρωπο  όπως η φωτογραφία, με τη διαφορά πως θα περιέχονται σε αυτήν εικαστικά στοιχεία.» Κρατά την τονικότητα της ασπρόμαυρης φωτογραφίας και παρεμβαίνει σε αυτή μόνο χρωματικά.

Δείγματα της δουλειάς του  -ουσιαστικά, κομμάτια της ζωής και της πορείας του- συναντούμε, με δική του πρωτοβουλία στις δεξαμενές του δήμου, με τελευταία εκείνη της Παχιάς Ράχης, αλλά και στο Κέντρο Υγείας του νησιού.

Leave a Comment