Τέχνες — 15/10/2012 at 22:59

Ένα Μουσείο για τα 6.000 Εκθέματα του Χρ. Καπράλου

by

Λένε πως θα μοιάζει με κανονικό- κανονικό μουσείο, στα πρότυπα των Αθηναϊκών, όπου ο κόσμος κάθεται, παρατηρεί και συζητά ακανόνιστα στο εσωτερικό, δίχως να παίρνει ένα διάδρομο στενό, μια στενή οριακή λωρίδα· φόβος αριστερά  μήπως και ακουμπήσεις, μήπως και σκουντήξεις τον πισινό σου, μήπως και γκρεμίσεις κανένα θεόρατο γλυπτό. Αναμένεται ψηλό, όσο χρειάζεται για να χωρέσει τα εκθέματα –μεγαλύτερο όλων «Η Σταύρωση» 4,90μέτρα-. Περιτριγυρισμένο, σχεδιάζουν να’ ναι,  από τζάμι για να λούζεται ο χώρος άπλετο φως, το αττικό- αιγινήτικο, πηγή έμπνευσης καλλιτεχνών αιώνες τώρα. Το ίδιο εκείνο φως που ενέπνεε τον Χρήστο Καπράλο, τον Μόραλη, τον Νικολάου.

Το νέο μουσείου του Χρήστου Καπράλου, ορίζεται να χτιστεί από την Εθνική Πινακοθήκη, αφού από το 2006 το ίδρυμα Χρήστου και Σούλης Καπράλου έχει περιέλθει στη δικαιοδοσία της. Θα κτιστεί –όπως έχει προκαθοριστεί- πολύ κοντά στο εργαστήριο του γλύπτη με ένα δρομάκι να ενώνει τον προσωπικό με τον εκθεσιακό χώρο, έκτασης 36στρεμμάτων. Ο αρχιτέκτονας Γιώργο Παρμενίδης έχει ήδη προβεί στην κατασκευή των μακετών, οι οποίες παρουσιάζουν ένα οικοδόμημα μοντέρνο, σύγχρονο της εποχής του, απόλυτα συνυφασμένο με το νησί, αφού για την κατασκευή θα χρησιμοποιηθεί αιγινήτικη πέτρα, -πέτρα που κοσμεί την πλειονότητα των νεοκλασικών της Αθήνας του Τσίλερ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Θέρμου στο «Βήμα της Κυριακής», δύο όροφοι, 1.000τ.μ. ο καθένας θα χωρέσουν τα 6.000 εκθέματα, ταξινομημένα σε τρεις θεματικές διαφορετικές θεματικές ενότητες. Το πρώτο μέρος θα περιλαμβάνει αντίγραφο του «Μνημείου της Μάχης της Πίνδου», της ζωφόρου μήκους 39μέτρων που κοσμεί το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Στη δεύτερη και την Τρίτη ενότητα θα πάρουν θέση τα μικρά και μεγάλα εκθέματα του γλύπτη- χαράκτη.

«Πρόκειται για ένα αναπτυξιακό, πολιτιστικό πρόγραμμα, γιατί το Μουσείο Καπράλου, μαζί με το Αρχαιολογικό Μουσείο και την Αφαία, συγκροτούν ένα εξαιρετικό σύνολο που οδηγεί από την αρχαιότητα στη σύγχρονη δημιουργία, επισημαίνοντας στον επισκέπτη ότι δεν υπάρχει μόνο η Αρχαία Ελλάδα, αλλά και η συνέχεια της στο σήμερα.(…) Σημαντικό στοιχείο αυτού του κτηρίου θα είναι και η αίθουσα των τριών φίλων, του Καπράλου, Μόραλη και Νικολάου. Πόσο μάλλον που και οι τρεις έχουν ένα πολύ σύγχρονο διάλογο με την αρχαιότητα, καθώς εμπνέονται από αυτήν.», επισήμανε σε δηλώσεις της στο «Βήμα της Κυριακής» την Κυριακή(7/10/2012) η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κα Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα.

Περισσότερα : Εφημερίδα Το ΒΗΜΑ

Ένα Μουσείο για τα 6.000 Εκθέματα του Χρ. Καπράλου

Leave a Comment