Τέχνες — 18/10/2012 at 00:32

Όταν το ΓεΛ Έγινε Χοροθέατρο

by

Χορεύοντας το βηματισμό της ιστορίας πάνω σε μια μικρή, σχολική σκηνή μωσαϊκού, με φορεσιές αυτοσχέδιες και -στην πλειονότητά τους- δανεικές, κόλλησαν ένα- ένα τα κομμάτια της ιστορίας και λικνίστηκαν στους ρυθμούς της κάθε μελωδίας, του κάθε μουσικού ρεύματος. Από τον 19ο αιώνα έως και τη δεκαετία του ’60, οι κινήσεις άλλαξαν και από τους παραδοσιακούς, κατά τόπους διαφορετικούς, χορούς φτάσαμε στους σύγχρονους, όλη η ψυχή και κάθε πιθαμή του σώματος να συμμετέχει στη χορευτική φιγούρα.

Η ομάδα χορού του Γενικού Λυκείου Αίγινας μετρά τη δεύτερή της χρονιά και σήμερα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, παρέθεσε μια χορευτική παράσταση που ταξίδεψε νοερά σε περιοχές και τάσεις εποχών και εποχών. Τα βήματα τους έφεραν σε στεριά και θάλασσα, σε Ανατολή και Δύση. Με την καθαρότερη έκφραση του πάθους τους, με την πιο αγνή υποστήριξη της ελληνικής κουλτούρας και την αναγνώριση του ξένου στοιχείου που ενσωματώθηκε άριστα στην ελληνική κοινωνία και διασκέδασε γενιές, πάλεψαν ολόκληρο τον προηγούμενο χρόνο. Εκτός ωρών σχολείου, με καθηγητές τους ίδιους τους μαθητές και με όρεξη, υπομονή, ταλέντο μασκαρεύτηκαν τα πρόσωπα της ιστορίας.  Θυμηθείτε τη δράση της ομάδας εδώ.

«(…) Γέλιο, χορός και τσιμποφίλημα κι αργό κουβεντολόι. Το γλέντι εντός σας γίνη αλάκερο και μες στη σάρκα εχάθη… Ωχού, το πανηγύρι είναι πολύ κι ο τόπος είναι λίγος. (…)»

Νίκος Καζαντζάκης

Σε αυτόν το βηματισμό, συμμετείχαν οι: Έφη Αξιώτη, Δήμητρα Γκαρή, Αμαλία Καράντζαλη, Νεφέλη Κουλόν, Μιχαέλα Μαρίνη, Ελένη Μεθενίτη, Βαγγέλης Μπαρμπέρης, Αντωνία Μπήτρου, Κωνσταντίνα Πότση, Χαρά Νταμουράκη, Τίνα Τζάθα και Παναγιώτης Τσολάκος.

Σε μια ιστορική αναδρομή, αναφοράς όλου του κοινωνικού πλαισίου βοήθησαν με την αφήγησή τους οι Μαρία Βατικιώτου, Νικολέτα Βερώνη, Πέλη Δρυμωνίτη και Παντελής Μπέσης.

Την εκδήλωση έκλεισαν μουσικά η Μιχαέλα Μαρίνη και η Τίνα Τζάθα.

Υπεύθυνη όλης της διοργάνωσης είναι η καθηγήτρια του σχολείου κα Αναστασία Λορέντζου!

Όταν το ΓεΛ Έγινε ΧοροθέατροΌταν το ΓεΛ Έγινε ΧοροθέατροΌταν το ΓεΛ Έγινε ΧοροθέατροΌταν το ΓεΛ Έγινε Χοροθέατρο

Leave a Comment