Τέχνες — 09/12/2012 at 11:51

Νικηφόρος Βρεττάκος ο Ποιητής Όλων

by

Τα ποιήματά του πλημμυρίζουν αγάπη και φύση, σφικτά δεμένες έννοιες κάτω από το έναυσμα της λακωνικής γης που τον έθρεψε και τον αγκάλιασε και πρωτοστάτησε στην ποίησή του. «Γεννήθηκε με τη χάρη να μπορεί να καλλιεργεί το νου και την καρδιά, να δίνει αγάπη στον κόσμο.» Αγάπη και ειρήνη. Να εκθειάζει την ελληνική μοναδικότητα και να πλανεύει σαν ανθρώπινες υπάρξεις τα στοιχεία της πλάσης τριγύρω του και του Ταϋγέτου αντίκρυ του. Ο Νικηφόρος Βρεττάκος, έλεγε, πως η ομορφιά είναι η πρώτη και η δέκατη εντολή.

Η ποίηση, πίστευε, είναι  μια ανθρώπινη καρδιά, φορτωμένη όλον τον κόσμο, όλον τον πόνο του ανθρώπου. Κι εκείνος, βαθιά θρησκευόμενος, με το ανθρωπιστικολυρικό του έργο έμμεσα από τις λέξεις και τα νοήματα έβγαζε τη δική του αντίδραση. «Ο κάθε άνθρωπος πολεμά με το δικό του τρόπο, πιστεύω ότι ο πόλεμος υπάρχει παντού και με όλα τα μέσα. Πρέπει όλοι να είμαστε σε ετοιμότητα.»

Τα λόγια βαθιάς αγάπης και αιωνιότητας, εξέφρασε η ποιήτρια και πεζογράφος κα Νέλλη Λαγάκου, μελετητής των έργων του Βρεττάκου, μα και προσωπική του φίλη που «μοίρασε» στους παρευρισκόμενους στην αίθουσα του συλλόγου γυναικών εμπειρίες της από τη ζωή κοντά του. Η πρόεδρος του συλλόγου κα Φλώρα Αλυφαντή, όσο και η κα Μαρία Ρίζου απήγγειλαν τα αγαπημένα τους ποιήματα.

«Κάθε που αγκαλιάζω έναν άνθρωπο, Κύριε, θαρρώ πως κρεμιέμαι από το λαιμό σου.»

Νικηφόρος Βρεττάκος ο Ποιητής Όλων

 

Leave a Comment