Τέχνες — 09/07/2013 at 10:36

Η «Σεβάς Χανούμ» στο 3ο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας

by

Η «Σεβάς Χανούμ» στο 3ο Φεστιβάλ Θεάτρου ΑίγιναςΗ Ιστορία μιας τραγουδίστριας του ‘50 του Γιώργου Χρονά, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου με την Κωνσταντίνα Μιχαήλ

Μετά την πολύ επιτυχημένη πορεία της για δύο χρόνια στα Θέατρα, Αγγέλων Βήμα & Θέατρο ΠΟΛΗ, η υποψήφια για τέσσερα θεατρικά βραβεία Σεβάς Χανούμ, ξεκινά τις παραστάσεις και εκτός Αθηνών. Το μονόλογο ερμηνεύει η βραβευμένη για την ερμηνεία της Κωνσταντίνα Μιχαήλ. Σ’ ένα παλιό σπίτι, προσφυγικό, συνάντησε τη Σεβάς Χανούμ ο Γιώργος Χρονάς, την Πρωτομαγιά του 1983, στη Θεσσαλονίκη: «Εμφανίστηκε μπροστά μου και ήταν σαν γυναικείο πρόσωπο σε πίνακα ζωγραφικής του Δημήτρη Λαλέτα. Φορούσε ταγιέρ και ήταν καθαρή, σπάνια. Είχα να κάνω με ένα πνεύμα των μουσών, της μοίρας των ανθρώπων που θέλουν να σου μιλήσουν για τη δόξα, το παρελθόν, το μέλλον, την καταστροφή που προς τα κει βαδίζουν σταθερά».

Με βαθιά φωνή, μες σε καπνούς, δίπλα στον καφέ που μου σέρβιρε, μου μίλησε, διάφορες νύχτες, για την ζωή της, το πάθος της για το ρεμπέτικο. Το ’50, ’60, ’70 πέρναγαν από μπροστά μου. Η Νίνου, η Μπέλλου, ο Τσιτσάνης, ο Καλδάρας, ο Μπιθικώτσης συνομιλητές της. Η Ελλάδα του Βορρά, οι άνθρωποι του τραγουδιού, η πλατεία Ομονοίας, Βάθης, όλα για το τραγούδι, το χαμό της. Κρατώντας από τη Σαμψούντα του Πόντου, η ιέρεια του underground ρεμπέτικου, τα άνθη του κακού, οι έρωτές της, ο Καζαντζίδης, η μάνα του, ο παρολίγον γάμος τους, η αρρώστια της, τα βάσανά της, το παιχνίδι με τον θάνατο, ζωντανεύουν επί σκηνής.

«Ένα γνήσιο ποιητικό πρόσωπο μου άνοιγε την καρδιά του. Κι εγώ έκανα το πορτραίτο του μες σε φωτιές και συντρίμμια μιας ζωής που κυλάει αδιάφορη αφήνοντας τα πλάσματά της στην άκρη. Μέσα σε τάφο βαθύ, χωρίς οίκτο».

Η αγία Αμαζόνα, η Σεβάς Χανούμ, λέει όλη τη ζωή της απόψε στο νέο δημοσιογράφο που ήρθε να τη γνωρίσει, αλλά παραδίνεται άοπλος στην τρικυμία του μυαλού της.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Γιώργος Χρονάς, Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ρήγος

Σκηνογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος-Μαίρη Τσαγκάρη

Κοστούμια: Έλενα Παπανικολάου, Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιάννης Τσεμπερλίδης, Άγγελος Παναγόπουλος

ΕΡΜΗΝΕΙΑ

Σεβάς Χανούμ: Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Δημοσιογράφος: Γιάννης Τσεμπερλίδης

Η παράσταση θα δοθεί την Παρασκευή 12 Ιουλίου και ώρα 21:00 στην Αυλή του Κυβερνείου

Η «Σεβάς Χανούμ» στο 3ο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας

Leave a Comment