Τέχνες — 23/09/2013 at 09:25

Καλλιτέχνες Δημιουργούν στο Κτήμα Πόλιου

by

Καλλιτέχνες Δημιουργούν στο Κτήμα ΠόλιουΜια πρωτότυπη εκδήλωση στα πλαίσια του Φεστιβάλ Φιστικιού πραγματοποιήθηκε στο κτήμα Πόλιου. Η ιδέα και η οργάνωση  ανήκει στην κυρία Ίρις Κρητικού και βασίζετε στην στιγμιαία έμπνευση που μπορεί να έχει ένας καλλιτέχνης. Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε φυσικά το δένδρο της φιστικιάς και οι εικαστικοί προσπάθησαν να αποτυπώσουν την στιγμή. Μέσα από τις χρωματικές παλέτες τους ή μέσα από τα χειροποίητα αντικείμενα που κατασκευάζονταν επιτόπου, κατάφεραν να δώσουν ένα διαφορετικό ύφος στον περιβάλλοντα χώρο. Είδαμε έργα κρεμασμένα στο δένδρο, στους τοίχους του οικήματος και τοποθετημένα στο κτήμα.

Η ιδέα ευφάνταστη που θα μπορούσε του χρόνου να αξιοποιηθεί να επεκταθεί και να προβληθεί περισσότερο. Το κτήμα Πόλιου προσφέρετε για εκδηλώσεις τέτοιου είδους και θα ήταν ευτύχημα να μπορούσε  να ενσωματωθεί σαν χώρος στα καλλιτεχνικά και μη ,δρώμενα του νησιού. Η ιστορία του παλιά, σύμφωνα με την κουβέντα που έκανα με τον ηθοποιό  κο Πασχάλη Μελισσάρη, ο οποίος ζει στην περιοχή και γνώριζε προσωπικά τους τελευταίους ιδιοκτήτες του. Το διατηρητέο κτίριο ανεγέρθηκε  στις αρχές του αιώνα και πέρασε στα χέρια της κας Σαραντάκου, η οποία παντρεύτηκε τον κύριο Πόλιο ,μεγαλέμπορο από την Ήπειρο και Δήμαρχο Αίγινας την περίοδο της κατοχής .Το οίκημα ανακατασκευάστηκε και μετά τον αναπάντεχο θάνατο του ιδιοκτήτη , πέρασε ως κληροδότημα στο Νοσοκομείο Αίγινας ,όπου ανήκει μέχρι και σήμερα.

Το κτίριο όπως και ο περιβάλλον χώρος παραμένει στις μέρες μας σε πλήρη απομόνωση και στέκει αμέτοχο στην σύγχρονη ζωή της Αίγινας. Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με ποικίλους τρόπους και να αποκτήσει την αίγλη και την αξία που του αρμόζει.

Leave a Comment