Εκδηλώσεις — 09/09/2012 at 14:33

Το Έθιμο του Λειδινού «Η Αίγινα της Σάτυρας και του Κεφιού»

by

Το Έθιμο του Λειδινού «Η Αίγινα της Σάτυρας και του Κεφιού»Με χορό και μουσική γέμισε η βραδιά και κάπου στη μέση το έθιμο του Λειδινού έφερε πυροτεχνήματα και η ελπίδα. Χθες βράδυ, το προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου της Κυψέλης γέμισε κόσμο από όλες τις μεριές της Αίγινας, μα και από όλες τις μεριές της Ελλάδας, μιας και τριανταπέντε άτομα από το Σύλλογο Γυναικών του Δήμου Συκεών Θεσσαλονίκης παραβρέθηκαν και παρακολούθησαν το αιγινήτικο, «Χαλασμενιώτικο» έθιμο!

Αιώνες μετά και με τις διονυσιακές του ρίζες να το κρατούν κοντά στη σάτυρα και την ελπίδα, ο Λειδινός στέκει ως ένα έθιμο που επισήμως μας περνά από το καλοκαίρι στο μελαγχολικό Σεπτέμβριο και το φθινόπωρο, όπως ο μύθος του λέει πως βρίσκεται κάπου μεταξύ ζωής και θανάτου. Άλλωστε, πρόκειται για ένα πανάρχαιο έθιμο που με τη συμβολή της Ασπασίας Γκίκα κρατήθηκε έως και σήμερα και τελείται κάθε 8 Σεπτεμβρίου με όσες μαρτυρίες και γνωρίσματα έχουν διασωστεί. «Είναι ανάγκη οι νέοι να γνωρίσουν και να μελετήσουν μέσα και από τα σχολεία τα στοιχεία του Λειδινού.», είπε ο κος Μουτσάτσος, διοργανωτής και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κυψέλης.

Ο Λειδινός είναι -για πολλούς- ένα καθρέπτισμα μιας μετάβασης, ενός προσωπικού ξεκαθαρίσματος. Η αναπήδησή του λίγο μετά το θάνατο, δείχνει πως ύστερα από το σκοτάδι υπάρχει φως. Για την Αίγινα, το έθιμο του Λειδινού είναι το τελευταίο γλέντι του καλοκαιριού και τις ξεγνοιασιάς με μουσική, παραδοσιακούς και τραγούδι, λίγο πριν  έρθει το κρύο και τα σχολεία ανοίξουν.

Leave a Comment