Εκδηλώσεις — 20/09/2012 at 11:31

Ο Δήμος Αίγινας Τιμά την Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ

by

Τιμά το σώμα και τη ζωή και αναφέρεται συχνά στην ποίησή της για το μεγαλείο τους. Δίχως στόμφο, τα έργα της καθρεπτίζουν τη σύγχρονη ματιά και τη διαχρονία των υπαρξιακών ζητημάτων, των αναπάντητων ερωτήσεων που με αμείωτο πάθος τριβελίζουν και κρυφοκοιτάζουν όλες τις έγνοιες και τις φάσεις της ζωής μας. Η γραφή της και η στάση ζωής της φανερώνουν τη μοναχική, σχεδόν ασκητική απαίτηση της συγγραφής.

Ο Δήμος Αίγινας, σε συνεργασία με το σύλλογο «Ολβία Πόλις», βράβευσαν εχθές το βράδυ στην Αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας, την ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, τη λογοτέχνη που από τα δεκαεπτά της κιόλας χρόνια έστρωσε το πρώτο μικρό πετραδάκι στο μονοπάτι που θα ακολουθούσε για όλη την υπόλοιπη ζωή της. Μια τιμητική βραδιά γεμάτη ερμηνείες κλασσικών έργων από τους πιανίστες Μιχάλη Χατζή, πατέρα Ελευθέριο Κουμασίδη και Γρηγόρη Αϊβαζόπουλο, αλλά και ποίησης, αφού απαγγέλθηκαν από τους ηθοποιούς Βασίλη Βασιλάκη και Ανέστη Κορνέζο αποσπάσματα από τις ποιητικές συλλογές μιας γυναίκας που περνώντας πολλά εμπόδια –πάντα με χαμόγελο- κατόρθωσε να αγορευθεί ως μια από τους σημαντικότερους σύγχρονους ποιητές.

Η συνολική της προσφορά στην παγκόσμια λογοτεχνία, μέσω μεταφράσεων και δικών της ποιητικών έργων, όσο και η  συνεχής παρουσία της στο νησί –το νησί όλων των παιδικών και εφηβικών της διακοπών-, έκρινε ως απαραίτητη τη χθεσινή της βράβευση με το Δήμαρχο Σάκη Σακκιώτη να τηςαπονέμει τιμητικό δίπλωμα εξαίροντας τη σπουδαιότητα της εκδήλωσης, αλλά και του γεγονότος μια τόσο σημαντική ποιήτρια να ζει ανάμεσα μας. «Φοβερή η τιμή που μου κάνει το αγαπημένο μου  νησί, η Αίγινα», δήλωσε συγκινημένη  στο κοινό.

Λίγο πριν την τίμησή της, η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, διάβασε μερικά από τα ανέκδοτα ποιήματά της, εμπνευσμένα από την Αίγινα. Ίσως τα τελευταία της, μιας και σκέπτεται να αποσυρθεί από την ενεργό ποιητική δράση. Το κοινό, όπως ήταν αναμενόμενο έσπευσε σε παρατεταμένο χειροκρότημα, ζητώντας από την ποιήτρια να ακουστούν μερικά ακόμη έργα της.

Ευχαριστούμε θερμά για τις φωτογραφίες την Τίνα Τζάθα.

Ο Δήμος Αίγινας Τιμά την Κατερίνα Αγγελάκη-ΡουκΟ Δήμος Αίγινας Τιμά την Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ

Leave a Comment