Εκδηλώσεις — 26/01/2013 at 20:38

Επέτειος Ορκωμοσίας Ιωάννη Καποδίστρια

by

Πριν 185 χρόνια, μια μέρα σα σήμερα, σε κλίμα ακόμη επαναστατικό, με αγράμματους, πτωχούς, καταστροφές, ορφάνια, αρρώστιες, ο Ιωάννης Καποδίστριας γυρίζει τη σελίδα της ελληνικής ιστορίας αφήνοντας πίσω τα τετρακόσια περίπου χρόνια σκλαβιάς. Στις 26 Ιανουαρίου, ορίζεται και ορκίζεται κυβερνήτης του νεοσύστατου Ελληνικού Έθνους με Πρώτη Πρωτεύουσα την Αίγινα. Όσο καιρό βρίσκεται στο νησί προχωρά σε μεταρρυθμίσεις, συνάπτει δανειακές συμβάσεις προκειμένου να καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες του λαού, έτσι ώστε το κράτος να επανδρωθεί με τα κατάλληλα μέσα προκειμένου να ανακτήσει το χαρακτήρα του και να εκ νέου να οργανωθεί η νέα ελληνική πολιτική, οικονομία και κοινωνία. Χτίζει το ορφανοτροφείο, οργανώνει το πρώτο αλληλοδιδακτικό σχολείο που αγκαλιάζει στα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας του δύο χιλιάδες παιδιά που γίνονται τεχνίτες, δάσκαλοι, καθηγητές, έμποροι. Εισάγει την πατάτα και την παρουσιάζει στους επιφυλακτικούς Αιγινήτες στο Φάρο, κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου και θέτει τις βάσεις της ίδρυσης της ελληνικής τράπεζας με τη βοήθεια των φιλελλήνων γνωστών του από το εξωτερικό. Καθημερινά εκκλησιαζόταν στο μητροπολιτικό ναό της Αίγινας στο στασίδι που από την ημέρα της δολοφονίας του σφραγίστηκε, δίχως να καθίσει εκεί κανείς ποτέ ξανά μέχρι τώρα.

Σήμερα το πρωί παρουσία της πλειονότητας των αιρετών του δήμου Αίγινας, εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, μα και  χοροστατούντος του οικείου Μητροπολίτη κ.κ. Εφραίμ, τελέστηκε η δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αίγινας και επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο με την προτομή  του Ι. Καποδίστρια στην πλατεία δίπλα από τον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου. Υπό τους ήχους του μουσικού συλλόγου Αίγινας ΜΟΥ.Σ.Α. , κατατέθηκαν στεφάνια: για την Αντιπεριφέρεια Αττικής ο αντιπεριφερειάρχης κος Κατσικάρης, για το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Θρησκευμάτων ο εκπρόσωπος κος Ριγόπουλος, για την Ουκρανία ο πρέσβης κος Βλαδίμηρος Ουρόφ, εκ μέρους της ρωσικής πρεσβείας ο πρώτος σύμβουλος κος Βλαδίμηρος Μαϊστρέγκοβ, για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ο βουλευτής κος Δρίτσας, για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο εκπρόσωπος επικοινωνίας κος Καρύδης, για τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο εκπρόσωπος κος Καλογερογιάννης, για την παράταξη συνεχιστών του Ι. Καποδίστρια «Κοινωνία» ο κος Καμάμης, ο Μορφωτικός Σύλλογος Αίγινας και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Τ.Τ. Αίγινας.

Ακολούθησε ξενάγηση στα καποδιστριακά κτήρια από τον κο Αλέξη Κράους, παρουσία των πολιτικών εκπροσώπων και εξαιρετικά ελαχίστων πολιτών. Από τις «φυλακές», το πρώτο ορφανοτροφείο, η ξενάγηση μεταφέρθηκε στο Εϋνάρδειο, στην Μητρόπολη και το Κυβερνείο. Εκεί, οι ηθοποιοί Βασίλης Βασιλάκης και Ρένος Χαραλαμπίδης δραματοποίησαν απόσπασμα από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Ιωάννης Καποδίστριας», τη συνομιλία του Καποδίστρια με τον στρατηγό Μακρυγιάννη για το βάρος διαχείρισης της πατρίδας «εις το όνομα του Θεού και του Έθνους», με τη μουσική συνοδεία του βιολιού της Νικολέτας Βερώνη και του φλάουτου της Ίριδος Βασιλάκη.  Κατά τη διάρκεια των ξεναγήσεων, ο δήμαρχος Αίγινας κος Σάκης Σακκιώτης παρουσίασε τις εξελίξεις που δρομολογούνται για την αποκατάσταση- στερεοποίηση των ιστορικών αυτών κτηρίων.

 

Leave a Comment