Εκδηλώσεις — 26/08/2013 at 10:12

Το Έθιμο της Πεζοτράτας

by

Το Έθιμο της ΠεζοτράταςΣτα πλαίσια της έναρξης των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων του 5ου Φεστιβάλ Φιστικιού Αίγινας παρουσιάστηκε χθες 24 Αυγούστου στην παραλία της Παναγίτσας αναπαράσταση του εθίμου της πεζότρατας. Ονομαζόταν πεζότρατα γιατί το μάζεμα των διχτύων γινόταν από την στεριά. Τα δίχτυα ξεκινούσαν από χοντρά και κατέληγαν σε ψιλά . Στις δύο πλευρές τους ήταν δεμένα σχοινιά που το μέγεθος τους ήταν ανάλογο της απόστασης που ήθελαν να ρίξουν τα δίχτυα.

Η διαδικασία του ριξίματος δεν ήταν καθόλου εύκολη γιατί ο καπετάνιος έπρεπε με προσοχή να επιλέξει την περιοχή που θα έριχνε τα δίχτυα ,πρώτον για να έχει καλή ψαριά και δεύτερον για να μην υπάρχουν βράχια και σχιστούν. Αφού λεβάρανε τα δίχτυα στο καΐκι ανοιγόντουσαν με τα κουπιά στο πέλαγος και αφήνανε την άκρη του σχοινιού που είχαν δέσει τα δίχτυα στην στεριά.

Κατόπιν έριχναν τα δίχτυα και επέστρεφαν στην στεριά. Αράζανε το καΐκι και φορούσαν τον κρόκο. Ο κρόκος  ήταν ένα διαγώνιο ζωνάρι από σταθερό ύφασμα που η άκρη του κατέληγε σε ένα κομμάτι σχοινί με κόμπο. Με μια απλή κίνηση το έπιαναν στο σχοινί του διχτύου και με σηκωμένα τα μπατζάκια των παντελονιών τους άρχιζαν ρυθμικά γέρνοντας τα κορμιά τους προς τα πίσω και λίγο πλάγια να τραβάνε τα δίχτυα στην στεριά. Κάθε ψαράς που έφτανε πρώτος πίσω έλυνε το σχοινί ,το τακτοποιούσε και πήγαινε ξανά εμπρός για να τραβήξει το δίχτυ μέχρι να βγει όλο στην στεριά.

Κατόπιν ξεχώριζαν τα ψάρια και τα καθαρίζανε από πέτρες και φύκια για να ήταν έτοιμα για την επόμενη καλάδα. Η αναβίωση του εθίμου έγινε με την συμμετοχή μικρών παιδιών που σαν μεγάλοι ψαράδες φορώντας τον κρόκο , τράβηξαν τα δίχτυα στην στεριά φωνάζοντας εεε …για μόλα.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν τραγούδια και χοροί της τράτας που παρουσιάστηκαν εξαιρετικά από τα χορευτικά συγκροτήματα του Συλλόγου Γυναικών και Αγ. Ασωμάτων Αίγινας.

Leave a Comment