Εκδηλώσεις — 16/09/2013 at 09:34

Jean Gabriel Eynard : Η Ζωή Ενός Μεγάλου Φιλέλληνα

by

Jean Gabriel Eynard : Η Ζωή Ενός Μεγάλου ΦιλέλληναΤο  Εϋνάρδειο και ο Jean Gabriel Eynard ,η ζωή του μεγάλου φιλέλληνα, η  πορεία του ,η γνωριμία και η μεγάλη φιλία του με τον Ι. Καποδίστρια  είναι μερικά από τα σημεία που πλαισίωσαν την σημαντική εκδήλωση που έλαβε χώρα την Κυριακή το βράδυ στο προαύλιο χώρο της Μητρόπολης Αίγινας έπ’ ευκαιρίας των 150 χρόνων από τον θάνατό του.

Την εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του ,ο πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα κύριος Lorenzo Amberg.

Ακολούθησε  ο δήμαρχος Αίγινας κύριος Σάκης Σακκιώτης, που μας παρουσίασε τις ενέργειες που έχουν γίνει για την ανακατασκευή του Εϋνάρδειου, καθώς και τις σχέσεις που έχει επισυνάψει ο Δήμος Αίγινας με την Γενεύη και τους εκεί φίλους του Jean Gabriel Eynard.

Στην συνέχεια ακολούθησε μία εισήγηση από την κυρία Michele Bouvier-Bron, ιστορικό, με τίτλο: «Jean Gabriel Eynard και Ιωάννης Καποδίστριας, μια καθοριστική σχέση» ,που με πολύ γλαφυρό τρόπο,

η ομιλήτριας μας παρουσίασε  την προσωπικότητα του  Gabriel Eynard την μεγάλη αγάπη του για την Ελλάδα καθώς και την μεγάλη του φιλία με τον Ι. Καποδίστρια.

Σημαντική ήταν και η ομιλία του κου Ανδρέα Κούκο, νομικού, καθηγητή και πρόεδρου της Εταιρείας Μελέτης Έργου του Ιωάννη Καποδίστρια με τίτλο: «Η εκπαιδευτική πολιτική του Ιωάννη Καποδίστρια, ένα σύγχρονο μοντέλο για την Παιδεία», παρουσιάζοντας τις ιδέες και τους στόχους του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος σε σχέση με το εκπαιδευτικό σύστημα.

Κατόπιν ο κύριος Γιάννη Δέδες αρχιτέκτονας και εικαστικός μας παρουσίασε ένα βίντεο με τίτλο «Το Εϋνάρδιο, πρώτο δημόσιο σχολικό κτίριο της Νεότερης Ελλάδας» δίνοντας την άποψη του για την πορεία και την χρήση του κτιρίου.

Η εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία του κου Αλέξη Κράους: «Ι. Γ. Εϋνάρδος και Εθνική Τράπεζα» .

Το συντονισμό της παρουσίασης  έκανε ο εκπαιδευτικός κύριος Γεώργιος Μπήτρος ενώ η εκδήλωση οργανώθηκε από τον Σύλλογο Ενεργών Πολιτών Αίγινας.

Leave a Comment