Ειδήσεις — 12/09/2012 at 10:23

«A MUSICAL NIGHT» την Παρασκευή 14/9 στην Αύλη του Λαογραφικού Μουσείου

by

Μια ονειρεμένη μουσική διαδρομή με τραγούδια και μουσικά θέματα από το χώρο του musical και του κινηματογράφου.

Η σοπράνο ΑΘΗΝΑ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ και ο πιανίστας VALERIO ISMAGILOF

θα σας οδηγήσουν σε ένα μουσικό ταξίδι στα διασημότερα musicals όπως: “Phantom of the Opera”, “West Side Story”, “Cats”, “Cabaret”, “My fair lady”, “Nine” και ταινίες όπως: “Η λίστα του Σίντλερ”, Άρωμα γυναίκας”, “Αμελί”, “Η διπλή ζωή της Βερόνικα”, “Μαθήματα πιάνου” κ.α.

Μια μουσική βραδιά που υποσχόμαστε πως θα σας μαγέψει!!!


Valerio_ismagilofValeriy Ismaghilov/ Βαλέριος Ισμαγκίλοβ γεννήθηκε στην Ουφά της ευρωπαϊκής Ρωσίας το 1967. Άρχισε μαθήματα πιάνου σε ηλικία 7 ετών στη Μουσική Σχολή του Νοβοροσίσκ απο όπου αποφοίτησε με Άριστα το 1982. Συνέχισε τις σπουδές του στο Μουσικό Κολλέγιο “Σοστακόβιτς” της ίδιας πόλης, με καθηγήτρια την πιανήστα-παιδαγωγό Βαλέρια Ντμίτριεβα. Το 1984 απέσπασε το Δεύτερο Βραβείο για νέους πιανίστες στο διαγωνισμό “Νότος της Ρωσίας”. Περάτωσε με διάκριση Αριστείας τις σπουδές του το 1986 στο Κολλέγιο “Σοστακόβιτς”. Εν συνεχεία, κατόπιν εισαγωγικών εξετάσεων, έγινε δεκτός για ανώτατες σπουδές στο Κρατικό Ωδείο Τσαϊκόφσκι της Μόσχας, απο το οποίο έλαβε, ως αριστούχος, Δίπλωμα (1992) σολίστα, παιδαγωγού και συνοδού πιανίστα για σύνολα μουσικής δωματίου και λυρικού τραγουδιού. Μαθήτευσε κοντά στους διακεκριμένους καθηγητές-πιανίστες Βίκτορ Νόσοβ και Γιούρι Σλέσαρεβ, συνεχιστών της πιανιστικής σχολής Μερζάνοφ, ο οποίος με την σειρά του υπήρξε μαθητής του θρυλικού Σαμουήλ Φεινμπεργκ.

Από το 2000 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, έχει συνεργαστεί με πολλά ωδεία στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει στο Παναρμόνιο Ωδείο (Νέο Ψυχικό), Ωδείο Ηχογέννηση (Γλυκά Νερά) Το 1994, στο Φεστιβάλ Μουσικής για παιδιά στην Ιαπωνία, παρουσιάστικε η συνθεσή του “Concertino” για πιάνο και ορχήστρα. Το έργο αυτό εκδόθηκε σε παρτιτούρα και ηχογραφήθηκε σε CD με την Συμφωνική Ορχήστρα της Κρακοβίας και τον σολοίστ Alexander Strukov (RCA, IPSA-1006).

Το 2002 κέρδισε το Δεύτερο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό “Art and Education in the XXI-st century” στην Αθήνα.

Ο Βαλέριος Ισμαγκίλοφ έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ στην Ρωσία και στην Ελλάδα. Το 2010 και 2011 συμμέτειχε σε επαναλημμενες συναυλίες στο ντουέτο με την διακεκριμένη βιολινίστρια Elena Kisseliova στο Domus Φεστιβάλ της Νάξου.

Το ρεπερτόριο του περιλαμβάνει έργα  J.S.Bach, L.Beethoven, W.Mozart, R.Schumann, F.Chopin, F.List, S.Rachmaninoff, P.Tchaikovsky, A.Skriabin, S.Prokofiev, M.Balakirev και Ελλήνων συνθετών, πολλά από τα οποία παρουσιάστικαν σε πρώτη εκτέλεση.

Στο Τμήμα Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών εκπονεί διδακτορική διατριβή με θέμα “Η διασπορά καλλιτεχνών και πνευματικών δημιουργών απο την Ρωσία στην Ελλάδα στις αρχές του 20ου αιώνα”.


ΑΘΗΝΑ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Η Αθηνά Δημητρακοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα.  Είναι διπλωματούχος της σχολής Μονωδίας (Άριστα Παμψηφεί και Α΄ Βραβείο 2009) στην τάξη του σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γεωργίου Σαμαρτζή, στο Μαιάνδριο Ωδείο του Χολαργού, στην Αθήνα.  Έχει λάβει μέρος σε masterclassess με την Montserat Caballé (Σαραγόσα – Ισπανία 2009), με την Cheryl Studer (Αθήνα – Ελλάδα 2011), με τον Neil Semer (Coesfeld – Γερμανία 2010), με τον Λουίζ Μανίκα (Αθήνα – Ελλάδα 2007)  και με την Birgit Nickl (Μόναχο – Γερμανία 2004) και παράλληλα με τις μουσικές της σπουδές, παρακολούθησε το ετήσιο τμήμα ορθοφωνίας στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην τάξη του Περικλή Μοσχολιδάκη.  Επίσης παρακολούθησε ένα τριετή κύκλο σπουδών στη σχολή «Αιών» με μαθήματα υποκριτικής, θεατρολογίας και σεμινάρια drama-, music- και dance-therapy.  Συμμετείχε (active participant) στο Jacob’s Pillow Musical Theatre Dance Workshop 2010 (θέατρο Badminton  Αθήνα – Ελλάδα).  Επίσης παρακολούθησε το πρόγραμμα International Summer Academy στο Mozarteum (Salzburg – Αυστρία 2011) με καθηγήτρια την Edda Moser.

Τον Μάϊο του 2012 πρωταγωνίστησε την όπερα «7 ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΑΣΤΩΝ» (BERTOLD BRECHT – KURT WEILL), ερμηνεύοντας τον ρόλο της Άννα 1, σε μια παραγωγή της εταιρίας ATTO PRIMO που παρουσιάστηκε στο Τρένο του Ρουφ.

Τον ίδιο μήνα επιλέχτηκε και παρουσίασε ως σολίστ σοπράνο ένα κλασσικό  αφιέρωμα στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη με την ορχήστρα του Ανδρέα Μπουτσικάκη, στο Μέγαρο Μουσικής της Σμύρνη της Τουρκίας.

Το 2008 ερμήνευσε GILDA από την όπερα «RIGOLETTO» και CRISTINE από το musical «THE PHANTOM OF THE OPERA» (Θέατρο «Περοκέ» – Αθήνα).

Από το 2005 συνεργάζεται με τον συνθέτη Σταύρο Σοφιανόπουλο σε συναυλίες του (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών κ.α.).  Σχεδόν παράλληλα ξεκίνησε η συνεργασία με τον συνθέτη Θανάση Δρίτσα σε συναυλίες και παραστάσεις του (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, Ευγενίδιο Ίδρυμα, Αίθουσα Φίλιππος Νάκας, θέατρο Άλεκτον, Πολιτιστικό κέντρο Al Antar, Κεφαλλονιά, Κω, Πάτρα, Ναύπλιο κ.α.).

Το 2005-2006 συμμετείχε στις μουσικοθεατρικές παραστάσεις «ΧΟΡΙΚΑ – Αιωνία θητεία στο κάλλος» σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Κραουνάκη, με θέμα αρχαία χορικά κείμενα, σε μετάφραση Κ. Γεωργουσόπουλου, μελοποιημένα από Σ. Κραουνάκη, Ε. Ρεμπούτσικα, Π. Καλατζόπουλο, Κ. Λειβαδά κ.α.  Οι παραστάσεις αυτές παρουσιάστηκαν στην μουσική σκηνή «Αθηναΐς», στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, στο θέατρο των Δελφών και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το 2002 συνεργάστηκε με τον συνθέτη Νίκο Ξυδάκη σε συναυλίες του. Το 2000-2001, ακολούθησαν οι μουσικές παραστάσεις αφιερωμένες στη ζωή και το έργο του ποιητή Γιάννη Ρίτσου:  «Παραμερίζουμε ποιητή για να περάσεις», με μελοποιημένα ποιήματά του, από Μ.Θεοδωράκη, Γ.Μαρκόπουλο, Θ.Μικρούτσικο, Χ.Λεοντή, με την Ορχήστρα Ν. Ιωνίας.  Παρουσιάστηκαν σε: Αθήνα, Μονεμβασιά, Χανιά, Τρίπολη, Καρδίτσα, Καβάλα, Ιωάννινα, Σέρρες κ.α.

Συνεργάστηκε με τον συνθέτη Σαράντη Κασσάρα στις μουσικοθεατρικές παραστάσεις: «Ο άνθρωπος από την Χαλκίδα», αφιερωμένες στον ποιητή Γιάννη Σκαρίμπα, με μελοποιημένα ποιήματά του (θέατρο «Studio Λήδρα» Αθήνα 1999, Δημοτικό Θέατρο Χαλκίδας 2000).

Οι επαγγελματικές της συνεργασίες, ξεκίνησαν το 1995 με σειρά συναυλιών αφιερωμένες στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη από την Ορχήστρα Ν. Ιωνίας, υπό την διεύθυνση του Στέφανου Ψαραδάκου.

Στη δισκογραφία εμφανίζεται με το cd «ΤΟ ΚΕΡΑΣΜΑ» σε μουσική και στίχους του Σταύρου Σοφιανόπουλου. (2006 – Ankh Productions).  Ο επόμενος δίσκος κυκλοφόρησε λίγο αργότερα με τίτλο «ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ» σε μουσική του Θανάση Δρίτσα και ποίηση των Οδυσσέα Ελύτη, Ελευθερίας Ζαμπετάκη – Δρίτσα, Χρήστου Μπουλώτη, Ελένης Χωρεάνθη (2008 – Protasis Music). Ο πιο πρόσφατος έχει τον τίτλο «ΑΝΑΠΝΟΕΣ» σε μουσική και στίχους του Νίκου Καρακώστα (2010 – Παρουσία).

Leave a Comment