Ειδήσεις — 11/10/2012 at 09:26

Στο Στόχαστρο η Καθημερινότητα

by

Δημοτικό Συμβούλιο: Στο Στόχαστρο η ΚαθημερινότηταΟι αισθήσεις λειτουργούν στο έπακρο όταν τα προ- ημερησίας ζητήματα παίρνουν θέση σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Συζητώνται για ώρα –ή μάλλον για ώρες-. Βγαίνουν ειδήσεις, πέφτουν τυχόν προσωπεία, πλάθονται εικόνες, φανερώνονται τα προβλήματα, δίνονται –ενίοτε- λύσεις. Είναι, κατά γενική ομολογία, η ώρα που ο κοινωνικός παλμός μετράτε ενώπιον των απολύτος ιθυνόντων, όταν όλοι οι αιρετοί συμμερίζονται  το ρόλο τους ως αντιπρόσωποι του σώματος των Αιγινητών. Και κάθε φορά όλη ετούτη η διαδικασία διαρκεί δυσανάλογα της συζητήσεως των ζητημάτων για τα οποία συνεστήθη η συνεδρίαση.

Λίγο έως πολύ, τα προβλήματα που συναντώνται στο νησί μένουν ίδια, αλλάζουν μόνον οι εποχές και κουβαλούν μαζί τους τα δικά τους θέματα, τα ολόδικα τους ερωτήματα. Τα σκουπίδια παραμένουν ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα διαχωρίζοντας την ύπαρξή τους από την όποια τουριστική, καλοκαιρινή κίνηση στο νησί. Ύστερα έρχονται οι χείμαρροι, τα μπάζα των φρεατίων, η απόκλιση των πραγματικών αριθμών των αποβιβαζόντων από τους φερόμενους καταγεγραμμένους, η νέα «μυστική» αδελφοποίηση, τα χερσαία έργα, ο συναγερμός των κόκκινων και …«πράσινων» σκαθαριών, η αποχώρηση και ο αποτροπιασμός των νέων από τα δημοτικά…Και άλλος ένας αποχωρισμός. Μετά την συνταξιοδότηση της κας Στάθη και ο γραμματέας του Δ.Σ. Αργύρης Στενάκης αποχωρεί φοβούμενος σκληρότερα κρατικά μέτρα.

Ο δήμαρχος κος Σακκιώτης ανοίγοντας τη χθεσινή συνεδρίαση μίλησε για τη νέα αδελφοποίηση με το Σταρομπέσοβο της Ουκρανίας, αλλά και για τρέχοντα ζητήματα. «Πραγματοποιήσαμε μία διήμερη επίσκεψη με τον πρόεδρο του Δ.Σ., προσκεκλημένοι από το νομάρχη της περιοχής, για τη συμμετοχή μας σε εκδηλώσεις αδελφοποίησης των πόλεων μας σε ζητήματα τουρισμού, αθλητισμού, εμπορικών σχέσεων. Συναντήσαμε ελληνικό στοιχείο που ζει με συνοχή που ξαφνιάζει.  Στέκονται όρθιοι στα προβλήματα της εθνικής μας οικονομίας. Μας εντυπωσίασε ότι διδάσκονται την ελληνική γλώσσα στα σχολεία τους σαν κύριο μάθημα. Βέβαια διατηρούμε επαφή και με την αδελφή πόλη το Λισούη της Κίνας» (…) «Υπογράφεται ίσως αύριο η επιδότηση ύψους 200.000ευρώ για τη μεταφορά νερού για να βοηθηθεί ο Δήμος. Ενώ, βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός επεξεργασίας των λυμάτων, έχοντας ήδη ολοκληρωθεί ο έλεγχος και η αξιολόγηση των τεχνικών υπηρεσιών.» (…) «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τη 4η Γιορτή Φιστικιού. Υπήρξε πολύ ποιοτικό και ενίσχυσε την τοπική δραστηριότητα δημιουργώντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον

Άμεση υπήρξε η αντίδραση του κου Γρηγορόπουλου για την «άγνωστη αδελφοποίηση» και τα ζητήματα της καθημερινότητας. «Αν δε σας ήξερα καλά θα νόμιζα πως σας πείραξε το αεροπλάνο. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με τα προβλήματα του νησιού μας. Φύγατε ξαφνικά για την αδελφοποίηση με ένα άγνωστο χωριό της Ουκρανίας, δίχως να ενημερώσετε κανέναν μας. Ξαφνικά. Μυστικά. Αφήσατε το νησί και πήγατε να χειροκροτηθείτε έξω, μετά το τελευταίο γιουχάισμα. Γι’ αυτό σας ψηφίσαμε για δήμαρχο για να μας διαπομπεύετε στα χωριά της Ουκρανίας. Υποβαθμίζετε το ρόλο και το σκοπό που έχετε. Ο Δήμος δε λειτουργεί. Μιλάμε για προβλήματα της καθημερινότητας. Το να μαζεύετε τα σκουπίδια δεν είναι κατόρθωμα. Έχουμε στην καθαριότητα τα μηχανήματα ασυντήρητα, κάποια που δεν έχουν παραληφθεί. Μιλάμε για τα έσοδα που δεν εισπράξαμε. Για μια λίστα της Λαγκάρντ, που έφτασε στην Αίγινα. Εγώ από αυτή τη θέση έχω ζητήσει τη λίστα, να τη κολλήσουμε έξω από τη δημαρχεία να τη βλέπουμε. Κε Πρόεδρε, κατηγορηθήκατε από εφημερίδα ότι από τα 70.000ευρώ της Δ.Ε.Η. για τη διαφημιστική καμπάνια, ξοδέψατε τα 15.000 ή αλλιώς  για κόστος 15.000 σας χρέωσαν και τις 70.000. Δεν έχω καταλάβει. Το Φεστιβάλ Φιστικιού πέτυχε σε τόσο ζοφερούς καιρούς. Σίγουρα είχε λιγότερο κόσμο. 2.000άτομα περίπου λιγότερα. Θέλετε να βοηθήσετε το δήμο. Συμβούλους δεν έχετε, φτάσαμε να μη λειτουργούν οι υπηρεσίες, πόσο μάλλον τα δικά σας έργα. Καθαρίστε και τα φρεάτια για τα ρέματα του νησιού μας, Γιατί εδώ το θέμα είναι ότι το καλοκαίρι διψάμε και το χειμώνα πνιγόμαστε

Εν συνεχεία ο κος Παν. Κουκούλης, λαμβάνοντας το λόγο επισήμαινε ένα ανησυχητικό φαινόμενο με αφορμή την παραίτηση του Δημήτρη Κάππου. «Αυτή η παραίτηση και παρόμοια περιστατικά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Δεν είναι μόνον εάν έχουμε αρμοδιότητες, αλλά και εάν τις χρησιμοποιούμε, εάν δίνουμε σημασία στις δημοτικές κοινότητες. Η διοίκηση δε δίνει σημασία ώστε να αποτελέσουν αυτά τα συμβούλια πυρήνα σκέψης. Έχουν περιπέσει στα αζήτητα. Ο Δημ. Κάππος, εκφράζει με τον πιο παραστατικό τρόπο την απογοήτευση που έχουν ορισμένοι να νέα και δημιουργικά άτομα που δε βρίσκουν τρόπο να συμμετάσχουν στα κοινά.» Για το ζήτημα της αδελφοποίησης τόνισε: «Έχουμε σοβαρότατες επιφυλάξεις για τέτοιου είδους αδελφοποιήσεις. Θα έπρεπε να υπάρχει ένα κριτήριο, μια αναλογία πληθυσμού, πολιτισμού… Σκοπός της αδελφοποίησης είναι, εκτός των άλλων, μήπως μπορέσουμε να επωφεληθούμε από τις εμπειρίες των άλλων. Εκείνες τι μπορούν να μας προσφέρουν; Συνιστούν ένα ξόδεμα πόρων χωρίς σκοπό

Ο κος Κοττάκης εξέθεσε μια σειρά ερωτημάτων -αναπάντητων από προηγούμενες συνεδριάσεις- για την αποκατάσταση των δρόμων των χωριών εν όψει χειμώνα, για τις λακκούβες που πληθύνονται, για το αν έχει γίνει κάποια συμφωνία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία για αντιπλημμυρική προστασία, αλλά και για τον καθαρισμό των χειμάρρων. Επίσης, υπερτόνισε: «Είναι ενημερωμένη η Περιφέρεια ότι δύο σχολεία το Γυμνάσιο και το ΕΠΑ.Λ. βρίσκονται στην κοίτη του χειμάρρου; (…) Το μόνο χερσαίο έργο που έχει γίνει είναι η πινακίδα στην παραλία. Το Μουσείο Καπράλου με τις τόσες υποσχέσεις σας τώρα θα έπρεπε να είναι στα σοβαντίσματα.»

Ο κος Φ. Τζίτζης εξέθεσε ένα σοβαρότατο ζήτημα, εκείνο της αναστήλωσης του ιστορικού Ιερού Ναού της Μητρόπολης, ενώ επισήμανε πως η αποχώρηση των υπαλλήλων του δήμου κρύβουν κάποιες σκοπιμότητες που με τον καιρό θα αποκαλυφθούν. Επιπροσθέτως, ο κος Γκότσης, έκανε λόγο για τα χιλιάδες ευρώ που έχουν ξοδευτεί στη δημιουργία- εγκατάσταση του βιολογικού καθαρισμού της ψαραγοράς που μένει ανενεργός.

Με τη σειρά του, ο κος Γιαννούλης παρουσίασε την επικινδυνότητα του κόκκινου σκαθαριού που προσβάλει τους φοίνικες, τη χρονοβόρα και πολυδάπανη αντιμετώπιση του φυτού εάν νοσήσει, αλλά και το πρόστιμο του Υπουργείου εφόσον δεν εκτελεστούν οι απαιτούμενες κινήσεις πρόληψης της καταστροφής του. Ο κος Οικονόμου, προσδιόρισε την αδρανή τοπική κοινότητα Βαθέος, η οποία, όπως ανέφερε, έχει να συνεδριάσει τέσσερις περίπου μήνες με πληθώρα προβλημάτων να υπάρχουν, σοβαροτέρων όλων του προβλήματος στο Δημοτικό Σχολείο της κοινότητας.

Με μια οργισμένη τοποθέτηση σφράγισε την παρουσία του στο Δ.Σ. ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κος Αμάφης, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Θεσμικά τις κοινότητες μας έχετε τελειώσει. Αν δεν υπολογίζετε τους προέδρους δεν υπολογίζετε και τον κόσμο της περιφέρειας. Αυτό που έχει συμβεί τα δύο τελευταία χρόνια, δεν έχει ξανασυμβεί. Εδώ και ΕΞΙ ημέρες στην Πέρδικα δεν έχει έρθει απορριμματοφόρο. Ρώτησα τον υπεύθυνο, λένε πως δεν έχουν βενζίνη. Τρεις ημέρες πριν επισκέπτηκε την Πέρδικα ο πρέσβης της Αμερικής και τρέχαμε μόνοι μας να μαζεύουμε τα σκουπίδια από όπου θα περνούσε. Από τα 5.000 ευρώ από το πανηγύρι του Αγίου Σώστη και τα 23.000 των τριών πλαζ στην Πέρδικα η κοινότητα δεν έχει πάρει ούτε 100ευρώ. Ο μόνος που έχει ανταποκριθεί είναι ο κος Βάρτζελης από το Λιμενικό Ταμείο. Αν δε μπορείτε βγάλτε μια ανακοίνωση γιατί ο κόσμος τα βάζει με τους προέδρους.»

Ο κος Πτερούδης επισήμανε ότι εάν είχαν εγκατασταθεί τα νέα οχήματα και δεν επισκεύαζαν τις παλιές νταλίκες θα είχαν εξοικονομήσει περίπου 100.000ευρώ το χρόνο από τη μεταφορά των σκουπιδιών που αγγίζει σήμερα τις 200-250.000. Ενώ, εξέθεσε τον προβληματισμό του για τον ανύπαρκτο ισολογισμό των δύο αυτών χρόνων της δημοτικής αρχής Σακκιώτη. Ο επικεφαλής του Λιμενικού Ταμείου Αίγινας κος Βάρτζελης, κοινοποίησε τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει, αφού στην υπηρεσία εργάζεται μόνον μια υπάλληλος με απόσπαση. Η πλωτή προβλήτα αναμένεται από ημέρα σε ημέρα να παραδοθεί, ενώ η δικαστική διαμάχη με την επιμελήτρια καθυστερεί την πρόοδο των έργων για το τουριστικό καταφύγιο επίσης στη Σουβάλα. Τέλος, στη δευτερολογία του ο δήμαρχος, στάθηκε στην αναφορά του κου Φ. Τζίτζη για τιμητικές εκδηλώσεις στη μνήμη σημαινόντων για την Αίγινα προσωπικοτήτων όπως οι Σαραντάκος και Καραγιάννης που έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή. Ωστόσο, έκανε λόγο για 2.500 πρόστιμα της τάξεως των 80ευρώ από το 2011 έως και σήμερα.

Στο πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης « Περί έγκρισης της τροποποίησης του τεχνικού προγράμματος σύμφωνα με το άρθρο 208 του Ν.3463/2006.». Με τα στοιχεία της υπάρχουσας μελέτης και τις κατευθύνσεις του τεχνικού υπευθύνου, οι πλειονότητα των δημοτικών συμβούλων κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν τίθενται ζήτημα τροποποίησης. Όπως ανέφεραν,  μικρές προφάσεις οδηγούν στην καθυστέρηση του έργου, παρότι από τη μελέτη οι ελλείψεις καλύπτονται από το 15% των προβλεπομένων. Εν κατακλείδι, ο κος δήμαρχος μίλησε για τη μεγάλη έκπτωση(47%) που φέρεται να στέκεται ως τροχοπέδη. Ο κος Κοττάκης, ανέφερε: «Γιατί ο Δήμος με τα πενιχρά οικονομικά θα έπρεπε να χρηματοδοτήσει τη μελέτη (Σ.σ. κόστισε 40.000ευρώ) και η πολιτεία να είναι απούσα ενώ εισπράττει άμεσους και έμμεσους φόρους. Το έργο το χρωστάει ξεκάθαρα στο νησί. Χρωστάει το κράτος ένα έργο υποδομής στο νησί. Πρέπει να ασκηθεί πίεση από το Δήμο». Ενώ, ο κος Γρηγορόπουλος κατέληξε: «Μπορεί να φταίνε οι άλλοι, αλλά κι εμείς τι κάνουμε γι’ αυτό. Μέχρι στιγμής ήμασταν όμηροι των υδρομεταφορέων, τώρα είμαστε και όμηροι των τεχνικών υποδομών. Θα θέλαμε μία ειλικρινή τοποθέτηση από το δήμαρχο και στοιχεία»

Leave a Comment