Ειδήσεις — 11/12/2012 at 11:31

Ημερίδα με Θέμα «Η Οικονομική Κρίση και η Αντιμετώπιση της από τις Τοπικές Κοινωνίες»

by

Ημερίδα με Θέμα «η Οικονομική Κρίση και η Αντιμετώπιση της από τις Τοπικές Κοινωνίες»Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΓΙΝΑΣ το ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012, Εκδήλωση – Ημερίδα με θέμα «η Οικονομική κρίση και η αντιμετώπιση της από τις τοπικές κοινωνίες», κύριος ομιλητής στη εκδήλωση ήταν μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και αντιδήμαρχος ΑΛΙΜΟΥ ο κ. Ανδρέας Κονδύλης ο οποίος αναφέρθηκε σε κάποιες καινοτόμες ιδέες εφαρμογής κοινωνικής πολιτικής απ’ τους ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο κ. Φ. ΤΖΙΤΖΗΣ πρώην αντιδήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος, εκπρόσωποι τοπικών φορέων όπως του συλλόγου ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΙΓΙΝΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΙΓΙΝΑΣ, ΑΙΓΙΝΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ καθώς και ελεύθεροι επαγγελματίες της ΑΙΓΙΝΑΣ. Ενώ αίσθηση προκάλεσε η απουσία  του επίσημου συλλόγου επαγγελματοβιοτεχνών ΑΙΓΙΝΑΣ (πιθανόν λόγω του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων). Να αναφέρουμε επίσης ότι μέλη του συλλόγου μας ενθάρρυναν για την διεξαγωγή της εκδήλωσης.

Παραβρέθηκε ακόμα ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Συντακτών Μέσων ενημέρωσης κ. ΝΙΚΟΣ ΖΕΡΒΟΣ.

Στην διάρκεια της εκδήλωσης κατατέθηκαν προτάσεις από επαγγελματίες του νησιού, τον σύλλογο ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΙΓΙΝΑΣ, καθώς και από κατοίκους και δημότες με στόχο την ανάκαμψη της τοπικής κοινωνίας. Αυτές οι προτάσεις θα τεθούν προς διαβούλευση από όλους τους φορείς του νησιού.

Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ευχαρίστησε τον κύριο Α. ΚΟΝΔΥΛΗ αντιδήμαρχο Αλίμου για την τιμή που μας έκανε να παραστεί στην εκδήλωση που αφορά την Αίγινα.

Το Μουσικό μέρος της εκδήλωσης, επιμελήθηκε και παρουσίασε η Νικολέττα Βερώνη.

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΕΘΟΥΝ ΠΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΑΙΓΙΝΑΣ

1) Διαμόρφωση καταναλωτικής συμπεριφοράς, δίνοντας προτεραιότητα στις ντόπιες εμπορικές επιχειρήσεις και επιλέγοντας ελληνικά προϊόντα.
2) Ενίσχυση του κινήματος διάθεσης προϊόντων από τους αγροτικούς παραγωγούς στους καταναλωτές, χωρίς μεσάζοντες.
3) Καταγγελία του παραεμπορίου και της φοροδιαφυγής απ’ όπου κι αν προέρχεται.
4) Συμβολή στην εθελοντική νομική κάλυψη καταναλωτών, για διασφάλιση των δικαιωμάτων σε σχέση με τον τρόπο συναλλαγής τους.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Σημείο στήριξης της επιχειρηματολογίας:

ΑΙΓΙΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΠΑΡΑΛΙΑ

1) Αναζήτηση τρόπου μεταφορικής σύνδεσης της Αίγινας με τα παραδοσιακά ορεινά χωριά, κυρίως: (Τα Σαββατοκύριακα και περιόδους μεγάλων εορτών ώστε να αρχίσει σταδιακά να «ζωντανεύει» οικονομικά η ενδοχώρα της Αίγινας.

Να δημιουργηθούν κίνητρα γι’ αυτό το σκοπό όπως: (Τοπικοί Συνεταιρισμοί – Μικρές οικιακές βιοτεχνίες κ.α.).

2) Να αναρτηθεί ένα φωτεινό ταμπλό σε σημείο εξόδου απο το λιμάνι. Αυτό θα είναι κατά τα πρότυπα των φωτεινών διαφημίσεων σε στάσεις λεωφορείων της Αθήνας. Σ’ αυτό θα αναγράφονται οι επιχειρήσεις οι οποίες θέλουν να κοινοποιήσουν στους επισκέπτες το εκάστοτε προϊόν τους, το οποίο θεωρούν ελκυστικό για τον πελάτη απο άποψη ποιότητας και τιμής.

ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΘΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΕΝΑ-ΔΥΟ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ή ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ή ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ κτλ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ

(Σημείωση: το ταμπλό αυτό θα κατασκευαστεί και θα εγκατασταθεί με την ανάλογη συνδρομή των ενδιαφερομένων).

ΣΧΗΜΑΤΙΚΟ ΔΕΙΓΜΑ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΠΡΟΪΟΝ ΤΙΜΗ
20/12/201220/12/2012 – 22/1220/12 – 30/12 YACHT CL. ΠΑΝΑΓΑΚΗΣΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ HOTEL«ΑΜΒΕR» ΚΡΕΠΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ2 ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ 3,50€EKΠ. 15%EKΠ. 15%

3) Διερεύνηση μεθόδων (από άποψη υποδομής και γραφειοκρατικών παραμέτρων) της επονομαζόμενης συστέγασης επιχειρήσεων ομοειδούς αντικειμένου η υπηρεσίας. Απαίτηση από εμπορικούς συλλόγους για αλλαγή της Νομοθεσίας που διέπει τον τρόπο λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων.

Αυτό κατά τα πρότυπα των συστεγαζόμενων φαρμακείων και ομολογουμένως της αποδοτικότερης από επιχειρηματικής άποψης πρωτοβουλίας σε σχέση με την αυτόνομη λειτουργία εκάστοτε φαρμακείου.

4) Να καθιερωθεί θεσμός παραδοσιακών πανηγυριών με τοπικές ορχήστρες κατά τις εαρινές ημέρες εορτασμού Αγίων καθώς και την περίοδο μετά το Πάσχα.

Σ’ αυτά θα εκτίθενται και θα πωλούνται παραδοσιακά τοπικά προϊόντα – ενίοτε και προϊόντα λιανικής πώλησης εμπορικών καταστημάτων της Αίγινας. Έτσι παράλληλα με την ψυχαγωγία να γίνεται και εισροή εσόδων στα κατά κοινή ομολογία άδεια ταμεία των παραγωγών, των επαγγελματιών κ.α.

5) Απαίτηση Εμπορικού Συλλόγου Αίγινας για συμμόρφωση των καταστημάτων Κινεζικών και αλλοδαπών συμφερόντων τα οποία συστηματικά φοροδιαφεύγουν με κίνητρο προς τον πελάτη, χαμηλότερες τιμές πώλησης σε σχέση με τις νόμιμες εμπορικές επιχειρήσεις.

ΠΑΤΑΞΗ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΥ ΑΘΕΜΙΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ

Αυτές οι προτάσεις στόχο έχουν να τονώσουν την τοπική αγορά της Αίγινας, να ανακόψουν την διαγεγραμμένη πορεία προς το κλείσιμο και άλλων επιχειρήσεων, έτσι ώστε να μην προστεθεί αύριο κανένας αυτοαπασχολούμενος μικροεπαγγελματίας στη λίστα με τους ανέργους και οι νέοι υπάλληλοι των 580€ να παραμείνουν στις δουλειές τους.

Αυτά οραματιζόμαστε, δρούμε κι ευελπιστούμε….

Δελτίο Τύπου – 10/12/2012

Leave a Comment