Ειδήσεις — 15/02/2013 at 11:04

Ξεκίνημα για το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο στην Αίγινα

by

Ξεκίνημα για το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο στην ΑίγιναΤι πιο αισιόδοξο από μια αίθουσα γεμάτη κόσμο που διψά για μάθηση, εξέλιξη του νου και εξερεύνηση μιας νέας, διαφορικής κουλτούρας από εκείνη που μέχρι τώρα είναι  μαθημένος.

Αυτή η μοναδική ευκαιρία, δίνεται στους κατοίκους της Αίγινας με την έναρξη των μαθημάτων του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου και της Ακαδημίας των Πολιτών στο νησί μας. Πρόεδρος της και ομιλητής στην πρώτη συνεδρία, ο κύριος Ευστράτιος Παπάνης, Επίκουρος Καθηγητής της Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με σπουδές στην Ψυχολογία και την Παιδαγωγική, κέρδισε το ενδιαφέρον και την προσοχή όλων με την μεταδοτικότητα, την αμεσότητα και τη «δύναμη» του θέματος που θέλησε να ξεκινήσει τον κύκλο των συνεδρίων, το οποίο ήταν « Συντροφικότητα σε Εποχή Κρίσης».

Εκτός του κύριου Παπάνη θα επισκεφθούν την Αίγινα και την Ακαδημία των Πολιτών της,  καθηγητές από όλα τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας ώστε να  «μυήσουν» τους σπουδαστές στον κόσμο της ψυχολογίας, της κοινωνιολογίας και να τους προσφέρουν την δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και κατά συνέπεια τους συνανθρώπους τους, να αποκτήσουν αυτοεκτίμηση και κριτική ικανότητα.

Η Ακαδημία των Πολιτών δείχνει έμπρακτα πως πιστεύει στην δια βίου μάθηση και στο δικαίωμα όλων ανεξαιρέτως να μπορέσουν να μορφωθούν, να κοινωνικοποιηθούν και διευρύνουν τους ορίζοντες τους. Δίνει την ευκαιρία στους νέους με την πρόσθετη εκπαίδευση να καταρτιστούν σε τομείς που θα τους βοηθήσουν να ξεφύγουν από την ανεργία αλλά και στις μεγαλύτερες ηλικίες τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τη εκπαιδευτική  πορεία και τις σπουδές τους , τις οποίες πιθανόν να είχαν αφήσει ημιτελείς. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται ο αναλφαβητισμός και οι κοινωνικές ανισότητες.

Όμως όπως διευκρίνισε ο κύριος  Παπάνης κατά τη διάρκεια της διάλεξης, σκοπός μας δεν είναι μόνο οι συνεδρίες αλλά και η κοινωνική προσφορά της Ακαδημίας των Πολιτών και συγκεκριμένα της Αίγινας. Εκτός από την ανταλλαγή απόψεων , θέσεων και συμπερασμάτων, οι σπουδαστές μαθαίνουν να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο και να βοηθούν όπου χρειάζεται.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι πως με την Ακαδημία των Πολιτών οι σπουδαστές όχι μόνο γίνονται «σφουγγάρια» που ρουφούν  μέσα τους  τη γνώση και τη μόρφωση αλλά πλάθουν και έναν χαρακτήρα ανθρώπινο τον οποίο χρειαζόμαστε όσο ποτέ αυτή την εποχή και έτσι  όπως «μεταφέρουν» όλη αυτή τη γνώση και εκτός Ακαδημίας, «μεταφέρουν» και τις κοινωνικές τους δράσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σιγά σιγά μια μεγάλη κοινωνική, ανθρώπινη αλυσίδα αλληλεγγύης.

Η Ακαδημία των Πολιτών της Αίγινας είναι επιτέλους γεγονός και είμαστε πολύ ευτυχισμένοι γι’ αυτό!

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης. Δημιουργήθηκαν ήδη δύο τμήματα καθώς η συμμετοχή είναι πολλή μεγάλη.  Οι ώρες είναι 3-6 και 6-9.

Καλή Αρχή !!!

Λασκαρίνα Λαδά

Leave a Comment