Ειδήσεις — 27/08/2013 at 20:44

Τα Αιγινήτικα Κανάτια Αντιπροσωπεύουν μια Ολόκληρη Ιστορία

by

Κανάτι νερού ωοειδούς σχήματος, με μια λαβή και με εκροή. Πάνω στην επιφάνεια του πηλού, με λαδομπογιά ζωγράφιζαν ποικίλα  χρώματα άλλοτε με άνθινο διάκοσμο, άλλοτε με παραστάσεις πλοίων. Ξεχωριστά όμως ήταν και τα κανάτια στο φυσικό τους χρώμα τα οποία έφεραν σφραγίδα του ιδιοκτήτη τους ή ήταν χαραγμένη η χρονολογία κατασκευής και ο προορισμός του. Αυτός ακριβώς ο τύπος αγγείου επιχωριάζει μόνο στην Αίγινα και οι άνθρωποι το χρησιμοποιούσαν πριν την εμφάνιση του ψυγείου και του πάγου και χρησίμευε για να διατηρεί δροσερό το νερό. Βασιζόταν στην αρχή της φυσικής, ότι όταν ένα υγρό εξατμίζεται απορροφά θερμότητα. Ήταν κατασκευασμένα από πορώδες υλικό το λεγόμενο αργιλόχωμα πασπάρας που υπήρχε άφθονο στο νησί . Έτσι οι  πόροι που εμφανιζόντουσαν στην επιφάνεια του κανατιού επέτρεπαν σε  μικρή ποσότητα νερού να βγαίνει στην εξωτερική επιφάνεια του. Έτσι το κανάτι “ίδρωνε” .Το τοποθετούσαν σε σημεία με ρεύμα αέρα ,συνήθως στα πρεβάζια των παραθύρων, ο αέρας προκαλούσε εξάτμιση και η εξάτμιση έριχνε τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του κανατιού και το νερό απλώς δρόσιζε κάπως έτσι ώστε να πίνεται.

Τα Αιγινήτικα κανάτια αντιπροσωπεύουν μια ολόκληρη ιστορία και παράδοση του τόπου μας και αποτελούσαν πηγή εισοδήματος για πολλές οικογένειες. Κάθε αγγειοπλάστης έδινε την δική του σφραγίδα στα αντικείμενα του ώστε εύκολα να μπορείς να ξεχωρίζεις ποιος το έχει κατασκευάσει. Δυστυχώς η παραδοσιακή τέχνη των Αιγινήτικων κανατιών τείνει να έκλειψη και έχουν απομείνει ελάχιστοι που το διατηρούν μέχρι τις μέρες μας.

Αυτή την καλλιτεχνική δραστηριότητα και παράδοση μας παρουσιάζει στην έκθεση που διοργανώνει ο κος Μπήτρος Γεώργιος στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης Αίγινας. Μια έκθεση που αξίζει να την περιδιαβούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού για να μάθουν και να θυμηθούν.

Θα διαρκέσει έως τις 8 Σεπτεμβρίου του 2013 και λειτουργεί καθημερινά από τις 19.00-21.30 εκτός Τρίτης και Πέμπτης.

Τα Αιγινήτικα Κανάτια Αντιπροσωπεύουν μια Ολόκληρη Ιστορία

 

 

Leave a Comment