Ειδήσεις — 10/09/2013 at 10:55

Αναβαθμίδες: Στοιχείο του Τόπου μας και της Ζωής μας

by

Αναβαθμίδες: Στοιχείο του Τόπου μας και της Ζωής μαςΑναβαθμίδες, πεζούλες ,λουρί, χτι ,κλιμακί .Μερικές από τις πολλές ονομασίες των τοίχων ξερολιθιάς που αποτελούν χαρακτηριστικό στοιχείο σε πολλά ελληνικά τοπία με έμφαση τις Κυκλάδες. Οι τοίχοι αυτοί, που προστατεύουν το έδαφος κι αποτελούν συγχρόνως καταφύγιο για μεγάλο αριθμό φυτών και ζωών, συχνά απειλούνται από εξαφάνιση. Εκατοντάδες χιλιόμετρα τοίχων ξερολιθιάς βρίσκονται σήμερα σε κακή κατάσταση απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας.

Χωρίς συντήρηση το μέλλον αυτών των τοίχων οδηγεί σε μια αργή αλλά αναπόφευκτη κατάρρευση. Η εγκατάλειψη τους οδηγεί όχι μόνο στην εξαφάνιση ενός σημαντικού μέρους της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των μυστικών της τέχνης αυτής, αλλά και στην αλλοίωση του τοπίου και σε μία σειρά φυσικών απωλειών όπως είναι η διάβρωση του εδάφους και η εξαφάνιση ενός βιότοπου μεγάλης αξίας. Οι αναλημματικοί τοίχοι, που έχουν ηλικία πάνω από 100 χρόνια, αποτελούν κι αυτοί αναπόσπαστο μέρος πολλών τοπίων. Προστατεύουν το έδαφος από τη διάβρωση στα επικλινή εδάφη και χαρακτηρίζουν ακόμα και σήμερα πολλές ευρωπαϊκές περιοχές για την καλλιέργεια του  αμπελιού  ή της ελιάς.

Για την επισήμανση αυτής της σημαντικής άξια των αναβαθμίδων στην καθημερινότητα της ζωής των κατοίκων ενός νησιού, ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Αίγινας πραγματοποίησε εκδήλωση στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013 με την συνεργασία του καθηγητή –συγγραφέα Μπήτρου Γεώργιου και της κας Β.Κανελοπούλου.

Ο κος Μπήτρος σε μια εκτενή και εμπεριστατωμένη παρουσίαση, μας ανέδειξε την μοναδικότητα αυτής της παρέμβασης του ανθρώπου στην φύση και μέσα από ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό  μας ανακάλυψε την πλούσια μορφή του αιγινήτικου τοπίου .Ένα τοπίο κεντημένο με αναβαθμίδες που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι για την γεωργία και την κτηνοτροφία του νησιού.

Η κα Κανελοπούλου έκλεισε την παρουσίαση με μια πολλή σημαντική επισήμανση για την ερημοποίηση του χερσαίου τοπίου και τις σημαντικές επιπτώσεις που επιφέρει στη φυσική χλωρίδα και πανίδα ενός τόπου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του 5ου Φεστιβάλ Φιστικιού Αίγινας.

 

Leave a Comment