Ειδήσεις — 22/05/2017 at 11:03

Κάρπαθος Ένα Νήσι Διαφορετικό από τα Άλλα

by

Η Κάρπαθος βρίσκεται στη μέση του Καρπάθιου Πελάγους μεταξύ Ρόδου και Κρήτης και μετά τη Ρόδο αποτελεί το δεύτερο σε έκταση νησί της Δωδεκανήσου και μπορείς να την εξερευνήσεις ενοικιάζοντας ένα αυτοκίνητο από το Karpathos rent a car.

Η Κάρπαθος ξεχωρίζει για τη σημασία της γεωστρατηγικής της θέσης καθώς δεσπόζει στις νοτιοανατολικές πύλες του Αιγαίου και αποτελεί κρίκο της σύνδεσης μεταξύ Ρόδου και Κρήτης. Από άποψη γεωμορφολογίας η όψη του νησιού είναι επί το πλείστον βραχώδης καθώς στο έδαφός της κυριαρχούν τα ασβεστολιθικά πετρώματα. Παρότι στο παρελθόν ήταν καταπράσινο σήμερα φιλοξενεί μερικά πευκοδάση στα βόρεια και τα νότια του νησιού. Οι ψηλότερες από τις βουνοκορφές του αγγίζουν το ύψος των 1220 μέτρων και σε γενικές γραμμές το έντονο ανάγλυφο του νησιού δημιουργεί ένα όμορφο περιβάλλον που προκαλεί το ενδιαφέρον του επισκέπτη.

Οι βραχώδεις και απόκρημνες ακτές φιλοξενούν αρκετά είδη πτηνών ενώ πολλά μονοπάτια που προσφέρονται για πεζοπορία οδηγούν σε ορισμένες απομονωμένες ακτές. Από την άλλη μικροί κολπίσκοι δημιουργούν πανέμορφες παραλίες που προσεγγίζονται σχετικά εύκολα από το οδικό δίκτυο. Το ενδιαφέρον των τουριστών συγκεντρώνουν μια σειρά από παραλίες που έχουν βραβευτεί με την γαλάζια σημαία, αλλά και τα χαρακτηριστικά ταβερνάκια που προσφέρουν στον καθένα την ξεχωριστή εμπειρία των γεύσεων του νησιού.

Τα τελευταία χρόνια η οικονομία του νησιού ανοίγεται με πολύ καλές προοπτικές στον τομέα του τουρισμού αλλά ανέκαθεν η θάλασσα έπαιζε το σημαντικότερο ρόλο στη ζωή των κατοίκων. Πασίγνωστοι άλλωστε είναι οι Καρπάθιοι ναυτικοί και σπογγαλιείς που για αιώνες συνεισέφεραν τα μέγιστα στο εισόδημα του νησιού. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ορισμένα σπήλαια που συναντώνται στο κέντρο του νησιού και είναι γεμάτα από σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Στην περίπτωση που επιθυμείτε να την επισκεφτείτε καλό θα ήταν να γνωρίζετε ότι ακτοπλοϊκά συνδέεται με Πειραιά, Κρήτη, Κάσο, Ρόλο και πολλά άλλα νησιά, ενώ επίσης διαθέτει και αερολιμένα διεθνών προδιαγραφών που εξυπηρετεί πολλές πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού.

Σημεία Ενδιαφέροντος στην Κάρπαθο

Τα Πηγάδια είναι η πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού κι έχει έντονο αιγαιοπελαγίτικο άρωμα. Παρ’ όλο που σήμερα τα Πηγάδια αποτελούν μια σύγχρονη πόλη με 3 χιλιάδες κατοίκους και τουριστικές υποδομές, εκεί θα βρείτε διάσπαρτα μνημεία από την εποχή των Ιταλών και την αρχαία ακρόπολη του αρχαίου Ποσιδείου, ερείπια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής της Αγίας Φωτεινής, τη σπηλιά του Ποσειδώνα, αλλά και τον παλμό του νησιού, με εστιατόρια, μπαράκια και παρεΐστικα στέκια.

Leave a Comment