Ειδήσεις — 23/05/2017 at 09:04

Διαχείριση Ακινήτου σε Νησί και Εμπορική Εκμετάλλευση

by

Διαχείριση Ακινήτου σε Νησί και Εμπορική Εκμετάλλευση

Ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να παραχωρούν την κατοικία τους για ενοικίαση σε επίδοξους τουρίστες οπως και την διαχείριση ακινήτου, καθώς δεν απαιτείται πλέον η ειδική σήμανση του ΕΟΤ. Θα περίμενε κανείς ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ευλογία, αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία LMG Villas, η οποία συνεργάζεται με την εταιρεία συμβούλων ακινήτων NAI Hellas, τον Αύγουστο του 2013 καταργήθηκε η απαιτούμενη από το 1987 έγκριση καταλληλότητας. Με τον τρόπο αυτό άνοιξε ο δρόμος για τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα. Δηλαδή, η διαδικασία απλουστεύτηκε και κάποιος μπορούσε να βγάλει το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας της τουριστικής του έπαυλης πολύ πιο εύκολα σε σχέση με πριν.

Βέβαια η αξιοποίηση ενός μικρού ακινήτου και η ενοικίαση του ίσως να είναι εύκολο και να μην μπορεί κανείς να αντιληφθεί το λόγο που θα έπρεπε να απευθυνθεί σε μία εξειδικευμένη εταιρία διαχείρισης ακινήτων. Μία ενέργεια βέβαια η οποία και σε αυτές τις μικρές ιδιοκτησίες, οι εξειδικευμένες εταιρίες διαχείρισης ακινήτων θα είχαν ως αποτέλεσμα καλύτερη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του ακινήτου. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου η διαχείριση ακινήτων είναι δύσκολη και περίπλοκη. Σε ένα ακίνητο εμπλέκονται πολλοί συνιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν είναι εύκολο να διαχειριστούν το ακίνητο τους. Υπάρχουν ιδιοκτήτες, φυσικά πρόσωπα, που μπλέκονται με νομικά πρόσωπα του δημοσίου. Υπάρχουν ιδιοκτησίες όπου ανήκουν σε συγγενείς ή κληρονόμους οι οποίοι δεν μπορούν να συνεννοηθούν με αποτέλεσμα να μην αναλαμβάνει κανείς πρωτοβουλία για την αξιοποίηση της περιουσίας τους. Μία άλλη κατηγορία ιδιοκτητών είναι αυτή που είτε είναι Έλληνες και ζουν στο εξωτερικό – ομογενείς – ή αλλοδαποί οι οποίοι έχουν επενδύσει σε ακίνητα στην Ελλάδα.

Η ενοικίαση ακινήτου μέσω μιας από τις δημοφιλής πλατφόρμες σας βγάζει από τον πονοκέφαλο της είσπραξης ενοικίων σε μηνιαία βάσει καθώς η βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι ευκολότερες στην είσπραξη και οι πελάτες περισσότερο αξιόπιστοι.

Η διαδικασία που ακολουθείται είναι απλή. Αρχικά, φωτογραφίζεις το ακίνητο και έπειτα γίνεται η εγγραφή στον ανάλογο ιστότοπο προκειμένου να τοποθετηθεί η αναγγελία ενοικίασης έναντι χαμηλού σχετικά μισθίου για λίγες μέρες. Αντίστοιχα, οι ενδιαφερόμενοι βρίσκουν τις οικίες στον ιστότοπο και εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου.
Η διαδικασία αυτή δεν άργησε να επεκταθεί και στην Ελλάδα, όπου οι ιδιοκτήτες αντιμέτωποι με την κρίση που πλήττει την χώρα μας τα τελευταία χρόνια, προτίμησαν από το να έχουν τα ακίνητα «παρκαρισμένα» και ζημιογόνα, να βρουν μέσω αυτής της οδού τρόπο να καλύψουν το κόστος διαχείρισης τους.

Leave a Comment