Επικαιρότητα — 01/09/2012 at 20:13

Μουσικό Φεστιβάλ: Μέλλον Αβέβαιο και Έλλειμμα 30.000 €

by

Μουσικό Φεστιβάλ: Μέλλον Αβέβαιο και Έλλειμμα 30.000 €Με ένα μεγάλο πάρτι στην παραλία της Αύρας κάτω από τη «μπλε Πανσέληνο» του Αυγούστου και μειωμένη προσέλευση σε σχέση με άλλες χρονιές που προκάλεσε έλλειμμα 30.000ευρώ, έκλεισε το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Αίγινας.  Στην προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου, σήμερα το πρωί στην Αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ κα Ντόρα Μπακοπούλου, ο κος Γιώργος Καλόφωνος και τα πιστά μέλη του Συλλόγου Φίλων του Φεστιβάλ, μοιράστηκαν εντυπώσεις και πρότειναν ιδέες για ένα ακόμη πιο πετυχημένο 8ο Φεστιβάλ, εάν κατορθωθεί να διευθετηθεί το σοβαρό ζήτημα του ελλείμματος.

Στη σύντομη παρουσία του ο δήμαρχος κος Σάκης Σακκιώτης, ευχαρίστησε θερμά διοργανωτές και υποστηρικτές, για τις μουσικές βραδιές που -όπως είπε- αναδεικνύουν τον πολιτισμό του νησιού μας και προσελκύουν το βλέμμα ακόμη περισσοτέρων επισκεπτών, «τιμήσατε το νησί μας, τιμήσατε τον τόπο μας».  

«Ξέρουμε σε πόσο δύσκολες συνθήκες έγινε το φεστιβάλ. Για εμάς είναι πολύτιμη η συμπαράσταση όλων όσων, παρά τις αντιξοότητες, έμειναν πιστοί στη διοργάνωση. Ελπίζουμε το φεστιβάλ να μπορέσει να συνεχιστεί! Η συμπαράσταση είναι συγκινητική.» , είπε ο κος Καλόφωνος και έδωσε το λόγο στην κα Μπακοπούλου, «τη ψυχή του Φεστιβάλ», όπως της απευθύνθηκε.

«Αισθανόμαστε μία γροθιά. Η φιλοσοφία μας είναι η αγάπη προς τη μουσική και τον άνθρωπο, δεν έχει σχέση με εξυπηρετήσεις. Η επέκταση των χώρων διεξαγωγής των μουσικών βραδιών πέτυχε και εγώ προσωπικά δένομαι όλο και περισσότερο με το νησί. Είμαι ευχαριστημένη από την ουσία του Φεστιβάλ. Έχουμε πάρα πολλές αιτήσεις και προτάσεις, από πολλούς καλλιτέχνες, να λάβουν μέρος στο επόμενο. Στόχος είναι να κρατήσουμε το επίπεδο ψηλά δίχως να βάλουμε νερό στο κρασί μας. Πιστεύω, πως με το στόχο της ποιότητας, που αναγνωρίζεται από όλον τον κόσμο, του χρόνου θα κάνουμε το καλύτερο καλοκαιρινό Φεστιβάλ στην Ελλάδα. Ξέρουμε πως είναι δύσκολες οι περιστάσεις, αλλά να κρατήσουμε το κεφάλι ψηλά και να μην προσχωρήσουμε στην κατήφεια.»

Εκθέτοντας τα στοιχεία που προέκυψαν από έναν πρόχειρο απολογισμό, ο κος Καλόφωνος, ανακοίνωσε έλλειμμα 30.000ευρώ που καθιστά δύσκολη, μα όχι ακατόρθωτη τη συνέχιση της διοργάνωσης. Συγκεκριμένα εξέθεσε τα παρακάτω οικονομικά στοιχεία. Τα έσοδα του 7ου Μουσικού Φεστιβάλ από εισιτήρια και κάρτες φθάνουν τα 16.000ευρώ, καθώς παρατηρήθηκε μειωμένη προσέλευση κόσμου. Επίσης, στα έσοδα συνυπολογίζονται τα 11.000€ των χορηγιών, ενώ εν αναμονή βρίσκεται η καταβολή 20.000ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού, τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί.  Εν αντιθέσει, τα έξοδα ανήλθαν στα 57.000€, ενώ προστέθηκε το περυσινό έλλειμμα των 3.000 €. Το σύνολο του φετινό ελλείμματος ανέρχεται στις 30.000€.

Φέτος, όπως τόνισαν οι διοργανωτές, υπήρξε τεράστια δημοσιογραφική κάλυψη από τον πανελλήνιο και διεθνή τύπο, με πολλά άτομα να έρχονται στο νησί μόνο και μόνο για να παρακολουθήσουν κάποια βραδιά του Φεστιβάλ. «Σκεφτήκαμε να εκμεταλλευτούμε τη δημοσιότητα αυτή πιο πρακτικά, προς όφελος της Αίγινας. Έτσι, χρησιμοποιήθηκαν νέοι χώροι, μικρότεροι, με φυσικό ήχο. Σε συνεργασία με τον Μητροπολίτη κ.κ. Εφραίμ έγιναν συναυλίες στο ναό του Σωτήρος στο Ορφανοτροφείο, αλλά και στο προαύλιο του Μητροπολιτικού Ναού. Αποτέλεσε ένα έναυσμα για την ανάδειξη της ιστορίας των κτηρίων και ίσως για την αποκατάσταση και φροντίδα τους.  Επίσης, είναι συγκινητικός ο τρόπος που βοήθησε ο κος Νίκος Γιαννούλη, ο οποίος με προσωπική εργασία έκανε σαν προσφορά μια καινούργια ιστοσελίδα, αντάξια  πλέον του φεστιβάλ.»

Ωστόσο, η καλλιτεχνική διευθύντρια εξέφρασε και το παράπονό της, την έλλειψη συμμετοχής και παρουσίας των Αιγινητών στο Φεστιβάλ Μουσικής. «Σκεφτήκαμε να κάνουμε εκδηλώσεις το χειμώνα για να εκπαιδεύσουμε το κοινό με στόχο του χρόνου να έχουμε ένα μεγαλύτερο ακροατήριο Αιγινητών».

Leave a Comment