Επικαιρότητα — 16/09/2012 at 19:04

Βροχερή και Φθινοπωρινή «Η Βάρδια του Νίκου Καββαδία»

by

Βροχερή και Φθινοπωρινή «Η Βάρδια του Νίκου Καββαδία»Ακριβώς πίσω του είχε ένα καράβι -το καράβι του Συρράκου- με ορθάνοικτα τα πανιά του, έτοιμο να αποπλεύσει για κάποιο μακρινό λιμάνι των στενών του Γιβραλτάρ. Στα χέρια του κρατούσε ένα σκοινί που έδενε τακτικά ναυτικούς τεράστιους και μικρούς πολύ κόμπους. Ήταν σα να άνοιξε το σπίτι του, να δέχτηκε τους φίλους του και να δραματοποίησε γι’ αυτούς το αγαπημένο του πεζογράφημα με περίσσιο πάθος και δράση. Θύμιζε παλαίμαχο ναυτικό πάνω στη λαμαρίνα με τις θύμησες μία-μία να ξεπηδούν και να ζητούν χρόνο αναπόλησης με ένα τσιγάρο συντροφιά κάπου στην πρύμνη.

Ο Κώστας Καστανάς, ζωντάνεψε με θεατρικότητα και την αισθαντική του φωνή, το μόνο πεζογράφημα του Νίκου Καββαδία τη «Βάρδια», σε ένα σκηνικό που θύμιζε περισσότερο παραμύθι στην καρδιά του φθινοπώρου.  Κάτω από την προστατευτική ομπρέλα της αίθουσας «Γωγώ Κουλικούρδη» και όχι στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου, λόγω βροχής, οι θεατές απήλαυσαν τις θαλασσινές περιπέτειες, τους πόθους της σάρκας και τη ζωή στο καράβι μακριά από την οικογένεια, αλλά και τις κατά λιμάνι συμφορές και χαρές. Παρότι όλα τα έργα του Καββαδία αναφέρονται στη ναυτική ζωή και τη θάλασσα, περιέχουν σημαντικές αναφορές για τη στεριανή ζωή, τις προκαταλήψεις και τις απόψεις για τους ναυτικούς.

Ο ηθοποιός έχει ασχοληθεί χρόνια με την ερμηνεία λογοτεχνικών κειμένων, πεζών και ποιημάτων, κάνοντας παραστάσεις σε όλον τον κόσμο. Ο Κώστας Καστανάς είχε βρεθεί ξανά στην Αίγινα το 2007, σε μια θεατρική συνάντηση με την παιδική του φίλη Άννα Γεραλή.  Η εκδήλωση παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των προ-φεστιβαλικών εκδηλώσεων του 4ου Φεστιβάλ Φιστικιού που θα πραγματοποιηθεί 20-23 Σεπτεμβρίου σε όλη την έκταση του κέντρου της Αίγινας.

 

Leave a Comment