Επικαιρότητα — 24/09/2012 at 10:51

Βουτιά 365 Ημερών για τα Αιγινήτικα Κανάτια

by

Αυτό το ταξίδι είχε συγκεκριμένο προορισμό, ασυνήθιστο, που ο καθένας μάς έκανε για πρώτη φορά στη ζωή του. Το καΐκι του κου Μπήτρου με την άξια δεκαεξάχρονη καπετάνισσα χώρεσε όλους τους καλλιτέχνες που φιλοτέχνησαν κανάτια όλων των μεγεθών, δημοσιογράφους και φωτογράφους, τους μετέφερε έως τη Σπίθα, το Φάρο που στέκει χρόνια απόμακρος από κάθε πλοίο και φωτίζει αενάως για το εμπόδιο που κρύβει κάτω από τα νερά του· το δικό μας γκρεμισμένο Μπούρτζι όπως λένε.

Τριάντα κανάτια, τριάντα καλλιτέχνες που εμπνεύστηκαν από κάτι καθημερινό και αποτύπωσαν κάποια πολιτική παρέμβαση ή γελοιογραφία, ένα μικρό λαϊκό σύμβολο που γράφει με μεγάλα ή έντονα γράμματα “Αίγινα”. Η βύθιση των κανατιών εχθές το μεσημέρι έδωσε μια νότα υπερπαραγωγής και άκρατης αισιοδοξίας σε όσους είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν το δρώμενο. Ο Τάκης Ηλίας, υπήρξε ο εμπνευστής του καλλιτεχνικού και πολλά υποσχόμενου εγχειρήματος που λειτουργεί σαν παρακαταθήκη για την επόμενη χρονιά, αφού στο 5ο Φεστιβάλ Φιστικιού τον Σεπτέμβριο του 2013, πρόκειται τα βυθισμένα και ζωγραφισμένα κανάτια να αναδυθούν και μαζί τους να φέρουν στην επιφάνεια όλα όσα κρύβει ο βυθός.

Για να επιβραδύνουν το φθοροποιό έργο της φύσης, οι καλλιτέχνες φιλοτέχνησαν το κανάτι τους με υλικά που αντέχουν περισσότερο στο νερό, ενώ τα γέμισαν άμμο ώστε να εξασφαλιστεί η παραμονή τους στο βυθό. Ποιος άραγε γνωρίζει με ποια μορφή θα βγουν ξανά στην επιφάνεια του χρόνου; Θα είναι όλα μαζί, έτσι όπως δέθηκαν; Ή το καθένα θα έχει βρεθεί σε διαφορετική γωνιά του βυθού 364 ημέρες μετά;

Leave a Comment