Επικαιρότητα — 29/10/2012 at 01:10

Η Αγάπη της Μάνας Ξεπερνά τον Πόλεμο

by

Η Αγάπη της Μάνας Ξεπερνά τον ΠόλεμοΌταν μιλούμε για Έλληνες συνήθως εννοούμε ανθρώπους με «μεγάλη καρδιά» και όνειρα, με στόχους και οικογενειακό δέσιμο πρωτόγνωρο. Ειδικά όταν πάμε να προσεγγίσουμε τα χαρακτηριστικά της Ελληνίδας μάνας, μένουμε χωρίς λόγια, κανείς δε μπορεί να περιγράψει τον πόνο της, τη χαρά της και πάντα κάπου-κάπου μας ξαφνιάζει. Ο Γερμανός συγγραφέας Έρχαρτ Κέστνερ γνώρισε την Ελλάδα και τους ανθρώπους της λίγο μετά το τέλος του εμφυλίου και έμεινε εμβρόντητος μετά την παρακάτω τυχαία συνάντηση:

«Στα 1952 πήγα για πρώτη φορά μετά το πόλεμο στην Αθήνα. Η γερμανική πρεσβεία, όταν άκουσε πως είχα πρόθεση να πάω στη Κρήτη, μου συνέστησε, επειδή ήταν πολύ νωρίς ακόμα και οι πληγές από τη γερμανική κατοχή ανεπούλωτες, να λέω πως είμαι Ελβετός. Αλλά εγώ τους ήξερα τους Κρήτες. Από την πρώτη στιγμή είπα πως ήμουν Γερμανός και όχι μόνο δεν κακόπαθα, αλλά ξανάζησα παντού όπου πέρασα την θρυλική κρητική φιλοξενία.

Ένα σούρουπο, καθώς ο ήλιος βασίλευε, πλησίασα το γερμανικό νεκροταφείο, έρημο με μόνο σύντροφο τις τελευταίες ηλιαχτίδες. Έκανα όμως λάθος. Υπήρχε εκεί και μια ζωντανή ψυχή, ήταν μια μαυροφορεμένη γυναίκα. Με μεγάλη μου έκπληξη την είδα να ανάβει κεριά στους τάφους των Γερμανών νεκρών του πολέμου και να πηγαίνει μεθοδικά από μνήμα σε μνήμα. Την πλησίασα και… τη ρώτησα:

–   Είστε από εδώ;
–   Μάλιστα.
–   Και τότε γιατί το κάνετε αυτό; Οι άνθρωποι αυτοί σκότωσαν τους Κρητικούς.

Και γράφει ο Κέστνερ: «Η απάντηση, μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να δοθεί».

Απαντά λοιπόν η γυναίκα:
–   Παιδί μου, από τη προφορά σου φαίνεσαι ξένος και δεν θα γνωρίζεις τι συνέβη εδώ στα ΄41 με ΄44. ο άντρας μου σκοτώθηκε στη μάχη της Κρήτης κι έμεινα με το μονάκριβο γιο μου. Μου τον πήραν οι Γερμανοί όμηρο στα 1943 και πέθανε σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως, στο Σαξενχάουζεν. Δεν ξέρω που είναι θαμμένο το παιδί μου. Ξέρω όμως πως όλα τούτα ήταν τα παιδιά μιας κάποιας μάνας, σαν κι εμένα. Και ανάβω στη μνήμη τους, επειδή οι μάνες τους δεν μπορούν να’ ρθουν εδώ κάτω. Σίγουρα μια άλλη μάνα θα ανάβει το καντήλι στη μνήμη του γιου μου…

Leave a Comment