Επικαιρότητα — 22/03/2013 at 09:53

Αυτοψία στην Πλαζ της Αγ. Μαρίνας

by

Αυτοψία στην Πλαζ της Αγ. ΜαρίναςΗ περιφέρεια της Αίγινας όπως παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό βάλλεται από σημαντικά προβλήματα και ελλείψεις που κάνουν την ποιότητα ζωής και την ανάπτυξη από δύσκολη έως αδύνατη. Στο μεγάλο πρόβλημα της συγκοινωνίας του χωριού της Αγίας Μαρίνας από πέρυσι έρχεται να προστεθεί η σημαντική μείωση του πλάτους της πλαζ προκαλώντας προβλήματα σε επαγγελματίες και επισκέπτες.

Η πλαζ αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο λόγο να αποφασίσει κάποιος τουρίστας να επισκεφθεί το χωριό. Ένα άλλο πρόβλημα που φαίνεται σιγά-σιγά να δημιουργείται είναι η διάβρωση στα κτήρια του παραλιακού μετώπου. Για το λόγο αυτό αλλά και σε συνδυασμό με τον κυματοθραύστη (ένα έργο που αναμένεται να ξεκινήσει στο λιμάνι της Αίγινας)  επισκοπήθηκαν την Αίγινα και την Αγία Μαρίνα ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου καθηγητής κος Κων/νος Μουτζούρης και ο Δ/ντης Λιμενικών Υποδομών Υπ. Ναυτιλίας & Αιγαίου κος Νίκος Σπανός που μαζί με το Δήμαρχο εξέτασαν τους λόγους στους οποίους οφείλεται το φαινόμενο.

Μετά από έλεγχο κατά μήκος της ακτής από το κεντρικό λιμάνι της Αγίας Μαρίνας έως το ομώνυμο εκκλησάκι, οι μελετητές κατέληξαν πως αυτό που δημιουργεί το φαινόμενο της σμίκρυνσης της πλαζ είναι το λιμανάκι με τις ψαρόβαρκες καθώς δεν επιτρέπει στα ρεύματα να κάνουν κύκλο και να επιστρέψουν την άμμο με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται στο λιμανάκι. Εδώ να σημειώσουμε πως βάση μαρτυριών των κατοίκων της Αγίας Μαρίνας το λιμανάκι που δημιουργήθηκε πριν αρκετά χρόνια για να εξυπηρετήσει τους ψαράδες δεν έγινε βάση μελέτης.

[vsw id=»l4d-OQFhm1w» source=»youtube» width=»660″ height=»400″ autoplay=»no»]

Leave a Comment