Επικαιρότητα — 15/06/2013 at 10:45

Σταθμοί στη Ζωή και το Έργο του Φραγκίσκου Κάππου

by

Σταθμοί στη Ζωή και το Έργο του Φραγκίσκου ΚάππουΣτην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου χτες το βράδυ έλαβε χώρα η εκδήλωση –αναφορά στο έργο του Αιγινήτη ζωγράφου Φραγκίσκου Κάππου με αφορμή τον ένα χρόνο από το θάνατο του.

Η κυρία Αρετή Πηγιαδίτη με την εξαιρετική της ομιλία μας ταξίδευσε στη ζωή του ζωγράφου από τα πρώτα παιδικά του χρόνια που σε ηλικία 6 χρόνων μέσα στα χρόνια της κατοχής ανακαλύπτει το ταλέντο του, την πορεία του στο Εθνικό Θέατρο Ελλάδος ως ενδυματολόγος μέχρι και τα τελευταία χρόνια της ζωής του που εγκαταστάθηκε, στην αριστοκράτισσα  Αίγινα , όπως την αποκαλούσε.

Έντονη προσωπικότητα και πολύπλευρο ταλέντο ο Φραγκίσκος  Κάππος ζωγράφιζε για τον πολιτισμό και την τέχνη και όχι για την αναγνωρισιμότητα και την δόξα. Δεν ακολουθεί ένα συγκεκριμένο είδος  ζωγραφικής τεχνοτροπίας. Αλλιώς φαντάζεται την Αίγινα, με χρώματα ζωντανά και λαμπερά, αλλιώς το Λονδίνο και την Γερμανία με αποχρώσεις του γκρι και του άτονου μπλε. Επηρεάστηκε σημαντικά σε μια σειρά έργων του από την μεταφυσική ζωγραφική του Giorgio de Chirico και άφησε μια σειρά εξαιρετικών έργων με κύριο θέμα τους αγγέλους και την ανθρώπινη ύπαρξη, που  χαρακτηρίζονται από γεωμετρικότητα, έντονη εκφραστικότητα μορφών  και δυνατά χρώματα..

Στην έκθεση παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά έργα της ζωής του και πραγματικά αντιλαμβανόμαστε ότι ο Φραγκίσκος Κάππος είναι ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτισμού της Αίγινας ,όπως εύστοχα  ανάφερε η κυρία Φλώρα Αλυφαντή στην εισαγωγή της παρουσίασης.

Η έκθεση γίνεται από τον Σύλλογο Φίλων Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Δήμου Αίγινας μαζί με τον Σύλλογο Γυναικών Αίγινας. Τα έργα θα εκτίθενται ως την Κυριακή 16 Ιουνίου 2013 και ώρες 10.00 π.μ.-1.00 μ.μ. και 6.00 μ.μ.-9.00 μ.μ.

 

Leave a Comment