Επικαιρότητα — 27/06/2013 at 10:47

Η Γιορτή του Κλήδονα στην Αίγινα

by

Όπως κάθε χρόνο ,έτσι και φέτος εορτάστηκε εχθές 26 Ιουνίου το έθιμο του Κλήδονα στο φανάρι του Μπούζα, από τον Σύλλογο Γυναικών Αίγινας. Μέσα από την ομιλία της  κυρίας Λίνας Μπόγρη-Πετρίτη είχαμε  την ευκαιρία να ξαναθυμηθούν παλιοί και νέοι το έθιμο του Κλήδονα και τις  παραδόσεις του.

Σύμφωνα με αυτό η διαδικασία ήταν :  το βράδυ της παραμονής μιας από τις γιορτές(Αναλήψεως  και  24  Ιουνίου), μια νέα κοπέλα  ή   μια  παντρεμένη,  αφού είχε συνεννοηθεί  με τον άνδρα της, ετοίμαζε τον Κλήδονα. Έπρεπε να πάρει ένα κανάτι που δεν είχε ξανά χρησιμοποιηθεί. Αυτό το κανάτι λεγόταν άσυρτο κανάτι. Στη  συνέχεια  πήγαινε στη βρύση και το γέμιζε με «αμίλητο νερό». Το νερό λεγόταν έτσι, γιατί η νέα στη διαδρομή  όποιον και να συναντούσε στο δρόμο ή στη βρύση δεν έπρεπε να του μιλήσει. Προηγουμένως  είχε φροντίσει να μαζέψει από τα κορίτσια προσωπικά τους  αντικείμενα, χωρίς όμως να την αντιληφθούν. Αυτά  ήταν: δαχτυλίδια, φουρκέτες, καρφίτσες, παραμάνες, χάντρες, σκουλαρίκια, αλυσίδες, ζώνες, νομίσματα, ακόμα  και φρούτα, τα οποία έριχνε μες το κανάτι με το αμίλητο νερό. Κατόπιν σκέπαζε το κανάτι με κάποιο κόκκινο ύφασμα ή και με κάποιο γυναικείο μαντίλι, που το έδενε με κλαδιά τζιτζιφιάς ή  λυγαριάς  στο λαιμό του κανατιού και με μια κρεμαστή κλειδαριά κλείδωνε τις άκρες του κλαδιού λέγοντας  το παρακάτω ποίημα:    Τα ριζικά γίνονταν σε ένα μεγάλο δωμάτιο του σπιτιού, όπου ένα παιδί που δεν ήταν  ορφανό ξεσκέπαζε το κανάτι  που  βρισκόταν στη μέση του δωματίου από το κόκκινο ύφασμα. Γύρω-γύρω του ήταν καθισμένες οι κοπέλες  που καθεμιά  τραγουδούσε το εξής:

Ανοίγετε τον Κλήδονα με τ’ Αη-Γιαννιού τη χάρη.
Σήμερα φανερώνεται ποιος είναι ο ριζικάρης.

Μετά  το παιδί ξεκλείδωνε τον Κλείδονα, έπαιρνε ένα αντικείμενο, το έδινε στον ιδιοκτήτη του και τότε απαγγελλόταν το εξής:

Και πάλι ξανανοίγεται να βγει ο χαριτωμένος,
Μ’ όλα τα κάστρα πολεμά και βγαίνει κερδισμένος.

Έτσι το παιδί συνέχιζε να βγάζει τα πράγματα από τον Κλήδονα. Κάποιες φορές για να πάει καλά ο γάμος κάποιας νέας  τοποθετούσαν το κανάτι λίγο πριν το ανοίξουν στο κεφάλι της και με αυτό τον τρόπο πίστευαν ότι η  κοπέλα θα  έχει  ένα  γρήγορο και καλό γάμο.

Με την συμμετοχή όλων εχθές έγινε  αναπαράσταση του εθίμου  και ο κόσμος συμμετείχε με ενθουσιασμό διαβάζοντας δίστιχα ποιήματα για κάθε ένα προσωπικό αντικείμενο που βρισκόταν μέσα στο άσυρτο κανάτι με το αμίλητο νερό.

Την γιορτή ολοκλήρωσε το άναμμα της φωτιάς που συνοδεύτηκε από παραδοσιακή μουσική και φαγητό.

Η Γιορτή του Κλήδονα στην Αίγινα

Leave a Comment