On Air — 24/08/2012 at 11:54

Προβλήματα Λόγω Μεγάλης Παραγωγής

by

Προβλήματα Λόγω Μεγάλης Παράγωγης ΦιστικιούΔιαστάσεις προβλήματος για πολλά νοικοκυριά τείνει να πάρει η φετινή αυξημένη παραγωγή φιστικιού. Το extra εισόδημα στο οποίο υπολόγιζαν οι οικογένειες της Αίγινας από την διάθεση του φιστικιού φέτος γίνεται δυσκολότερο λόγο της μη δυνατής άμεσης απορρόφησης του από τους εμπόρους και τον συνεταιρισμό.

Το Aegina News επικοινώνησε με την Παραγωγό και πρώην Πρόεδρο του Φεστιβάλ Φιστικιού κα Ελένη Κυπραίου η οποία προτρέπει τους παραγωγούς να βρουν κάποιο τρόπο συντήρησης μέχρι να μπορέσει να απορροφηθεί πλήρως η φετινή σοδειά. Η κα Κυπραίου ανέφερε:

Φέτος λες και είχαν συνεννοηθεί οι φιστικιές μεταξύ τους και ήταν όλες γεμάτες, ασχέτως περιποίησης και εγκατάλειψης. Είναι μια παραγωγή που πρέπει να μας συντηρήσει για 2 χρόνια γιατί με μαθηματική ακρίβεια του χρόνου δεν θα έχουν. Ο συνεταιρισμός θα πάρει φιστίκι μόνο από τα μέλη του χωρίς πλαφόν και με maximum δυνατότητα συντήρησης 140 τόνων… Πρέπει όλο αυτό το φιστίκι να διατεθεί. Καλείται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, να απορροφά αυτός όλο το φιστίκι και να γίνεται ο ρυθμιστής της αγοράς. Όσον αφορά τα μη μέλη του συνεταιρισμού ίσως θα έπρεπε να υπάρχει μια συνεργασία με όσους διαθέτουν μεγάλες μονάδες επεξεργασίας και συντήρησης, προκειμένου να διατηρηθεί όλη η παραγωγή μέχρι να απορροφηθεί πλήρως. Οι εξαγωγές είναι μια άλλη διέξοδος. Γενικά αυτό που συμβαίνει φέτος αποτελεί εξαίρεση και οι παραγωγοί θα πρέπει να συνεχίσουν τη συστηματική φροντίδα των δέντρων ώστε η εξαίρεση να αποτελέσει κανόνα.

Από τη μεριά του ο Συνεταιρισμός ενημέρωσε τα μέλη του με γραπτή επιστολή για τις αποφάσεις που πήρε σχετικά με την απορρόφηση της παραγωγής τους. Ο Πρόεδρο του Συνεταιρισμού κος Νίκος Σταμπουλής δήλωσε στο Aegina News σχετικά:

Κάναμε μια επιστολή βάση των παλιών δεδομένων. Προς το παρόν ισχύει αυτή η επιστολή, εάν κάτι αλλάξει θα προβούμε σε νέα ενημέρωση των μελών. Το πρόβλημα της απορρόφησης για τα μη μέλη δεν μας απασχολεί καθόλου. Θα πρέπει να βρεθούν ψυγεία να τα συντηρήσουν.

Πολλοί υποστηρίζουν πως ο συνεταιρισμός έπρεπε να αρχίσει να διαθέτει νωρίτερα το φιστίκι προς στους εμπόρους, ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων περιοχών – παραγωγών της Ελλάδας όπως τα Μέγαρα και ίσως σε ανταγωνιστικότερη τιμή προκειμένου να απορροφηθεί πλήρως η σοδειά. Ποια είναι η πολιτική του Συνεταιρισμού;

Δουλεύουμε με μεγάλα Super Market όπως Carrefour, ΑΒ Bασιλόπουλος, κα. Το Φιστίκι είναι περισσότερο. Το να βρεθούν πιο γρήγορα οι πελάτες είναι εσωτερικό μας θέμα. Έχουν μεγάλο πρόβλημα όσοι είναι εκτός συνεταιρισμού, μακάρι να διαθέσουμε τους έξω από 1000 τόνους παραγωγής. Ο συνεταιρισμός θα κοιτάξει να βγάλει προς τα έξω το Φιστίκι. Δεν έχουμε καθυστερήσει την παραλαβή, η διάθεση θα ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο, πάντα από το Σεπτέμβριο ξεκινάει… Θα προσπαθήσουμε να το δώσουμε σε εμπόρους φτάνει να πετύχουμε καλή τιμή. Θέλουν να πάρουν το φιστίκι τσάμπα και χωρίς άμεση εξόφληση. Δεν θέλουμε να ρίξουμε την τιμή προκειμένου να απορροφηθεί η όλη παραγωγή (και των μη μελών) διότι θα κατηγορηθούμε γι’ αυτό αργότερα σε τοπικό επίπεδο. Πρέπει να έχουμε ψηλά την τιμή και το μπαλάκι γνωρίζουμε ότι πέφτει σε εμάς όσον αφορά τη διάθεση.

Θα γίνουν φέτος κάποιες επιπλέον ενέργειες από άλλες χρονιές προκειμένου να διατεθούν μεγαλύτερες ποσότητες;

Ψάχνουμε να βρούμε επιπλέον πελάτες χοντρικής σε χαμηλότερη τιμή. Η περσινή τιμή χοντρικής ήταν 7,80 € ενώ φέτος 7,10€ . Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η ρευστότητα. Από εκεί και πέρα εάν βρούμε πελάτες άμεσης πληρωμής, η τιμή μπορεί να πέσει και στο 5,50 €. Η λιανική στο περίπτερο πέρυσι ήταν 13,60 € το μισό κιλό ενώ φέτος πουλάμε με 12,80 € ενώ ο ανταγωνισμός πέρυσι πωλούσε με 12,00 €.

Η μείωση της τιμής αγοράς βαρύνει τον συνεταιρισμό ή τους παραγωγούς;

Φυσικά είναι εις βάρος των παραγωγών. Είχαμε πτώση στις πωλήσεις πέρυσι με ζημιά επειδή παίρναμε 7,60 € ενώ το σωστό ήταν 7,40 €. Για φέτος η τιμή θα είναι στο 7,10 €. Για να παλέψουμε και να βρούμε νέους πελάτες θα πάμε την τιμή αγοράς φιστικιού όσο του ελεύθερου εμπορίου, δηλαδή στο  5,50 € με πληρωμή μέχρι 2 μήνες για τους πρώτους 30 τόνους, μέχρι να εξασφαλίσουμε ρευστότητα για να ξαναπάρουμε…

Από τη μεριά τους οι έμποροι προχωρούν συντηρητικά απορροφώντας την παραγωγή που αντέχουν οικονομικά προκειμένου να μην εκτεθούν με ακάλυπτες επιταγές προς τους παραγωγούς. Η αγορά περνά δύσκολές ώρες, έχουν μπροστά τους δύσκολο χειμώνα και πιστεύουν πως η πλήρης απορρόφηση της φετινής σοδιάς θα μπορέσει να γίνει στα 2 επόμενα χρόνια. Μέχρι τότε η λύση που προτείνουν και αυτοί για όσους δεν κατάφεραν να διαθέσουν την παραγωγή τους είναι να βρεθούν τρόποι συντήρησης…

Leave a Comment