On Air — 17/09/2012 at 12:17

Η Αστική Ευθύνη των Αιρετών του Δήμου Αίγινας

by

aegina_news_leontiΣτην τελευταία συνεδρίασή του (12/9/12) το Δημοτικό Συμβούλιο κλήθηκε να αποφασίσει τους «όρους διακήρυξης για την διενέργεια ανοικτού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου για την εκτέλεση του έργου μεταφοράς πόσιμου νερού στην Αίγινα……..». Η εν λόγω πρόσκληση αποτελεί το εισιτήριο του «θεάτρου του παραλόγου», που παίζεται στην Αίγινα εδώ και δεκαετίες εις βάρος του Δήμου και των πολιτών της με πρωταγωνιστές τους εκάστοτε Δημάρχους και «κομπάρσους» τους Συμβούλους του Δημοτικού Συμβουλίου. Το παράλογο έγκειται στο ότι οι όροι της «Σύμβασης Μεταφοράς Νερού», από τους οποίους εξαρτάται η μείωση του κόστους μεταφοράς, παραμένουν αναλλοίωτοι, με συνέπεια ο μεταφορέας να μετατρέπεται σε υδροδότη και φορτωτή, αντικαθιστώντας την ΕΥΔΑΠ. Ενώ στην πραγματικότητα είναι ο «υπηρέτης»  του ναυλωτή – Δήμου. Οι Σύμβουλοι, λοιπόν, αντί να κληθούν να διορθώσουν τους όρους των «Συμβάσεων Αγοράς Νερού» με την ΕΥΔΑΠ και «Μεταφοράς» με τον μεταφορέα, καλούνται να αποφασίσουν για την επιλογή αναδόχου. Αυτή η τακτική προκαλεί οικονομική ζημιά στον Δήμο, η οποία συνεπάγεται αστική ευθύνη των αιρετών του.

Το κόστος μεταφοράς νερού για την διετία 2012 – 2013 ανέρχεται στο ποσό των 11 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Εάν προσθέσουμε και το κόστος αγοράς του από την ΕΥΔΑΠ, το συνολικό ποσό πρέπει να υπερβαίνει τα 15 εκατ. ευρώ. Δηλαδή ένα μεγάλο ποσό, για το οποίο επιβάλλεται να γίνει υπεύθυνη διαπραγμάτευση, προκειμένου να προστατευτεί το συμφέρον του Δήμου.  Επομένως, ο εκάστοτε Δήμαρχος, που υπογράφει αυτές τις συμβάσεις, οφείλει να έχει πάντα κατά νου πώς θα βελτιώσει το κόστος και να εξασφαλίσει την ποσότητα και ποιότητα του νερού μέχρι την βρύση του καταναλωτή. Η προφανής κακοδιαχείριση της υδροδότησης έχει γίνει διαχρονική γάγκραινα, η οποία πρέπει να θεραπευτεί ριζικά και αμετάκλητα «εδώ και τώρα». Αποδεικνύεται ότι με αυτή την πρακτική είναι αδύνατο να ανταποκριθεί ο Δήμος στις υποχρεώσεις του έναντι της ΕΥΔΑΠ και του μεταφορέα, εάν δεν έχει επιχορήγηση συνεχή του κράτους. Είναι σαν ένα τρύπιο βαρέλι που ποτέ δεν πρόκειται να γεμίσει. Έτσι, ο Δήμος γίνεται υποχείριος της ΕΥΔΑΠ και του μεταφορέα, ο οποίος, με το δίκιο του, σταματά την υδροδότησή του, οσάκις το χρέος μεγαλώνει. Το Σαββατοκύριακο 15-16/9  ήταν η τελευταία  διακοπή ένεκα δεδουλευμένου χρέους 383.468,38€ σύμφωνα με τους μεταφορείς. Το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί, επειδή έχει αποκλεισθεί κάθε άλλη εναλλακτική λύση υδροδότησης, εκτός από τον υποθαλάσσιο αγωγό, τον οποίον αναγκάστηκαν να επιβάλουν οι Δήμαρχοι και  κυρίως, ο παρών και ο προκάτοχός του.

Ο υπογράφων, σε άρθρα του, επερωτήσεις και επίσημη γνωμοδότηση προς την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, έχει αναφερθεί στους όρους εκείνους, που μπορούν να διορθωθούν. Αυτοί αφορούν, κυρίως, τα λιμάνια φόρτωσης και εκφόρτωσης, τους τρόπους ελέγχου της ποσότητας και ποιότητας του νερού, την παραλαβή του κ.λ.π.. Για παράδειγμα θα μπορούσε να απαιτηθεί από την ΕΥΔΑΠ το λιμάνι φόρτωσης να είναι ο όρμος του Περάνη και όχι ο Ασπρόπυργος, που βρίσκεται, σχεδόν, σε τριπλάσια απόσταση από το Λεόντι. Το λιμάνι εκφόρτωσης πρέπει να είναι μόνο το Λεόντι υπό ορισμένες προϋποθέσεις:  1) Αντί του κυματοθραύστη με τις κοτρόνες να ολοκληρωθεί το λιμάνι του στην κατάσταση που είναι σήμερα. 2) Να κατασκευαστούν επαρκείς δεξαμενές για την υδροδότηση των Διαμερισμάτων με αγωγό ξηράς κ.λ.π. Βέβαια, αυτά τα λέμε από την δεκαετία του ’80 και δεν μπορούν να γίνουν από την μια στιγμή στην άλλη. Θα μπορούσα, όμως, να είχαν αρχίσει.

Ο σκοπός αυτού του άρθρου δεν είναι να επαναλάβουμε ότι έχουμε βαρεθεί να λέμε σε «κουφά αυτιά» εδώ και δεκαετίες. Αλλά να τονίσουμε την αστική ευθύνη των αιρετών του Δήμου για την κακοδιαχείριση της υδροδότησης και όχι μόνο. Ωστόσο, για να είμαστε ακριβοδίκαιοι οφείλουμε να επισημάνουμε ότι και εμείς οι πολίτες δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών. Ειδικά, τα μέλη της «Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης», που διορίστηκε από την παρούσα Δημοτική Αρχή, συμπεριλαμβανομένου και του υπογράφοντος. Η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι αμφισβητήσιμη, όπως γράφαμε στο προηγούμενο άρθρο μας. Ωστόσο, οφείλουμε να το πείσουμε να την αναιρέσει και να ανασυγκροτήσει νέα επιτροπή με δημοκρατικά και αξιοκρατικά κριτήρια. Είναι ο μόνος τρόπος για να αλλάξει η νοοτροπία της κοινωνίας μας προς όφελος της προόδου και της ανάπτυξης της Αίγινας. Διαφορετικά, οφείλουμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας και να προστατέψουμε τα συμφέροντα του Δήμου και της κοινωνίας μας στο πλαίσιο των νόμων και της Δημοκρατίας.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Με εκτίμηση

Φίλιππος Ν. Χατζηπέρης
Πλοίαρχος Ε.Ν., έφεδρος

Leave a Comment