On Air — 21/09/2012 at 11:54

Έναρξη για το 4ο Φεστιβάλ Φιστικιού

by

Η 4η γιορτή φιστικιού θυμίζει κάτι από παρέλαση γεμάτη πρόσωπα ζωγραφισμένα και  κορμιά που λικνίζονται στους ρυθμούς πότε της μιας και πότε της άλλης μουσικής. Την ώρα που τα περίπτερα ανοίγουν, ο δρόμος για τα οχήματα κλείνει ερμητικά. Τότε, η παραλία θυμίζει ένα μεγάλο πεζόδρομο με μικρά μαγαζιά δίπλα στη θάλασσα. Μαγαζιά όπου βρίσκεις τα πάντα. Κυρίως φιστίκια και άλλα φιστικένια παράγωγα.

Κι όμως, το 4ο Φεστιβάλ Φιστικιού είναι γεγονός. Εμπορική έκθεση, παιδική ψυχαγωγία και πολιτιστικές δράσεις έκαναν πρεμιέρα σήμερα το απόγευμα -την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ-, σχεδόν σε όλη την έκταση του εμπορικού κέντρου· από τον Πύργο του Μάρκελλου, ως το Λαογραφικό Μουσείο και απ’ το λιμάνι έως την Παναγίτσα, με κάποιες ενδιάμεσες στάσεις τη «Διαδρομή των Καλλιτεχνών», ο κόσμος περιπλανήθηκε, παρακολούθησε και γεύτηκε.

«Η Δική μας Αίγινα»

Για την Αίγινα των παιδιών, για την Αίγινα των σχολείων, η μεγάλη αυλή του Πύργου του Μάρκελλου μετατράπηκε σε χώρο έκθεσης, όπου οι Παιδικοί Σταθμοί,  τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και Γυμνάσια του νησιού εκθέτουν τη δική τους Αίγινα. Άλλοτε τα τσόφλια του φιστικιού γίνονται εικαστική παρέμβαση και άλλοτε κάθε τι της φιστικιάς ζωντανεύει όλο το νησί σε ένα ξύλο λεπτό και ποτισμένο με χρώμα θαλασσινό και φιστικένιο. Τα υλικά είναι καθημερινά. Πότε λίγη άμμος, πότε κάποια πεσμένα από τη φιστικιά φύλλα, πότε πάλι φωτογραφίες και κλαράκια. Στοιχεία από τη ζωή της Αίγινας που εμπνέουν τους μικρούς καλλιτέχνες και οδηγούν στη δημιουργία κομψοτεχνημάτων.

Παράλληλα με την έκθεση, ο τομέας της παιδικής ψυχαγωγίας με υπεύθυνη την κα Αρχοντούλα Γεωργοπούλου σε συνεργασία με το τοπικό τμήμα Οδηγισμού, δημιούργησαν στο χώρο του Πύργου ένα εναλλακτικό Λούνα Παρκ, στο οποίο τα παιδιά ζωγράφισαν, έπαιξαν με κορύνες, έτρεξαν και έριξαν ζάρια.

«Η σοδειά του ‘12»

Όλη η πορεία της συγκομιδής χωρά σε μερικές εικόνες. Σε φωτογραφίες τραβηγμένες από χωράφια, ανάμεσα σε τσουβάλια και λινάτσες, κοντάρια ετοιμοπόλεμα, στημένα στη ρίζα της φιστικιάς για το ράπισμα. Στιγμές μιας χρονιάς που γέμισε καρπούς και ευλογία. Η έκθεση φωτογραφίας που φιλοξενείται στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας, περιέχει μορφές και φάσεις της κύριας τοπικής αγροτικής παραγωγής. Οι εκθέτες Δημήτρης Βλάικος, Νίκος  Γιαννούλης, Henri-Paul Coulon, Δημήτριος Δρίσας, Laurent Fabre, Μαρία Μαλτέζου, Άρης  Παύλος, Βασιλική Ταντάουι, Δημήτρης Ζάμπος αποτυπώνουν τη διαδρομή της ωρίμανσης από τη στιγμή που ανοιγμένο πλέον πέφτει από το δέντρο έως και τη στιγμή που αποφλοιώνεται και καθαρίζει από τα φύλλα και τα κοτσάνια.

«Κλίκ…στην Ιστορία»

Τα παλαιά κτήρια του Μεσαγρού, τα ήθη και τα έθιμα, τα προξενιά, η κατοχή, ο «Θησαυρός της Βαγίας». Τα παιδιά του Γυμνασίου Μεσαγρού, ερεύνησαν, ανέλυσαν και συγκινήθηκαν, πρώτα από όλα την ιστορία της περιοχής που ζουν, τις αλλαγές που έχουν επέλθει σε αυτήν, αλλά και τις Μεσαγρίτικες καινοτομίες σα μια τάση φυγής στο παρελθόν και επανεγκατάστασής του, επαναπροσδιορισμού του στο παρόν και το μέλλον. Στη χθεσινοβραδινή παρουσίαση τα παιδιά του σχολείου,  σε συνεργασία με τη διευθύντρια κα Αναστασία Μπέση-Γκίνη, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και τη Vodafone Ελλάς, ανακάλυψαν τις άγνωστες πτυχές του τόπου και τους κρυφούς λαογράφος και διατηρητές της παράδοσης που στέκουν μακριά από τα φώτα. Τα παιδιά είχαν να μιλήσουν με αξιόλογους ανθρώπους και σα μικροί ρεπόρτερ να πάρουν την είδηση από την πηγή της.  Ο κος Αργύρης Φορτούνας μίλησε για την κατοχική Αίγινα, η Άννα Γεραλή για την εμπειρία των γυρισμάτων στην Αίγινα της σειράς «Ο θησαυρός της Βαγίας».

Όπως δήλωσαν οι μαθητές και οι μαθήτριες νιώθουν περήφανοι που μέσω αυτής της έρευνας κατόρθωσαν να ακουστεί το παραγκωνισμένο και παλαιότερα ξεχασμένο σχολείο τους στα τοπικά ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης.

Η δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ, πρόκειται να βρει τους μαθητές στην παραλιακή λεωφόρο για την καθιερωμένη επίσκεψη στα περίπτερα, μα και το απόγευμα στις 20:00 αναμένεται η εναλλακτική τελετή έναρξης σε σκηνοθεσία Βασίλη Βασιλάκη.

Leave a Comment