On Air — 22/09/2012 at 12:36

Δεύτερη Ημέρα Φεστιβάλ Φιστικιού 2012

by

Παιδικά χαμόγελα, σουδάκια με λαχταριστή σοκολάτα και κρέμα φιστικιού, μια πολύ διαφορετική ιστορία συγκομιδής και μουσική μέχρι πρωίας, συνέθεσαν το σκηνικό της επίσημης έναρξης του 4ου Φεστιβάλ Φιστικιού.

Η Μέρα των Μαθητών

Παρασκευή πρωί, λίγο μετά τις δέκα και μισή και ο δρόμος γέμισε μαθητικές τσάντες και γέλια συλλογικά από όλες τις ηλικίες·  από τα πολύ μικρά παιδάκια, έως και τα αιώνια. Η κεντρική λεωφόρος εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο πάρτι, μια διαφορετική παιχνιδούπολη, με τα φιστίκια της, τα γλυκά της και τα τραγούδια της… Η εμπορική έκθεση, «η διαδρομή των καλλιτεχνών» και ο Πύργος του Μάρκελλου, φιλοξένησαν τους μαθητές και τους ξενάγησαν στις κατά τόπους δραστηριότητες ζητώντας και τη δική τους συμμετοχή!

Γλυκοκαμώματα

Η χθεσινή δεύτερη ημέρα του 4ου Φεστιβάλ Φιστικιού, ανήκε σχεδόν ολοκληρωτικά, στα παιδιά. Το πρωί οι βόλτες στο λιμάνι, τα παιχνίδια και οι εκθέσεις και το απόγευμα με σοβαρότητα και δεξιοτεχνία, ακολούθησαν μαθήματα ζαχαροπλαστικής στον Πύργο του Μάρκελλου, από την ομάδα γαστρονομίας και τους chef Δημήτρη Κάππο και Θωμά Νικολαΐδη. Φέτος, εν συγκρίσει με πέρυσι, τα «Γλυκοκαμώματα» ή αλλιώς φιστικοκαμώματα, κέντρισαν το ενδιαφέρον όλο και περισσοτέρων πιτσιρικάδων και επίδοξων ζαχαροπλαστών, καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων σχεδόν τριπλασιάστηκε.

Χθες λοιπόν, οι μικροί και δημιουργικότατοι pastry chefs, κατασκεύασαν έναν μεγάλο πύργο από σουδάκια με γεύση φιστικάτη. Κοντά τους, για να τους βοηθήσει, βρέθηκε ο αγαπητός ηθοποιός -μικρών και μεγάλων- Γιώργος Καπουτζίδης, ο οποίος απήλαυσε και βοήθησε στη διαδικασία κατασκευής των γλυκών. Πάντα χαμογελαστός φωτογραφήθηκε με όλους και συζήτησε μαζί τους για τα υλικά, μοιράζοντας τα αναμνηστικά των συμμετεχόντων.

«Η Συγκομιδή»

Λόγος, μουσική, κίνηση και φρεσκάδα.

Λίγο πριν το σήμα έναρξης της Γιορτής του Φιστικιού, το δρώμενο της συγκομιδής, έλαβε χώρα στην Παλαιά Προβλήτα. Το μικρό θεατρικό έργο, σε σκηνοθεσία Βασίλη Βασιλάκη, αναγορεύτηκε από πολλούς ως το καλύτερο σημείο σε ολόκληρο το φεστιβάλ, ξεχωρίζοντας για τη φρεσκάδα και τη καινοτομία του. Το έργο πραγματεύτηκε την είσοδο της φιστικιάς στο νησί, κάπου την εποχή του βασιλιά Αιακού. Προσωποποιώντας τη φιστικιά ως μια κοπέλα, παρουσιάστηκε η ανάγκη του δέντρου για συνεχή περιποίηση, αλλά και οι πολλές ώρες δουλειάς που χρειάζεται να καταναλωθούν για την παραγωγή του καρπού της. Στην παράσταση έπαιξαν: Παντελής Μπέσης, Ειρήνη-Δέσποινα Καλαφάτη, Δώρα Λυκούρη, Λευτέρης Βατικιώτης, Στέλλα Πάσχα, Έφη Αξιώτη, Αντωνία Μπήτρου, Πέλη Δρυμωνίτη, Νικολέτα Βερώνη, Ελευθερία Κλιμαντήρη, Γεωργία Καλαμάκη, Ελπίδα Καρβούνη, Νικόλας Καρβούνης, Τίνα Τζάθα, Κωνσταντίνα Τζίτζη, Παναγιώτης Βερώνης, Ελένη Βαρούτη, Σοφία Κανάκη και Νεκτάριος Μπόγρης. Αμέσως μετά, στο ίδιο χώρο –την Παλαιά Προβλήτα- χορευτικά τμήματα από Συλλόγους της Αίγινας, παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς φορώντας στολές στην πλειονότητά τους από την Αίγινα.

Βρεθήκαμε και πάλι και γίναμε μια μεγάλη παρέα

«Η Αίγινα, το αγαπημένο μας νησί, είναι οικοδέσποινα και φόρεσε τα γιορτινά της. Η συνεργασία, ο σεβασμός, η καθημερινή προσπάθεια είναι για εμάς δείγμα συνοχής και συνεννόησης.   Αυτό το φεστιβάλ ανήκει σε όλους όσους περίμεναν να χαρούν και να πάρουν μια οικονομική ανάσα. Μερικοί επιθυμούσαν να μη γίνει το φεστιβάλ. Εμείς όμως το πιστέψαμε και καταφέραμε να το οργανώσουμε. Όλοι όσοι δούλεψαν θα ανταμειφθούν βλέποντας παιδιά ευτυχισμένα.» είπε η πρόεδρος κα Φλώρα Αλυφαντή, κατά την τελετή της επίσημης έναρξης της 4ης Γιορτής Φιστικιού.  Εν συνεχεία ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Α. κος Νίκος Τζίτζης, εξήρε την αυξημένη φετινή καρποφορία των φιστικιών και τη σημασία του φεστιβάλ ως μέσο προαγωγής του τοπικού πολιτισμού. Στη δική του ομιλία ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής και νήσων κος Κατσικάρης, επισήμανε τις διαστάσεις που έχει πάρει το Φεστιβάλ Φιστικιού ως πολιτιστική εκδήλωση και την υποστήριξη με την προσφορά εκδηλώσεων όπως η σημερινή μεγάλη συναυλία των Μικρούτσικου-Κούτρα στο Δημοτικό Στάδιο Αίγινας. Ωστόσο, υπερτόνισε το έργο του υδροφόρου αγωγού και τις συντονισμένες προσπάθειες της περιφέρειας, του δήμου και της πολιτείας για τη χρηματοδότηση και την έναρξη του έργου, όσο το δυνατόν συντομότερα.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Α., βράβευσε όλους τους συμμετέχοντες για την υλοποίηση του μεγαλύτερου παστελιού φιστικιού στον κόσμο κατά το περυσινό φεστιβάλ που χάρισε μια θέση στο βιβλίο των παγκοσμίων ρεκόρ Γκίνες. Μεταξύ άλλων απένειμε αναμνηστική πλακέτα στον κο Μανώλη Περατικό για τη συνολική προσφορά του, αλλά και στη Λέσχη Αρχιμαγείρων για την πολύτιμη βοήθειά τους.

Η Παρασκευή, δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ, έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς ο Γιάννης Παπαντωνίου ερμήνευσε μερικά από τα αγαπητότερα και σημαντικότερα ελληνικά τραγούδια που ανέβασαν το κέφι και συντρόφευσαν τους μονίμους κατοίκους και επισκέπτες έως και τις δύο και μισή το πρωί.

 

Leave a Comment