On Air — 23/09/2012 at 12:03

Fistiki Fest Σημαίνει Ψυχαγωγία για Όλους

by

Με δράσεις για όλες τις ηλικίες συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα το 4ο Φεστιβάλ Φιστικιού. Μουσική του δρόμου, χειροτεχνίες με πηλό και φιγούρες Καραγκιόζη, παιχνίδια που οξύνουν το πνεύμα, ομιλίες για τη ερμηνεία της αξίας των παραδοσιακών αγροτικών υποδομών, “φιστικάτες νοστιμιές” και μια μεγάλη συναυλία που πραγματικά συνεπήρε το κοινό, συνέθεσε το σκηνικό της προ-τελευταίας ημέρας του μεγαλύτερου –όπως έχει χαρακτηριστεί από πολλούς- αιγινήτικου γεγονότος.

Παιχνίδια με πηλό

Ο πηλός είναι ουσιαστικά χώμα. Χώμα που με τη συνοδεία νερού πλάθει μικρά αντικείμενα που όταν ψηθούν θα μπορέσουμε, με κανένα περίσσιο κόπο, να χρησιμοποιηθούν ανά πάσα ώρα και στιγμή. Το Εργαστήρι Κεραμικής Τέχνης Κοττάκη, έδειξε για όλα τα παιδιά και τους μεγάλους πόσο εύκολα μπορεί ο καθένας να πλάσει το δικό του κεραμικό, να αφήσει επάνω  τα αποτυπώματά του και να του δώσει όποιο σχήμα πραγματικά θελήσει. Είτε μπολ, είτε βάζο, είτε πιατάκι.

Δρώμενα στην πόλη

Η Σπ. Ρόδη και αυτή πεζοδρομήθηκε και όλο το κέντρο σείστηκε στους ρυθμούς των μουσικών  Quilombo που παρήλασαν σ’ ολόκληρο το φάσμα της διαδρομής των καλλιτεχνών, σε κάθε γωνιά του εμπορικού κέντρου του νησιού. Οι τρεις ηθοποιοί Βασίλης Βασιλάκης, Νίκος Νικολάου και Ζαν Ζακ Τεσόν, τράβηξαν όλα τα βλέμματα ως υπερήφανοι λόρδοι με κουστούμια και παπιόν, ομπρέλες και ψηλά μαύρα καπέλα. Η δράση τους αυτοσχεδιαστική με τους επισκέπτες και τους ανθρώπους του φεστιβάλ να εμπλέκονται συχνά στις κινήσεις τους. Μι μια ξενική εφημερίδα ανά χείρας και μια ομπρέλα πότε για τον ήλιο και πότε για μια ανύπαρκτη βροχή προσέφερε απλόχερα χαμόγελα με τις αργές και στωικές, γεμάτες υπόκριση περιφορές τους.

Όλα τα βλέμματα στον Πύργο

Εκθεσιακός χώρος, παιχνιδότοπος, εργαστήριο Καραγκιόζη. Κάθε μέρα που περνά αποδίδονται και περισσότεροι τίτλοι στον Πύργο του Μάρκελλου. Εχθές, πέραν των γνώριμων παιδικών φωνών, ήρθε η ώρα του πνεύματος με το Τουρνουά Σκακιού από τον Μορφωτικό Σύλλογο Αίγινας «Ο Καποδίστριας» να ξεκλέβει τις εντυπώσεις ανάμεσα σε παιχνίδια με ζάρια, ζωγραφική, κεραμικά… Αργότερα το απόγευμα, σειρά είχε το Θέατρο Σκιών. Ο κατασκευαστής φιγούρων θεάτρου σκιών και Καραγκιοζοπαίχτης, Αντρέας Δερμάτης, εξήγησε με όσο το δυνατόν απλούστερα λόγια ολόκληρη τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για να φτιάξει κανείς μικρές αεικίνητες φιγούρες, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο εξίσου εύκολα μπορεί να βρεθεί πίσω από το φωτισμένο λευκό πανί και να λικνίσει όλους τους ήρωες σε όποια ιστορία σατυρική ή πολιτική σκαρφιστεί.

Η Μεγάλη Συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου

Το γήπεδο γέμισε ασφυκτικά από κόσμο. Οι κερκίδες, οι καρέκλες όλες γεμάτες, κόσμος όρθιος, αλλά και στον χλοοτάπητα του Δημοτικού Σταδίου.  Η συναυλία είχε χαρακτήρα νεανικό, αυτό που είχε πει περίπου και στη συνέντευξη Τύπου: «Με τόσους δεκαπεντάρηδες και δεκαοκτάρηδες, χάνω την ηλικία μου». Ο Θάνος Μικρούτσικος έχει μελοποιήσει Καββαδία και Μπρέχτ και εχθές τραγούδησε με πάθος μαζί με τους εξαίρετους τραγουδιστές Κώστα Θωμαΐδη –που πρόθυμα αντικατέστησε τον Γιάννη Κούτρα, ύστερα από μια ξαφνική αδιαθεσία το απόγευμα-, αλλά και την Άννα Λινάρδου που με τη συνοδεία του μουσικού Θύμιου Παπαδόπουλου, ερμήνευσαν γνωστές επιτυχίες του μουσικού. Το κοινό σιγοτραγουδούσε, χόρευε και αφουγκραζόταν τη βαρύτητα της κάθε λέξης που έλεγε ο Θάνος Μικρούτσικος·  λόγια επαγρύπνησης και παρηγοριάς.Η μεγάλη συναυλία, η οποία ήταν χορηγία της Περιφερειακής Ένωσης Νήσων, έκλεισε με θερμό παρατεταμένο χειροκρότημα και θεατές όρθιους, αλλά και με μια υπόσχεση εκ μέρους του μουσικοσυνθέτη : «Θα τα ξαναπούμε!»

Leave a Comment