On Air — 16/11/2012 at 10:31

Το Μπάχαλο της Δημοτικής Ύδρευσης

by

Το Μπάχαλο της Δημοτικής ΎδρευσηςΤον Απρίλιο του 2011 από τις στήλες του «Επιβάτη της Αίγινας» χαρακτηρίζαμε γενναία την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να ελαττώσει τα τέλη ύδρευσης, διότι προϋπόθετε: 1) Κοστολόγηση της πραγματικής τιμής του νερού μέχρι την βρύση του καταναλωτή. 2) Απόλυτη γνώση ότι η προηγούμενη Δ.Α. είχε κάνει λάθος στους υπολογισμούς της και 3) Απόλυτη αυτοπεποίθηση στρατηγικής! Για τους λόγους αυτούς μακάριζαν εαυτούς οι Αιγινήτες, διότι, επί τέλους, εκλέξανε μια ικανή Δημοτική Αρχή, η οποία  έμελλε να ικανοποιήσει όλες τις προσδοκίες τους! Ωστόσο, διατηρήσαμε και κάποιες επιφυλάξεις, γράφοντας ότι : «Επειδή έχουμε καεί στο χυλό φυσάμε και το γιαούρτι». Δυστυχώς, αυτή την φορά δεν «καήκαμε απλά από τον χυλό, αλλά ζεματιστήκαμε». Μεταφορικά ο χυλός εξηγείται με το μπάχαλο της διαχείρισης ύδρευσης και όχι μόνο. Οι Αιγινήτες ακόμη «το φυσάνε και δεν κρυώνει» και το τραγικό είναι ότι δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάποιο σημάδι αισιοδοξίας…….

Διότι αποδείχθηκε ότι κι αυτή η Δημοτική Αρχή όχι μόνο δεν γνώριζε πώς να διαχειριστεί την ύδρευση, αλλά δεν θέλησε να κάνει κάτι από τις παραπάνω προϋποθέσεις ή και άλλες (τις οποίες έχουμε δημοσιεύσει κατά καιρούς) που θα μπορούσαν να βελτιώσουν το κόστος και την ποιότητα του νερού. Το χειρότερο είναι ότι «ανέκρουσε πρύμνα» πανικόβλητη, ανακαλώντας τα ευνοϊκά μέτρα, που είχε πάρει τότε και αντικαθιστώντας τα με άλλα επαχθέστερα! Για παράδειγμα, το όριο κατανάλωσης από 40Μ3 το έκανε 35Μ3 και το τιμολόγιο της «τρίτης ταρίφας», 81 – 999999Μ3, το ανέβασε στα 7,079€ ανά Μ3!!! Μας καταγγέλθηκε ότι με τέτοιο τιμολόγιο οι καταναλωτές, που έχουν άγονα αγροτεμάχια και αναγκάστηκαν να ποτίσουν τα δέντρα τους, για να μη ξεραθούν, έλαβαν λογαριασμούς, που ανέρχονται στα ποσά των 806,42€ και 2.790,02€. Σ’ αυτό συνέτεινε, επίσης, η αναχρονιστική ή και λανθασμένη μέτρηση υδρομέτρων, λόγω βλάβης τους, ή ζημιάς του Δημοτικού Δικτύου Ύδρευσης, με συνέπεια να μετρούν  αέρα! .

Για να εκτιμήσει κανείς το μπάχαλο της Υπηρεσίας Ύδρευσης, αρκεί να παρακολουθεί τον αριθμό ενστάσεων καταναλωτών σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Πέραν αυτών, οι αρμόδιοι, πανικόβλητοι λόγω των συνεπειών της προφανούς άγνοιάς τους, γίνονται ανάλγητοι και ακαταλόγιστοι. Η κυριότερη αιτία που προκαλεί τον πανικό τους, κατά την άποψή μας, είναι και η μεγάλη «διαρροή» λόγω ζημιών του δικτύου, πλημμελούς παραλαβής των φορτίων των υδροφόρων ή και άλλων, που μπορεί να ξεπερνά και το 40%. Αυτό σημαίνει ότι στα 100Μ3 εισπράττουν το αντίτιμο των 60Μ3, ίσως και λιγότερα. Κι αυτά τα εισπράττουν καθυστερημένα. Δεδομένου ότι σταμάτησαν και οι επιχορηγήσεις της κεντρικής εξουσίας, η μόνη λύση, που ξέρουν είναι να αυξάνουν το τιμολόγιο εις βάρος του καταναλωτή. Αλλά κι’ αυτός έχει «στερέψει» από τις οικονομικές «αφαιμάξεις» που  του κάνει η Κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσει την εθνική χρεοκοπία.

Το χειρότερο για τον τόπο μας και την κοινωνία του είναι ότι η Δημοτική μας Αρχή δεν μπορεί, δεν θέλει ή και το τραγικότερο, δεν γνωρίζει πώς να διορθώσει αυτό το μπάχαλο. Και δεν είναι το μοναδικό, δυστυχώς! Είναι και το μπάχαλο των σκουπιδιών, της αποχέτευσης και η γενική της χρεοκοπία. Όμως, το επικίνδυνο για όλους μας είναι ότι φαίνεται ακαταλόγιστη και νομίζει ότι όλα έχουν καλώς και τελούν υπό τον πλήρη έλεγχό της. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι ματαιοπονούμε, που γράφουμε τις απόψεις μας και εκφράζουμε τις προτάσεις μας, για να βελτιωθεί η τραγική κατάσταση του νησιού μας. Ωστόσο, ενίοτε, δίνει την εντύπωση ότι ενεργεί ενσυνείδητα; Τούτο αποδεικνύεται και από την επιμονή της να μη θέλει να λειτουργήσει δημοκρατικά η «Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης».Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, θα μας αναγκάσει να προσφύγουμε στις προϊστάμενες Αρχές, για να προλάβουμε τα χειρότερα.

Αλλά, προτού γίνει κι αυτό, κατά την άποψή μας, οφείλουν  οι πολίτες της Αίγινας να  προχωρήσουν σε άλλες ενέργειες. Για παράδειγμα , ποιος εμποδίζει τα μέλη της εν λόγω Επιτροπής να συνεδριάσουν, για να γνωριστούν μεταξύ τους και να εκλέξουν μια συντονιστική επιτροπή για την δημοκρατική λειτουργίας της;  Οφείλουν, τελικά, να συνειδητοποιήσουν ότι προέχει η προστασία του συμφέροντος της Αίγινας!

Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Με εκτίμηση

Φίλιππος Ν. Χατζηπέρης
Πλοίαρχος Ε.Ν., έφεδρος

Leave a Comment