On Air — 20/04/2013 at 23:02

Φιστικοκαβγάδες

by

ΦιστικοκαβγάδεςΠριν από μερικές μέρες συστάθηκε η νέα επιτροπή του Φεστιβάλ Φιστικιού για το 2013. Πριν καλά-καλά προλάβει να λειτουργήσει ξεκίνησαν οι Φιστικοκαβγάδες! Κύριο χαρακτηριστικό της νέας αυτής επιτροπής είναι ότι συμμετέχουν άνθρωποι της ενημέρωσης του τόπου μας όπως ο «δημοσιογράφος» κος Ντρής, ο λογιστής και διαχειριστής τοπικού blog κος Γιώργος Θεωδωράκης και ο επαγγελματίας Δημοσιογράφος κος Προβής.

Η πρόσφατη διένεξη των δύο πρώτων μας έκανε να αναρωτηθούμε… «Είναι άραγε τυχαία η συμμετοχή τριών μέσων ενημέρωσης στην επιτροπή του Φεστιβάλ;»  Μάλλον όχι. Με σημαία τον εθελοντισμό πολλές φορές ξεχνάμε ο καθένας τον ρόλο του και μπλέκουμε σε ένα παιχνίδι παραγοντισμού και εγωισμού.

Στην συνείδηση του κόσμου έχει καλλιεργηθεί πως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν μεγάλη αξία και επηρεάζουν την κοινή γνώμη. Έτσι λοιπόν τοποθετούνται σε εξέχουσες θέσεις όπως οι επιτροπές, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχία κάθε θεσμού, αλλά και να αποφευχθεί οποιαδήποτε «γκρίνια» από τον εκάστοτε ιδιοκτήτη κάθε μέσου που δεν προσκλήθηκε.

Αντιλαμβανόμαστε πως τα κριτήρια συμμετοχής είναι κάθε άλλο παρά αξιοκρατικά. Σε μια ιδανική ομάδα θα επιλέγονταν τα πρόσωπα που λόγο της επαγγελματικής τους ιδιότητας και εμπειρίας, θα μπορούσαν να προσφέρουν στο φεστιβάλ φιστικιού. Δυστυχώς όταν δεν υπάρχει ξεκάθαρη ταυτότητα δεν υπάρχει και ξεκάθαρος ρόλος και κατ’ επέκταση ξεκάθαρος στόχος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε καταστάσεις όπως η παρούσα, με μέλη επιτροπών, πολιτικά πρόσωπα και παράγοντες να αναλώνονται σε ανώνυμα σχόλια ξεχνώντας την ουσία και το αποτέλεσμα.

Δυστυχώς στην πράξη παρατηρούμε πως όλα αυτά γίνονται διότι οι ίδιοι επιθυμούν να αναλωθούν, χωρίς καμία ποιότητα, όπως είναι η σιγή και ενίοτε η διακριτική απόσυρση που θα ταίριαζαν σε ένα ποιοτικό, κατ’ τα άλλα φεστιβάλ όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν.

Ως παρατηρητές και σεβόμενοι το θεσμό και κατ’ επέκταση τα μέλη που έχουν ως μοναδικό σκοπό να προσφέρουν, έχουμε φτάσει στο σημείο να αμφισβητούμε την όποια ουσία του φεστιβάλ από την ίδρυσή του. Εάν εξαιρέσουμε την επέκταση της κερδοφόρας περιόδου των καταστημάτων της παραλίας και την προβολή δεκάδων καλλιτεχνών χωρίς ποιοτικά κριτήρια, τέσσερα χρόνια μετά το πρώτο φεστιβάλ ο συνεταιρισμός συνεχίζει να μην δίνει φιστίκι για τις ανάγκες προβολής του Φεστιβάλ και για μια ακόμα χρονιά, μια σειρά περίπτερα να στολίζουν «πανηγυρικά» για 4 ημέρες την παραλία.

Πίσω από το ωραίο περιτύλιγμα συντηρούνται ακόμα προσωπικές εμπάθειες, πολιτικά παιχνίδια, δημιουργούνται σχέδια επίθεσης, εχθρικά στρατόπεδα καταρρίπτονται και οι παραιτήσεις, μας κάνουν να ξανασκεφτόμαστε τους ουσιαστικούς ρόλους και λόγους συμμετοχής των μελών του.

Εδώ έρχονται να μας γεμίσουν ελπίδα κάποια μέλη που συνεχίζουν να συμμετέχουν με μοναδικό σκοπό την ουσιαστική εξέλιξη του θεσμού, με στόχο της εξωστρέφεια της τοπικής μας κουλτούρας και την προστασία του προϊόντος με ονομασία προέλευσης, το Φιστίκι Αιγίνης.

Leave a Comment