Πολιτική — 11/08/2012 at 19:53

Δημοτικό Συμβούλιο με Εντάσεις και Χαρακτηρισμούς

by

Δημοτικό Συμβούλιο με Εντάσεις και Χαρακτηρισμούς Στο ίδιο μοτίβο, με ένταση και προσωπικούς χαρακτηρισμούς, κύλησε και η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στα προ ημερησίας διατάξεως θέματα τέθηκαν τόσο το ζήτημα των σκουπιδιών και των διακοπών του νερού, αλλά και θέματα πολιτισμού κι αλληλεγγύης.

«Μπήκαμε στο καλοκαίρι και ο δήμαρχος ανακοινώνει γεγονότα που ΘΑ συμβούν. Αρχίζουμε τα ευχολόγια και έχουμε αφήσει τα πάντα στη μοίρα τους. Τα σκουπίδια έχουν γίνει τουριστική ατραξιόν του νησιού μας και είναι μεγάλη εστία ανάπτυξης ασθενειών εν όψει του ιού του Δυτικού Νείλου», τόνισε ο κος Γρηγορόπουλος.  Ο κος δήμαρχος απαντώντας στην παραπάνω τοποθέτηση έκανε λόγο για οργανωμένο σαμποτάζ στην καθαριότητα του δήμου, εξαίροντας ως απαράδεκτη την εικόνα έπιπλα να κατακλύζουν τους κάδους σκουπιδιών.  «Η δημοτική αρχή κρίνεται στα καθημερινά προβλήματα κι εσείς έχετε αποτύχει, δε μπορείτε να αλλάξετε μία λάμπα.» επισήμανε ο κος Γκότσης τροφοδοτώντας την κόντρα του με τον δήμαρχο Σάκη Σακκιώτη.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο κος Παναγιώτης Κουκούλης έκανε λόγο για δηλώσεις του αντιδημάρχου Παναγιώτη Μαρμαρινού σε μέσα ενημέρωσης του νησιού, αλλά και δημόσιους χώρους που θίγουν την τιμή και την υπόληψή του. «Ζητώ να ανακαλέσει εδώ και τώρα. Αν δεν το κάνει έχω υποχρέωση στον εαυτό μου να προβώ στην υπεράσπιση της τιμής και της υπολήψεώς μου. Προσκαλώ και παρακαλώ τον κο Μαρμαρινό να σταματήσει τα παιχνιδάκια και χωρίς υπεκφυγές να αποκαλύψει σήμερα, σε αυτήν τη συνεδρίαση όλα εκείνα που απειλεί πως σε μελλοντικό χρόνο θα αποκαλύψει.» Η ένταση οξύνθηκε με την αποκάλυψη του χρέους σε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας από την προηγούμενη διοίκηση που εμπόδισε τη σύναψη σύμβαση με την εταιρεία αυτή και με τη νέα διοίκηση. Το ύψος του λογαριασμού  κατά τη νυν δημοτική αρχή, φέρεται να αγγίζει ποσό κατά πολύ μεγαλύτερο από τα 75 και πλέον ευρώ που επικαλείται η παράταξη του κου Π. Κουκούλη. 

Ο αντιδήμαρχος οικονομικών κος Νεκτάριος Κουκούλης μίλησε για την εικόνα που έχουν οι πολίτες ως προς το επίπεδο των συζητήσεων και το κλίμα των δημοτικών συμβουλίων. Στις τοποθετήσεις τους οι δημοτικοί σύμβουλοι Κορναράκης και Μαράκης ανέφεραν αντίστοιχα: «Εδώ ερχόμαστε να βοηθήσουμε την Αίγινα, όχι να κάνουμε σα γυναικούλες» /«Φεύγοντας όλοι από εδώ, πρέπει να κάνουμε έναν απολογισμό. Πρέπει να δεχόμαστε τις αντίθετες απόψεις γιατί αυτές οδηγούν στη σύνθεση.»

Στη διαδικασία συζήτησης των προ ημερησίας διατάξεως ζητημάτων, η οποία διήρκησε σχεδόν δύο ώρες, δόθηκε η δυνατότητα ανάπτυξης σημαντικών πολιτιστικών ζητημάτων και θεμάτων αλληλεγγύης. Ο κος Οικονόμου επισήμανε την αδυναμία της οικογένειας του μαθητή Παντελή Κλώνου που νοσηλεύεται από τον Νοέμβριο σε νοσοκομείο της Αθήνας, να πληρώσει τα έξοδα της αποκατάστασης του παιδιού τους, ζητώντας από το δήμο να συνεισφέρει στον αγώνα τους. Η οικονομική κατάσταση του δήμου όμως, δεν επιτρέπει την προσφορά κάποιου υψηλού ποσού, έτσι ο δημοτικός σύμβουλος προέτρεψε μέσω του δικού του παραδείγματος και άλλοι σύμβουλοι να προσφέρουν τις αποζημιώσεις τους από την οικονομική υπηρεσία γι’ αυτόν το σκοπό.  Στη συνέχεια της τοποθέτησής του μίλησε για τη δρομολόγηση εκδηλώσεων απότισης φόρου τιμής στη μνήμη του Παύλου Ανδρεόπουλου, ο οποίος επέδρασε θετικά στην εξέλιξη του ποδοσφαίρου στην Αίγινα.

Ο κος Τάκης Βάρτζελης, εξέφρασε την επιθυμία πολλών κατοίκων του νησιού και παραθεριστών, για μετατροπή του χώρου παρκαρίσματος στην Παναγίτσα σε πάρκο, όπου μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να κάνουν τις βόλτες τους δίχως το φόβο των αυτοκινήτων, ενώ τα μικρά παιδιά θα μπορούν να παίζουν σε όλη την έκτασή του. Επίσης, ο κος Κοττάκης έθεσε ερωτήσεις για το θέμα της πυροπροστασίας, της χρηματοδότησης του προγράμματος «βοήθεια στο σπίτι», οι εργαζόμενοι του οποίου βρίσκονται απλήρωτοι περίπου ένα εξάμηνο, τις εξελίξεις στο Μουσείο Καπράλου, ύστερα από τις δηλώσεις της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης κας Λαμπράκη- Πλάκα, αλλά και για την αποκατάσταση των δρόμων του Σφεντουρίου.

Στο πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης, «Περί έγκρισης της μελέτης με τίτλο: ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΑΙΓΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΔΙΚΑ ΜΕ ΥΔΡΟΦΟΡΑ ΠΛΟΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2013 – 2014», αποκαλύφθηκε πως το κόστος μεταφοράς του νερού αποτελεί πέντε φορές την τιμή του αγαθού. Ο κος Πτερούδης επισήμανε: «Το μοναδικό πρόβλημα του νερού είναι πρόβλημα ποσοτήτων. Να βλεπόμαστε στα μάτια, υπάρχει μονοπώλιο μεταφοράς».

Όσον αφορά τα θέματα περί επέκτασης των ιχθυοκαλλιεργειών  «Διατύπωση γνωμοδότησης περί επέκτασης πλωτής μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας του κ. Κων/του Ζέρβα στη Νήσο ΛΕΔΟΥ Διαπορίων Νήσων» και «Διατύπωση γνωμοδότησης περί επέκτασης πλωτής μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας του κ. Νικολάου Κων. Ζέρβα στη Νήσο ΔΕΛΤΑ Διαπορίων Νήσων», το Δημοτικό Συμβούλιο, ομοφώνως καταψήφισε τα δύο αυτά ζητήματα, δηλώνοντας: «Έχουμε τεθεί κατά των ιχθυοκαλλιεργειών, πόσο μάλλον της επέκτασής του. Έχουμε αρνηθεί να παίρνουμε χρήματα για ότι αφορά τέτοιες μονάδες»

Το κλίμα κατά τη διεξαγωγή της συζήτησης έδινε την εντύπωση σε πολλούς δημοτικούς συμβούλους, αλλά και σε πολίτες, πως τα θέματα που φθάνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν υπόκεινται σε καμία κρησάρα και -όπως αναφέρθηκε- έρχονται απλώς για να γεμίζουν σελίδες.

Leave a Comment