Πολιτική — 01/09/2012 at 11:05

Δημοτικό Συμβούλιο: Η Ώρα των Πολιτών

by

Οι πολίτες έκανα λόγο για την καλύτερη πολιτιστική εκδήλωση, υπερτονίζοντας την εξέλιξη του Δημοτικού Συμβουλίου σε παρωδία. Οι δημοτικοί σύμβουλοι από την άλλη, εξήραν τα γνωστά προβλήματα της υδροδότησης και της συγκομιδής των απορριμμάτων, δίχως όμως να βρεθεί μια κοινή γραμμή πλεύσης και να ανακοινωθούν άμεσες λύσεις που θα ανακούφιζαν επαγγελματίες, κατοίκους και επισκέπτες.

Το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο της 31ης  Αυγούστου, το οποίο συγκλήθηκε ύστερα από απαίτηση του 1/3 του σώματος, σημαδεύτηκε από την απουσία του Αντιδημάρχου Καθαριότητας, αλλά και του δημοτικού συμβούλου και πρόεδρου της Επαγγελματικής Ένωσης Αίγινας, κου Νίκου Γιαννούλη. Πολίτες από όλες τις πλευρές του νησιού ήταν παρόντες στη συνεδρίαση περιμένοντας να λάβουν ορισμένες απαντήσεις για τα δύο μεγάλα προβλήματα. Καθώς η ώρα περνούσε οι κάτοικοι αποχωρούσαν σταδιακά.

Ο Δήμαρχος ανοίγοντας τη συνεδρίαση μίλησε για το συνέδριο των Δήμων της χώρας (Κ.Ε.Δ.Ε), στο οποίο βρέθηκε λίγες μέρες πριν, συμπεραίνοντας πως όλοι οι δήμοι της χώρας έχουν εξίσου μεγάλα προβλήματα ως απότοκο της οικονομικής κρίσης και τις περικοπές στους προϋπολογισμούς των Ο.Τ.Α.. Αναφερόμενος στο πρώτο ζήτημα της ημερησίας διάταξης, εκείνο των απορριμμάτων, δήλωσε:

Είναι πράγματι ένα θέμα που μας έχει ταλανίσει και στο παρελθόν. Ο δήμος έδωσε ό,τι καλύτερο μπορούσε να δώσει για να έχει η  Αίγινα μία εμφάνιση που να εξασφαλίζει την  αισθητική που έχουμε όλοι ανάγκη. Θέλω εξ αρχής να σας πω πως ο πληθυσμός του νησιού ήταν πολλαπλάσιος των απογεγραμμένων κατοίκων, κάτι που επιβάρυνε το έργο της αποκομιδής των σκουπιδιών. Μεταφέρουμε τα σκουπίδια στη Φυλ . Είναι αδιανόητο να ταξιδεύουν σκουπίδια και άνθρωποι μαζί. Η αδυναμία μεταφοράς είναι μια ακόμη επιβάρυνση. Αναγνωρίζουμε ότι η ευθύνη του δήμου είναι δεδομένη. Πρέπει, όμως, να αναλογιστούμε και το βάρος των κυβερνήσεων που έφτασαν τα Ο.Τ.Α. στη γωνία, καθώς αδυνατούν να λύσου τα τρέχοντα προβλήματα. Αν σκεφτεί κανείς τα προβλήματα των κατασχέσεων και των απαγορεύσεων, αυτό που συμβαίνει στο νησί μας δεν έχει προηγούμενο. (…) Είναι θέμα χρόνου να μας διαθέσουν από την Περιφέρεια μία παντόφλα για τη μεταφορά των σκουπιδιών.

Ο κος Μαράκης, κεντρικός εισηγητής του αιτήματος σύγκλησης του συμβουλίου, μεταξύ άλλων επισήμανε:

Στείλαμε ένα χαρτί το οποίο υπογράψαμε για να γίνει αυτό το συμβούλιο. Αυτό το συμβούλιο άργησε να’ ρθει. Σε αυτήν την αίθουσα πριν ένα μήνα όλοι μαζί ζητήσαμε και προσφέραμε τη συμπαράσταση σε αυτό το θέμα που αντιμετωπίζουμε. Όλοι γίναμε μάρτυρες σε αυτό που λέμε ποιότητα ζωής, για ζητήματα που έχουν σχέση με τη ζωή. Τότε ένα συμβούλιο δεν έγινε δεκτό από τη διοίκηση. Όταν όλοι εργάζονται ακόμη και με τις παραλείψεις έρχεται ένα αποτέλεσμα. Από τη διοίκηση όμως υπήρχε εφησυχασμός και συγκάλυψη, έλεγαν πως όλα γίνονται καλά. Δεν έχουμε διάθεση να αντιπολιτευθούμε, όλοι μαζί θέλουμε να τη βοηθήσουμε. Ο κόσμος περιμένει από εμάς πολλά.          

Ο κος Γρηγορόπουλος, έκανε λόγο για σχέδιο καθυστέρησης ώστε να μη μιλήσει ο κόσμος, ενώ εξήρε: 

Μιλάμε για σκουπίδια και νερό στο τέλος του καλοκαιριού χωρίς να παρίστανται ο αντιδήμαρχος καθαριότητας. Παρότι έγινε η ενημέρωση λέτε τα ίδια και τα ίδια με τελικό συμπέρασμα ότι δε φταίτε ποτέ εσείς. Πείτε μου μία πρόταση που να μην έχει μέσα ΘΑ. Είχαμε ποτέ βουνά σκουπίδι στην Αίγινα, αρουραίους; Μας έχετε ξεφτιλίσει σε όποιο επίπεδο υπάρχει. Και καλά όσοι σας ψηφίζουν, οι υπόλοιποι τι φταίνε; Κάνατε καμμία βόλτα στις παραλίες της Αίγινας; Καταντήσατε να κουβαλάτε τους σκουπιδοτενεκέδες από τη μία μεριά στην άλλη για να μη βρωμάνε. Κι αν περιμένετε τον από μηχανής Θεό, δεν προλαβαίνουμε.

 Ο κος Παναγιώτης Κουκούλης υπερθεμάτισε την αγωνία και την αγανάκτηση των πολιτών μπροστά στον κίνδυνο που επιφέρουν τα σκουπίδια για τη δημόσια υγεία.

Η εξέλιξη στα σκουπίδια και το νερό από ανησυχία, έχει μετατραπεί σε εξέγερση και αγωνία. Να ενημερωθούμε και να συζητήσουμε για τα προβλήματα που υπάρχουν . Δεν πρέπει να κινηθούμε στο ποιος φταίει. Εξ ορισμού γνωρίζουμε πως είναι η διοίκηση του δήμου, πρέπει να ασκεί τις αρμοδιότητές της δίχως παρεκκλίσεις. Στις τοποθετήσεις του δημάρχου δεν υπάρχει ίχνος αυτοκριτικής, μια στοιχειώδη αίτηση συγγνώμης θα ήταν απαραίτητη. Τις συνέπειες τις γνωρίζουμε καλά. Όχι μόνο από την όψη, αλλά και από τη μυρωδιά. Κάτι που δεν είναι αμέσως αντιληπτό είναι οι δυσμενείς επιπτώσεις στην προβολή του νησιού μας. Υπήρξε μεγάλη εισροή επισκεπτών που πήραν μαζί τους αυτήν την εικόνα. Δεν υπάρχει καμμία συνομωσία ανθρώπων που συγκεντρώνεται και βγάζει παλιές ντουλάπες. Δεν είναι οι κακοί πολίτες, δεν είναι τα μέσα που προβάλουν την εικόνα, δεν είναι η κακή αντιπολίτευση. Έλλειψη χρημάτων είναι η αιτία. Φταίει ότι δεν υπάρχει ένας σωστός σχεδιασμός. Αντίθετα έχουμε αποσπασματικές κινήσεις που ήταν οι χειρότερες που είχαν ληφθεί. Ακούγεται από αγανακτισμένους πολίτες πως η διοίκηση πρέπει να φύγει.

Ο κος Κοττάκης μίλησε για τα αδρανοποιημένα μηχανήματα καθαρισμού, εξαιτίας έλλειψης εξαρτημάτων ή καυσίμων μιας και ο δήμος χρωστά στους βενζινοπώλες. Ενώ, τάχθηκε κατά  της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας, ρωτώντας: «Περιμένετε να δώσετε την καθαριότητα σε ιδιώτες;» Τέλος, παρέθεσε σε ψηφοφορία τις λύσεις του συνδυασμού του, οι οποίες απορρίφθηκαν.

«Πρέπει να παραδεχτούμε πως υπάρχει πρόβλημα χειμώνα- καλοκαίρι με το θέμα των σκουπιδιών. Δεν υπάρχει οργάνωση. Βλέπουμε όλους να είσαστε κουρασμένοι. Μια ομάδα τέτοια πως θα φέρει αποτελέσματα. Η μόνη λύση είναι να ζητήσετε βοήθεια και από εμάς και από τον κόσμο. Έχετε πέσει σε όλα έξω. Ξυπνήστε λιγάκι γιατί κοιμόσαστε και σε βαθύ ύπνο.», παρατήρησε ο κος Γκότσης.

Ο κος Πτερούδης, ως αντιδήμαρχος καθαριότητας της τέως δημοτικής αρχής ξεκαθάρισε όσα είχαν προαναφερθεί για απόλυση πολλών υπαλλήλων στον τομέα της καθαριότητας. Υποστήριξε πως αυτή τη στιγμή είναι έξι εργαζόμενοι και ποτέ δεν υπήρξαν πενήντα τρεις, όπως επικαλέστηκε η παρούσα Αρχή.

Έχουμε δύο χρόνια μες στη βρώμα. Το πρόβλημά σας λέτε είναι πρώτα οικονομικό και μετά διοικητικό. Τσαλαβουτώντας απ’ εδώ, τσαλαβουτώντας απ’ εκεί να που φτάσατε. Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε το πιο βρώμικο νησί της Ελλάδας, τι θα κάνουμε γι’ αυτό; Δε μπορώ να ακούω τις ιστορίες που λέτε, πείτε τι θα κάνετε! Μην παραπληροφορείτε τον κόσμο λέγοντάς του ψέμματα.

Για έλλειψη συγκροτημένου σχεδίου έκανε λόγο και ο κος Τζίτζης, αναφέροντας πως η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα μιας εγκαταλελειμμένης και άστατης δημοτικής αρχής. Εν συνεχεία ο κος Καλαφάτης μίλησε για καθημερινές δεσμεύσεις της περιουσίας του δήμου που απορρέουν από τα χρέη που άφησε η προηγούμενη δημοτική αρχή. «Ήρθαμε εδώ για να συζητήσουμε κάποια πράγματα και να καταλήξουμε σε κάποιες προτάσεις, αλλιώς δεν έχει νόημα», τόνισε η κα Κανελλά«Χάσαμε το παιχνίδι της καθημερινότητας ασχολούμενοι με ρακέτες, μπιτς βόλεϊ και φιστικοπάστελα», είπε ο κος Οικονόμου.

Μετά από τις τοποθετήσεις των συμβούλων, ήρθε η σειρά των πολιτών να εκφράσουν τα προβλήματα που στην καθημερινότητα αντιμετωπίζουν. Το διάστημα αυτό,  κάποιοι από τους αιρετούς συμβούλους με κινήσεις επικροτούσαν όσα οι κάτοικοι επισήμαναν, δείχνοντας πραγματικά να συμμερίζονται τις τοποθετήσεις τους.

«Χρειάζονται πια άλλοι τρόποι, μαζί με το λαό, να ξεκαθαρίσετε τη θέση σας. Να είστε αλληλέγγυοι αλλιώς θα μας βρείτε απέναντί σας.» «Το νησί με πονάει η κατάσταση που βλέπω είναι τραγική σε μια τέτοια χώρα που ζούμε να εκλιπαρούμε για νερό και για να μαζευτούν τα σκουπίδια. Ο δήμος δε σέβεται τον πολίτη. Πληρώνουμε τόσα κυβικά χωρίς να τα καταναλώνουμε.  Αυτό που γίνεται είναι προσβολή. Είναι προσβολή δίπλα σε μνημεία να υπάρχουν σκουπίδια. Είναι κρίμα η Αίγινα ένα τόσο κοντινό νησί από την πρωτεύουσα να έχει αυτό το πρόβλημα να μη μπορεί να έρθει κάποιος να χαρεί.  Ήρθα για πρώτη φορά στη ζωή μου σε Δημοτικό Συμβούλιο. Κύριοι αγαπήστε τον τόπο, μην το σκοτώνεται είναι κρίμα.» «Θέλω να μεγαλώσω τα παιδιά μου υγιή. Εμείς πληρώνουμε κάθε τόσο τους λογαριασμούς που μας στέλνετε. Δε ξέρω τι θα κάνετε, αλλά κι εμείς θα κινηθούμε αναλόγως.» «Ήρθα να διαμαρτυρηθώ και να ρωτήσω ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να περάσουμε ένα καλοκαίρι σα ζώα. Ένας από εσάς δε βρέθηκε να πει παραιτούμαι. Πριν από δύο χρόνια ζητήσατε πολλών από τους Αγίους τη ψήφο μας, λέγοντας ότι θα φτιάξετε το θέμα του νερού και των σκουπιδιών και στα δύο αποτύχατε. Για να περάσουμε απέναντι πατάμε σε φλούδες καρπουζιού σαπισμένες. Αν αύριο Σάββατο δε μαζέψετε τα σκουπίδια θα τα φέρουμε μπροστά στο σπίτι σας. Παραιτηθείτε, μη λέτε ότι τόσα χρόνια είναι αυτά. Να μην είστε μόνο για τις φιέστες, για τις συναυλίες, τα φιστίκια. Κι εμάς μας αρέσουν αυτά. Δε θα μένει ο δήμαρχος στις φέστες στις καρέκλες μπροστά- μπροστά, ο δήμαρχος κρίνεται από τα έργα και έργο δεν έχετε επιδείξει.» «Να μας αιτιολογήσετε γιατί λείπει ο κος Μπέσης.» «Λέτε ότι ξέρετε για την εικόνα που έχει το νησί αυτή τη στιγμή. Λέτε ότι αυτά που είπαν οι πολίτες παραπάνω είναι εκτός πραγματικότητας. Προσπαθείτε να ενοχοποιήσετε όλους αυτούς τους παραθεριστές που έρχονται για δέκα ημέρες το καλοκαίρι.» «Ακούμε ποιος φταίει περισσότερο ή λιγότερο. Αυτά μας είναι παντελώς αδιάφορα. Είναι απαίτηση όλου του κόσμου, καθίστε τους πισινούς σας κάτω να βρείτε τη λύση σήμερα. Το νησί δεν αντέχει άλλο είναι έτοιμο να ξεσηκωθεί!»

Στο τέλος των τοποθετήσεων βρέθηκε ο επικεφαλής των υπαλλήλων της καθαριότητας να ζητά συγγνώμη από τους πολίτες και να απολογείται για τις ελλείψεις της διοίκησης, γεγονός που εξόργισε τους πολίτες. «Κανείς δεν τα έβαλε με τους εργαζομένους. Η δημοτική αρχή θα έπρεπε να απολογείτε!»

Στη δευτερολογία του ο κος Σακκιώτης παρουσίασε τους δύο δρόμους που μπορούν να ακολουθηθούν για τη διαχείριση του προβλήματος. Πρώτη οδός -όπως είπε- είναι η μετακίνηση των ευθυνών από την πολιτεία στους Ο.Τ.Α. και δεύτερος ο δρόμος της αλήθειας και της πολιτικής ευθύνης. «Η μόνη που δεν ευθύνεται είναι η τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι αδιανόητο στη γενικευμένη αυτήν κρίση να κοιτά κανείς τον εύκολο δρόμο. Αυτοί που θέλουν να υποστηρίζουν τον τόπο δεν παραιτούνται. Μέσα στο στενό πλαίσιο που λειτουργούμε, προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Όταν παραλάβαμε, η Αίγινα ήταν στην ίδια κατάσταση με σήμερα.»

Ύστερα από ψηφοφορία, εγκρίθηκε το αίτημα Μαράκη για τη δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής όσον αφορά το ζήτημα της καθαριότητας.

Λίγο μετά τις 11:30, τέθηκε προς συζήτηση το δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης της υδροδότησης με το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων να έχει αποχωρήσει. Έτσι, σε κλίμα υποτονικό, κατάνυξης –όπως χαρακτηρίστηκε-, ο αντιδήμαρχος ύδρευσης κος Μαρμαρινός, εξέθεσε το χρονικό του προβλήματος και τη σχέση της αρχής με τους υδρομεταφορείς. «Το νερό δεν είναι επαρκές και μάλλον θα πρέπει  να αλλάξουμε σχεδιασμό. Έχουμε 20.000 κυβικά λιγότερα από τη μεταφορά νερού και κάποια προβλήματα στη γεώτρηση του Βαθέος. Αυτή τη στιγμή το νερό τρέχει με -10 μονάδες. Θεωρώ τον κο Λεβεντάκη αφερέγγυο και δεν του έχω καμία εμπιστοσύνη.(…) Προτιμώ να μείνει η Αίγινα χωρίς νερό παρά να ρίξω και άλλες γεωτρήσεις.» Σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαπόλυσε δριμεία επίθεση στο Δήμαρχο, απαιτώντας να έρθει επιτέλους νερό στην Αίγινα. Ο κος Γκότσης, είπε: «Αν ήμουν δήμαρχος θα ήξερα τι θα έκανα, εσείς κε Σακκιώτη ξέρετε;» 

Ο κος Σακκιώτης ευχαριστώντας τους βουλευτές και υπουργούς που βοήθησαν στην αποκατάσταση της υδροδότησης, παρουσίασε τη χρηματοδότηση της τάξεως του 1,5 εκατ. που πρόκειται να διατεθεί από το κράτος, ενώ επισήμανε: «Το κράτος παίζει το δικό του ρόλο, αγνοώντας τις ανάγκες της αυτοδιοίκησης. Τις ημέρες του προβλήματος είχαμε προσπαθήσει να έχουμε επικοινωνία με τους υδρομεταφορείς, κάτι που δεν επιτεύχθηκε. Για μένα, οι λόγοι της διακοπής δεν είναι το χρέος προς τον κο Ηλιακίδη, αλλά η πιθανότητα κάποιας κρατικής επιχορήγησης.» Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, κος Νεκτάριος Κουκούλης, αναφερόμενος σε άρθρο του Aegina News στις 25 Αυγούστου, κατά το οποίο ο κος Ηλιακίδης δήλωσε πως η διοίκηση ήταν χαμένη, επισφράγισε την παραπάνω δήλωση του δημάρχου περί προσπάθειας επικοινωνίας με τον υδρομεταφορέα.

Για πολλούς παρευρισκόμενους η χθεσινή συνεδρίαση ήταν άτοπη, δίχως κανένα εμφανές αποτέλεσμα. Όπως χαρακτηριστικά ακουγόταν κατά διαστήματα από τους πολίτες εντός και εκτός της αίθουσας, καμία λύση δε φάνηκε να επιστρατεύτηκε  και τα προβλήματα, όπως όλα δείχνουν μένουν.

Leave a Comment