Πολιτική — 19/09/2012 at 10:06

Έκτακτο και …Πρόχειρο Δημοτικό Συμβούλιο

by

Έκτακτο  και …Πρόχειρο Δημοτικό ΣυμβούλιοΠροχειρότητα και βιασύνη. Αυτές είναι δύο από τις βασικές λέξεις που χαρακτήρισαν το Δημοτικό Συμβούλιο της 18ης Σεπτεμβρίου. Μια συνεδρίαση, ουσιαστικά συνέχεια της προηγούμενης μία εβδομάδα πριν, η οποία έφερε ξανά στο προσκήνιο – ως κεντρικό θέμα- την τελική διαμόρφωση και ψήφιση της σύμβασης για τη διενέργεια ανοικτού διαγωνισμού επιλογής διαδόχου εκτέλεσης του έργου: μεταφορά πόσιμου νερού στη νήσο Αίγινα στο Βαθύ, στην Κυψέλη και στον Μεσαγρό και μεταφορά πόσιμου νερού στη νήσο Αίγινα, για την Αίγινα και την Πέρδικα με υδροφόρα πλοία για τα έτη 2013-2014.

Η Διοίκηση του Δήμου, αποσύροντας τα δύο σχετικά θέματα από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο προέβη σε διορθώσεις των όρων της διακήρυξης, επαναφέροντάς τα σε ειδική, έκτακτη συνεδρίαση. Ενδεικτικά οι διορθωμένοι όροι προβλέπουν, σε 60 και όχι 70 ημέρες από την ημερομηνία έκδοσης τιμολογίου-φορτωτικής, η Δημοτική Αρχή  να εκδίδει ένταλμα πληρωμής προς τις υδρομεταφορικές εταιρείες, αλλά και η σύμβαση να διαρκεί δύο έτη.

«Αναβάλαμε το θέμα για να έχουμε μια εισήγηση. Δε λάβαμε όμως ποτέ τις γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων, της οικονομικής και τεχνικής υπηρεσίας, αλλά ούτε και της νομικής υπηρεσίας του δήμου. Τότε γιατί να συγκληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο;», τόνισε ο κος Γκότσης. Εν συνεχεία, ο δήμαρχος κος Σακκιώτης, παίρνοντας το λόγο εξέθεσε τα εξής: «Κατά την προηγούμενη συνεδρίαση ακούσαμε όλες τις απόψεις. Δε δεσμευτήκαμε για γνωμοδοτήσεις. Λάβαμε υπόψιν μας τις δικές σας θέσεις και δημιουργήσαμε ένα νέο κείμενο, έχοντας νομική υποστήριξη.» Στο ίδιο κλίμα ο κος Παν. Κουκούλης επισήμανε: «Στην προηγούμενη συνεδρίαση όλοι εδώ αντιληφθήκαμε πως ο λόγος της απόσυρσης ήταν να συμπεριληφθούν ορισμένες διαφορές. Με μεγάλη έκπληξη είδαμε πως η διοίκηση, αντί να προχωρήσει σε αυτό το βήμα, έκανε δύο βήματα πίσω. Αντί να ζητήσει από τους αρμοδίους φορείς να γνωμοδοτήσουν έστειλε την πρόσκληση σύγκλησης του συμβουλίου και ύστερα κάλεσε τη συνήγορο του Δήμου να γνωμοδοτήσει.» Ο κος Κοττάκης, ο οποίος καταψήφισε τις συμβάσεις, εξέθεσε τους λόγους τις απόφασης του αυτής. «Διαφωνούμε να έχουν τη διαχείριση του νερού οι δήμοι και οι ιδιώτες. Το νερό είναι ένα κοινωνικό αγαθό που πρέπει να παρέχεται φθηνά και σε καλή τουλάχιστον ποιότητα. Ο κόσμος λέει έξω πως το νερό είναι μεγάλο φιλέτο. Ο δήμος πρέπει να δηλώσει αδυναμία διαχείρισης του νερού, να αναλάβει το κράτος. Κε δήμαρχε είναι απλά τα πράγματα. Απεμπλαγγείτε για να ηρεμήσει και ο κος Μαρμαρινός που επιτίθενται στους πολίτες.»

Ο κος Οικονόμου στη δική του τοποθέτηση-καταγγελία, επέλεξε να αναφερθεί σε ένα περιστατικό εκτός θέματος, τονίζοντας τη σπουδαιότητά του, ενώ αποχώρισε λίγα δευτερόλεπτα μετά την παρουσίαση της θέσης του αγανακτισμένος. Αμέσως μετά, ο κος Γκότσης υπερτόνισε για μία ακόμη φορά τη φαινομενική αδυναμία της δημοτικής αρχής. «Γιατί εμένετε σε μία κατάσταση άσκοπων χειρισμών. Δε μπορώ να καταλάβω την προχειρότητα και τη βιασύνη, που για τον εγωισμό σας γίνεται μια κακή σύμβαση. Ήταν τόσο κατεπείγον; Δε θα χανόταν η προθεσμία, αυτά τα πράγματα δείχνουν αναστάτωση, αδυναμία, μια δημοτική διοίκηση που είναι χαμένη και δεν έχει προορισμό.» Ο κος Νικ. Τζίτζης, παρουσίασε επιτακτική την ανάγκη ψήφισης της διαμορφωμένης σύμβασης «για την υλοποίηση της διακήρυξης», ενώ μεταξύ άλλων πρότεινα να διπλασιαστούν οι ρήτρες στο νερό.  Τέλος, στη δευτερολογία του, ο κος Παν. Κουκούλης, εξέθεσε τη μεγάλη ευκαιρία που δίνεται με την παρούσα συνεδρίαση ώστε να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα σχετικά με τις διακοπές της υδροδότησης και τις παύσεις των πλόων για τα υδρομεταφορικά πλοία. «Θα έχουμε πάλι το ίδιο φαινόμενο με τη διακοπή του νερού τώρα που έχουμε και το 4ο Φεστιβάλ Φιστικιού;»

Η συνεδρίαση διακόπηκε για ένα άστοχο –όπως χαρακτηρίστηκε- ολιγόλεπτο διάλειμμα που προκάλεσε την οργή των Δημοτικών Συμβούλων. Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τη δευτερολογία του δημάρχου λίγο πριν την τελική ψηφοφορία. Τελικώς οι συμβάσεις ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία με 12 Ναι-5Παρόν και 1 Όχι, έκαστη.

Leave a Comment