Πολιτική — 10/10/2012 at 09:51

Συνεδρίασαν Χωρίς τον…Ξενοδόχο

by

Συνεδρίασαν Χωρίς τον…ΞενοδόχοΉταν αξιέπαινη η απόφαση των 13 Δημοτικών Συμβούλων να ζητήσουν έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε την 31η Αυγούστου με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το πρόβλημα των σκουπιδιών και του νερού. Όμως, αποφάσισαν «χωρίς τον ξενοδόχο», τον πολίτη της Αίγινας. Διότι αυτός είναι ο άμεσα ενδιαφερόμενος και θιγόμενος από τις συνέπειες της κακοδιαχείρισης και των δύο προβλημάτων από την Δημοτική Αρχή. Αλλά, δεν είναι άμοιρο ευθυνών και ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο. Διότι ήταν αναμενόμενο να παραπεμφθεί το πρόβλημα στις ….. «καλένδες». Είναι πάγια τακτική του πολιτικού μας συστήματος, όπως και του κακέκτυπου Δημοτικού, να κάνει επιτροπή, όταν είναι ανίκανο ή δεν θέλει να λύσει ένα πρόβλημα. Πιστεύουμε ότι οι περισσότεροι Σύμβουλοι με καλή πρόθεση παρασύρθηκαν από τους πιο «πεπειραμένους», οι οποίοι, προφανώς, είχαν προβλέψει το αποτέλεσμα. Τους εξυπηρετούσε, διότι έτσι αποδεικνύεται η πλήρης αποτυχία της Δημοτικής Αρχής, αλλά εις βάρος της Αίγινας και των πολιτών της.

Κατά την άποψή μας, οι εν λόγω Σύμβουλοι όφειλαν να θέσουν ως αποκλειστικό θέμα συζήτησης την σύγκληση και ανασυγκρότηση της «Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης». Η εν λόγω επιτροπή έγινε θεσμός με νόμο. Τα μέλη της, υποτίθεται, εκλέχτηκαν αξιοκρατικά, είναι πεπειραμένα επαγγελματικά και μπορούν  να γνωμοδοτούν για όλα τα προβλήματα του Δήμου στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επομένως, είναι το μοναδικό όργανο το οποίο οφείλει να εμπιστεύεται το Δημοτικό Συμβούλιο, για να παίρνει σωστές αποφάσεις. Διότι εκπροσωπεί και εκφράζει την επιθυμία όλου του εκλογικού σώματος. Επί πλέον έχει δικαίωμα να ελέγχει και να κρίνει την Δημοτική Αρχή και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Κατά συνέπεια, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι όφειλαν να αντιδράσουν, όταν η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να της αφαιρέσει αυθαίρετα αυτό το δικαίωμα, αναστέλλοντας (σχεδόν) την λειτουργία της. Δεδομένου ότι τώρα είναι η μοναδική ευκαιρία, για να λυθεί το πρόβλημα του νερού και των σκουπιδιών, το οποίο έχει οδηγήσει την Αίγινα σε διαρκή «έκτακτη ανάγκη»!

Για την ενημέρωση των αναγνωστών σας, σημειώνουμε ότι ο «Σύλλογος Επιβατών Ακτοπλοϊκής Συγκοινωνίας Αίγινας – Σ.Ε.Α.Σ.Α.» ζήτησε επίσημα από τους κ.κ. Δήμαρχο, πρόεδρο και μέλη του Δημοτ. Συμβουλίου και αρχηγούς μειοψηφίας την σύγκληση της «Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης». Ελπίζουμε να ανταποκριθούν γρήγορα και θετικά σ’ αυτό το αίτημα, διότι είναι σοβαρότατο. Η Αίγινα πρέπει να αποφασίσει, κατά προτεραιότητα, πώς να διαχειρίζεται τα απορρίμματα και την ύδρευσής της. Έχουμε δημοσιεύσει κατά καιρούς τις απόψεις μας, αλλά τις επαναλαμβάνουμε, για να δοθεί η ευκαιρία στην κοινωνία της Αίγινας να ενημερωθεί σωστά και να αποφασίσει πιο είναι το συμφέρον της. Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι και τα μέλη της εν λόγω επιτροπής θα έχουν να πουν κάτι περισσότερο, που δεν έχει πει μέχρι τώρα καμία Δημοτική Αρχή:

1.- Διαχείριση Απορριμμάτων
Αναμφίβολα, «πρέπει να γίνεται ανακύκλωση στην βάση τους από τους ίδιους του πολίτες έναντι κάποιου οικονομικού οφέλους (έκπτωση στα τέλη τους για παράδειγμα). Η εξαγωγή τους με «Ε/Γ πλοία πολυτελείας» πρέπει να σταματήσει. Είναι όνειδος και οικονομική ακατάσχετη αιμορραγία για την Αίγινα.

2.- Διαχείριση Ύδρευσης
Μέχρι ν’ αποκτήσει μόνιμο τρόπο ύδρευσης, η Αίγινα είναι υποχρεωμένη να μεταφέρει νερό της ΕΥΔΑΠ. Πρέπει, λοιπόν,  με κάθε τρόπο (και υπάρχουν αρκετοί) να ελαττώσει το κόστος μεταφοράς του, να εξαλείψει την «διαρροή»  και να βελτιώσει την ποιότητά του. Παράλληλα. οφείλει να μελετήσει κι άλλες εναλλακτικές λύσεις, εκτός από το παραμύθι του αγωγού.

Η υπευθυνότητα και η πολιτική βούληση των πολιτών να βοηθήσουν τον τόπο τους πρέπει να δοκιμαστεί τώρα που βρίσκεται σε ανάγκη. Πότε θα συμμετάσχουν στα κοινά; Στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, οι οποίες τους προσφέρουν «άρτον και θεάματα», για να εκτρέπονται από τα προβλήματα, που τους αφορούν; Είναι προφανές ότι οι εκλεγμένοι μας δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των πολιτών για διάφορους λόγους! Κατά συνέπεια, οφείλουν να ζητήσουν την βοήθειά τους. Είναι απόλυτη ανάγκη. Οι εκάστοτε Δημοτικές Αρχές δεν έχουν κατορθώσει, μέχρι τώρα να λύσουν το πρόβλημα του νερού και των σκουπιδιών. Όχι, απαραίτητα, γιατί είναι ανεπαρκείς, αλλά γιατί δεν θέλουν. Νομίζουμε ότι ήλθε η ώρα να σταματήσει αυτό το θέατρο.

Η κοινωνία της Αίγινας δεν ανέχεται πλέον να την παραμυθιάζουν.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Με εκτίμηση

Φίλιππος Ν. Χατζηπέρης
Πλοίαρχος Ε.Ν., έφεδρος

Leave a Comment