Πολιτική — 15/11/2012 at 18:13

Δ. Συμβούλιο με Εντάσεις για Ζωτικά Θέματα

by

Δ. Συμβούλιο με Εντάσεις για Ζωτικά ΘέματαΤα αναπάντητα ερωτήματα από την προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού, παρέμειναν αναπάντητα. Και μέσα στα τόσα που ζητούσαν δυο λέξεις, βρέθηκαν κάποια ακόμη που εκλιπαρούσαν για μια ξάστερη απάντηση, για μια πρόταση λύσης. Το σκηνικό ελαφρώς χειμωνιάτικο. Απ’ έξω, γιατί στην αίθουσα της συνεδρίασης οι τόνοι της φωνής ανέβαιναν συνεχώς και η ένταση κορυφωνόταν. Σπίθα για το φιτίλι των χαρακτηρισμών τα αυτονόητα, τα απλά, καθημερινά και απαραίτητα που, όμως, η Αίγινα αγωνιά και καρτερεί. Συνήθεις ύποπτοι ο δήμαρχος κος Σακκιώτης, ο κος Γρηγορόπουλος, ο κος Πάλλης, αλλά και ο κος Οικονόμου που με τις παρεμβάσεις τους οξύνουν, κάποιοι δικαίως και κάποιοι αδίκως, τα πνεύματα.

Κυρίαρχα ζητήματα της προ-ημερησίας διατάξεως η έναρξη και η πορεία των χερσαίων έργων, τα μηδαμινά έως και ανύπαρκτα δρομολόγια των ΚΤΕΛ, η περιβόητη –πλέον- λίστα των μεγαλο-οφειλετών του νερού, η αδράνεια της Επιτροπής Θεάτρου που δίνει εντύπωση αποσυντίθεσης, αλλά και η επίσκεψη στο νησί ελεγκτών υγείας. Και ύστερα, στα ημερησία διατάξεως,  το ψήφισμα για τη κατάργηση ή μη της Δ.Ο.Υ. Αίγινας.

Ο δήμαρχος Σάκης Σακκιώτης, στην πρωτολογία του, έκανε λόγο για την έναρξη των εργασιών των πολύ-αναμενόμενων χερσαίων έργων.

Πρόκειται για έργα που θα υποδεχτούν τον υποθαλάσσιο αγωγό, ένα έργο που θα δώσει ανάσα ζωής στον τόπο. Την Τρίτη θα είμαστε στο συμβούλιο δημοσίων έργων του Υπουργείου Ανάπτυξης γι΄ αυτό το παναιγινήτικο αίτημα, το οποίο όλα δείχνουν πως θα έχει θετική έκβαση, έργο που έχει συνδεθεί με όλες τις προηγούμενες διοικήσεις.  Ένα ακόμη σχέδιο που παίρνει το δρόμο του είναι η αποκατάσταση και στερέωση του Κυβερνείου, αλλά και του Ευναρδείου.

Στην τοποθέτηση του ο κος Γρηγορόπουλος τόνισε την έλευση ελεγκτών δημόσιας υγείας, αλλά και την καθυστέρηση των λογαριασμών του νερού, ενώ ζήτησε τη δημόσια ανάρτηση της λίστας των πολιτών που χρωστούν στην ΕΥΔΑΠ. Εν συνεχεία,  ο κος Π. Κουκούλης, υπερτόνισε την ύπαρξη εντόνων φημολογιών περί των διαφορών ποσοτήτων νερού σε σχέση με αυτές που εκδόθηκαν και αυτές που παραδόθηκαν.

Ας παρέμβει η περιφέρεια. Τέρμα τα μισόλογα, ζητούμε τεκμηριωμένες απαντήσεις. Τα χερσαία έργα είναι σαν παράσταση δημοσίων σχέσεων σας είδαμε να κάνετε δηλώσεις. Αν δε σας ήξερε κάποιος θα νόμιζε ότι το έργο γίνεται από εσάς και τους αντιδημάρχους σας. Αποσιωπάτε ό,τι έγινε από το Δήμο Αίγινας και τη καθοριστικότατη συμβολή των υπαλλήλων.

Εν κατακλείδι, ο κος Κοττάκης επισήμανε μια σειρά ζητημάτων για τα οποία δεν έχει γίνει καμμία ενημέρωση από τη διοίκηση του δήμου.

Σε τι στάδιο βρίσκεται η κατασκευή του Μουσείου Καπράλου; Η επιτροπή θεάτρου έχει παραιτηθεί γιατί δε βλέπουμε καμμία δράση. Όσον αφορά τη λίστα των μεγαλο-οφειλετών, η λαϊκή συσπείρωση την επεξεργάζεται και θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες.

Στις τοποθετήσεις τους οι δημοτικοί σύμβουλοι κοι Οικονόμου και Γ. Πούντος, υπογράμμισαν –μεταξύ άλλων- αντιστοίχως τις εξελίξεις στο ζήτημα των αθεώρητων εισιτηρίων του Φεστιβάλ Θεάτρου, ενώ ζήτησαν να ενημερωθούν για το αν έχει δρομολογηθεί ένορκη διοικητική εξέταση. Επιπροσθέτως, ο κος Οικονόμου επισήμανε την εσφαλμένη χρήση του Λαογραφικού Μουσείου ως φορέα που αντί να προωθεί τον πολιτισμό, προάγει στεγάζοντας επιχειρηματίες για την παρουσίαση των δραστηριοτήτων τους. Ο κος Πούντος μάλιστα, έθεσε το ζήτημα των ΚΤΕΛ, το οποίο, όπως και ο ίδιος είπε, τείνει να ομαλοποιηθεί, ωστόσο τόνισε πως τα όποια προβλήματα διεμβολίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία προκαλώντας σωρεία προβλημάτων κατά την πρώτη και τελευταία σχολική ώρα.

Θα χαρακτήριζα τη στάση του δήμου υποτονική. Πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα, αλλά το βάρος φαίνεται να το έχουν αναλάβει οι σύλλογοι γονέων.

Ακόμη, για τη διαμάχη πατρότητας των χερσαίων έργων σημείωσε:

Το Δ.Σ. είναι μια μικρο-κοινωνία που δε μπορεί να σταθεί  δίχως να γνωρίζει από αξίες. Κάποιοι πριν χρόνια δεν ήξεραν τι θα πει χερσαία έργα, δε μπορούν τώρα να διεκδικούν την πατρότητα του έργου.

Σύμφωνα με την επίσημη θέση του αντιδημάρχου ύδρευσης κου Μαρμαρινού, η καθυστέρηση έκδοσης των τιμολογίων νερού είναι απότοκο αφενός της συνταξιοδότησης του αρμόδιου υπαλλήλου και αφετέρου της αργοπορημένης καθυστέρησης καταχώρησης των μετρήσεων.. Το παραπάνω είχε ως αποτέλεσμα το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου να κοστολογηθεί με το προηγούμενο τιμολόγιο Μαΐου-Ιουνίου. Με τη σειρά του ο κος Ν. Κουκούλης, αναφέρθηκε στις εκτενείς φημολογίες για τη λίστα οφειλετών νερού.

Δίνεται υπερβολική έμφαση σε έναν κατάλογο με ανθρώπους που οφείλουν και όφειλαν νερό. Στον ένα χρόνο που είμαι αντιδήμαρχος στον τομέα των οικονομικών, έχουν εκδοθεί χίλιες και πλέον εντολές διακοπής της υδροδότησης.

Κατά τη δευτερολογία του δημάρχου ένταση προκλήθηκε όταν ο κος Σακκιώτης εξήρε τη συμβολή της διοίκησης στη διευθέτηση του κραταιού προβλήματος της συγκοινωνίας.

Αν δε συσπειρωθούμε δε θα καταφέρουμε τίποτε, κι εγώ προσωπικά δεν υπολογίζω κανένα προσωπικό κόστος.

Άμεση ήταν η αντίδραση του κου Γρηγορόπουλου, ο οποίος αντείπε, αποχωρώντας από την αίθουσα:

Κε δήμαρχε, υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας λέγοντας ότι έχετε λύσει το πρόβλημα των λεωφορείων. Είμαστε μια ώρα εδώ και απάντηση δε μας έχετε δώσει. Δε μπορούμε να ακούμε της αρλούμπες σας!

Ακολούθως, ο κος Πάλλης φανερά αγανακτισμένος απευθύνθηκε προς το δήμαρχο:

Βγάλτε την κασέτα κε δήμαρχε και πείτε μας ημερομηνία, πότε θα έχουμε λεωφορεία. Είσαι η μεγαλύτερη αποτυχία της Αίγινας!

Η ένταση, σε ομαλοτέρους βέβαια ρυθμούς, συνεχίστηκε κατά τη συζήτηση του ψηφίσματος περί μη κατάργησης της Δ.Ο.Υ. Αίγινας. Η απόφανση του υπουργείου αναμένεται να επιφέρει βαρύτατο πλήγμα στους κατοίκους Αίγινας και Αγκιστρίου. Ο δήμος, δήλωσε έτοιμος να αντιδράσει προκειμένου να στηρίξει τη θέση  του, ώστε να μη βρεθούν οι έντεκα εργαζόμενοι δίχως λόγο ύπαρξης στην Αίγινα. Πρόκειται για μια ενέργεια που θα έδινε το ερέθισμα, με την ανοχή των τοπικών φορέων, μία-μια να καταργηθούν οι δημόσιες υπηρεσίες στο νησί, κάτι που θα οδηγούσε την Αίγινα σε ερήμωση. Η αντικατάσταση του καταστήματος από Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων, όχι μόνον φέρεται πως δε θα διευκολύνει τις όποιες φορολογικές και ευρύτερες οικονομικές συναλλαγές, αλλά ακόμη δε θα μπορέσει να αντικαταστήσει τα τακτικά ταξίδια των πολιτών στο αρμόδιο καταστήματα του Πειραιά. Συμπληρωματικά, όπως υπερθεματίστηκε από αντιπροσωπία εργαζομένων, η λειτουργία των εργαζομένων θα είναι μεταβιβαστική και δε θα έχει σχεδόν κανένα κοινό σημείο με την ιδιότητά τους.

«Εγώ θα έλεγα το Κ.Ε.Φ., Κ.Ε.Τ. Κέντρο Εξυπηρέτησης Ταλαιπωρημένων. Φέρετε ακέραια την ευθύνη, αφού είχατε στηρίξει αντιλαϊκές πολιτικές, τώρα γυρνάτε μιλώντας για τη διατήρηση της Δ.Ο.Υ. Είμαστε διατεθειμένοι να προβούμε σε κινητοποιήσεις;», απηύθυνε στο σώμα ο κος Κοττάκης.  Ο κος Γιαννούλης είπε: «Είναι απαράδεκτο, έστω και μια φορά το χρόνο ο κάθε πολίτης για δραστηριότητα που θα κάλυπτε  η υπηρεσία να φεύγει για τον Πειραιά. Για ό,τι γίνεται η Δ.Ο.Υ.  απαιτεί φυσική παρουσία.» Ο κος Καλαφάτης συμμεριζόμενος το κοινό αίσθημα είπε: «Εάν διώξουν τη Δ.Ο.Υ. και έρθουν στο νησί θα τους πετάξουμε στη θάλασσα». Λίγο πριν τη ψήφιση που με 19/ναι, 1/όχι και 1/παρόν, αποφάνθηκε για τη μη κατάργηση της υπηρεσίας, η δευτερολογία του κου Σακκιώτη,  ξεκαθάρισε την αταλάντευτη -κατά τα δικά του λεγόμενα-θέση της διοίκησης, ενώ επισήμανε: «Το κλείσιμο της Δ.Ο.Υ. μας οδηγεί σε μετακατοχικές περιστάσεις που δημιουργούν πλήθος προβλημάτων.»

Leave a Comment