Πολιτική — 28/11/2012 at 11:34

Επιχειρηματικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη σε Τουρισμό και Αγροδιατροφικό Τομέα

by

Επιχειρηματικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη στον Τουρισμό Αγροδιατροφικό ΤομέαΣε συνέχεια της  ΗΜΕΡΙΔΑΣ που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής στην Αίγινα – στις 24 Σεπτεμβρίου 2012 –  με θέμα «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΤΟΜΕΑ», αντιπροσωπεία του Δήμου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Αίγινας κ. Σάκη Σακκιώτη και τον Πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου και Πρόεδρο της Επιτροπής Τουριστικής προβολής κ. Πέτρο Πετρίτη βρέθηκε στην ΚΡΗΤΗ μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη.

Εκτός του Δημάρχου και  του Προέδρου του Δημ. Συμβουλίου, συμμετείχαν στην ομάδα του Δήμου  η κ. Ράνια Πετρά – Κορναράκη  εκπρόσωπος του γαστρονομικού τομέα του Φεστιβάλ Φιστικιού, η κ. Αγγελική Στουραΐτου – Σαΐνη ως ελαιοπαραγωγός, οι σεφ Δημ. Κάππος και Φώτης Πούντος, η κ. Γαλάρη Ευαγγελία – εθελόντρια του εμπορικού τμήματος του Φεστιβάλ Φιστικιού.

Οι λόγοι της πρόσκλησης του Περιφερειάρχη Κρήτης προς τους φορείς του Νησιού μας προέκυψαν από τον κοινό προσανατολισμό μας πάνω σε ζητήματα αειφόρου και βιώσιμης ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και μέσα από την αναζήτηση πρακτικών που ενδυναμώνουν την ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΠΑΡΑΓΩΓΗ και δημιουργούν οικονομίες κλίμακας στις περιοχές υλοποίησης.

Η περιφέρεια Κρήτης, έχοντας  ήδη αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό για τον ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ, την διαχείριση των προϊόντων και την διασύνδεση με τον ΤΟΥΡΙΣΜΟ, φαίνεται να είναι ενδιαφέρων τόπος συνάντησης, ανταλλαγής απόψεων και βέλτιστων δράσεων.

Η ανάπτυξη χρήσιμων εργαλείων  στήριξης και προώθησης της τοπικής γαστρονομίας και των παραδοσιακών προϊόντων μέσα από την αγροδιατροφική σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης και το ΚΡΗΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, μπορούν να αποτελέσουν μια πολύ καλή πρακτική και κατ’ επέκταση ένα ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ για το Νησί μας, μέσα από το οποίο μπορούμε να αποκομίσουμε ενδιαφέροντα αποτελέσματα για την διασύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον Τουρισμό στην περιοχή του Αργοσαρωνικού.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης  του γενικότερου σχεδιασμού της  Περιφέρειας Κρήτης κατά την 23 Νοεμβρίου 2012 -που είχε επιμεληθεί η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Θεανώ Βρέντζου – Σκορδαλάκη– είχαμε την δυνατότητα να γνωρίσουμε τις προδιαγραφές και τους σκοπούς του ενιαίου Σήματος ποιότητας Κρητικής Κουζίνας, για την πιστοποίηση Επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης και βεβαίως να αντλήσουμε εμπειρίες, γνώσεις και καλές πρακτικές από την μέχρι σήμερα υλοποίηση του αναφερόμενου σχεδιασμού στην Κρήτη.

Η κ. Ράνια Πετρά κατέθεσε απόψεις που συνδέονται με την  ανάπτυξη χρήσιμων εργαλείων στήριξης και προώθησης της ΤΟΠΙΚΗΣ  ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ και των ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ και η κ. Αγγελική Στουραΐτου επιχειρηματολόγησε επισημαίνοντας ότι  το Κρητικό Σύμφωνο ποιότητας αποτελεί μια καλή πρακτική και ότι η ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ που έχει αποκτηθεί μπορεί να γίνει για το Νησί μας πολύτιμος οδηγός και ουσιαστική βοήθεια.

Ο Δήμαρχος της Αίγινας και ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου και Πρόεδρος της Τουριστικής Προβολής του Νησιού μας κ. Πέτρος Πετρίτης αναφέρθηκαν σε μια σειρά ζητημάτων που συνδέονται με την ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, την ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ στον ΤΟΥΡΙΣΜΟ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ και τον ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΤΟΜΕΑ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στα ΟΦΕΛΗ των ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, στην ανάγκη δημιουργίας ενιαίου σήματος ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ με υψηλό κύρος, αξιοπιστία και διεθνή αναγνωρισιμότητα, το οποίο είναι δυνατόν να καθιερωθεί στις συνειδήσεις των πολιτών και των επισκεπτών του Νησιού.

Επισήμαναν ωστόσο και  την αναγνώριση της ανάγκης για  την ανάπτυξη ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, σε μια ήδη δρομολογημένη κατεύθυνση για την αξιοποίηση δυνατοτήτων ήπιων μορφών εναλλακτικού Τουρισμού, όπως Πολιτιστικού Τουρισμού, Αθλητικού Τουρισμού, Θρησκευτικού Τουρισμού, Ναυτικού Τουρισμού κ.λ.π.

Ο Δήμαρχος Αίγινας στα Μ.Μ.Ε της Κρήτης αναφέρθηκε στο μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσιάζει ο ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ της Περιφέρειας Κρήτης ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, την Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας κ. Θεανώ Βρέντζου – Σκορδαλάκη για την υπέροχη φιλοξενία τους και για τα οφέλη που αποκόμισε ως Δήμος Αίγινας από τις πολύ καλές πρακτικές και τις αποδόσεις του Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας.

Τέλος  ο Δήμαρχος Αίγινας  και ο Πρόεδρος του Δημοτικού  Συμβουλίου κάλεσαν τον Περιφερειάρχη Κρήτης και την Αντιπεριφερειάρχη κ. Βρέντζου να έλθουν στο Νησί μας και να γνωρίσουν σε οργανωμένη και προγραμματισμένη βάση τις πρωτοβουλίες του Δήμου μας – προοπτικά – πάνω στην διαχείριση των τοπικών προϊόντων και την διασύνδεσή τους με τον Τουρισμό με την επισήμανση ότι το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας, αποτελεί ένα ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ για την Αίγινα.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ Γ. ΣΑΚΚΙΩΤΗΣ

Leave a Comment