Πολιτική — 02/12/2012 at 11:04

Δ. Συμβούλιο με Αποχωρήσεις και Ψιθύρους

by

Δ. Συμβούλιο με Αποχωρήσεις και ΨιθύρουςΜια υποτονικότητα, οι διαρκείς ψίθυροι, κάποιες άστοχες –όπως θεωρήθηκαν- τοποθετήσεις, αλλά και «η καταστρατήγηση του κανονισμού της συνεδρίασης» από τον πρόεδρο, έφεραν το πρόωρο τέλος του χθεσινού δημοτικού συμβουλίου με την αποχώρηση των περισσοτέρων συμβούλων της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση του δευτέρου θέματος της ημερησίας διατάξεως. Για τα σημαντικότερα προβλήματα της αιγινήτικης κοινωνίας, τις παραλείψεις και τις ενέργειες στις οποίες θα έπρεπε να προβεί η σημερινή διοίκηση, προκειμένου να εξασφαλισθεί η ευρυθμία της Αίγινας, μίλησαν στις τοποθετήσεις τους οι αιρετοί όλων των παρατάξεων –εκτός του κου Κοττάκη που απουσίαζε.

Στην πρωτολογία του ο δήμαρχος Σάκης Σακκιώτης ανέφερε τις εξελίξεις σε μια σειρά έργων και διεργασιών. Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνοντας για ακόμη μία φορά τη δύσκολη θέση των Ο.Τ.Α. ύστερα από συνεχείς περικοπές, ανέφερε τη σημαντικότητα της κατάργησης των ιχθυοκαλλιεργειών για το νησί, αλλά και για τη σοβαρή μείωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, «πρέπει να αντιδράσουμε, εάν χρειαστεί να απευθυνθούμε σε όλα τα κόμματα προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε το Υπουργείο Ναυτιλίας». Όσον αφορά το θέμα που αναδείχθηκε τις προηγούμενες ημέρες, περί τη φύλαξη των ξαπλωστρών θαλάσσης, διασαφηνίστηκε πως εν αναμονή καθαρισμού του φυσικού χώρου φύλαξής τους βρίσκονται στο κτήμα Μπαρού, ενώ για κάποιες ημέρες βρέθηκαν υπό την κατοχή του συμβούλου της τοπικής κοινότητας Μεσαγρού κου Τζίτζη προκειμένου να καθαριστούν.  Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο κος Γρηγορόπουλος, εξέφρασε το παναιγινήτικο αίτημα νεολαίας χρόνων, εκείνο της κατασκευής του κλειστού γυμναστηρίου, ενώ, πρότεινε οι αποζημιώσεις που πρόκειται να κατατεθούν στους συμβούλους να μπουν απευθείας σε έναν ειδικό λογαριασμό για την ανέγερση του. «Για να αφήσει και κάτι πίσω της αυτή η διοίκηση». Σύμφωνος με την πρόταση δήλωσε ο κος Π. Κουκούλης, ο οποίος επισήμανε την καθυστερημένη είσοδο του θέματος των ιχθυοκαλλιεργειών στο συμβούλιο, αλλά και την μη ένταξη αναμόρφωσης ενός ρεαλιστικότερου προϋπολογισμού. Εν συνεχεία, ο κος Γκότσης σχολίασε την κατάληξη του διαγωνισμού μεταφοράς νερού και σημείωσε στοιχεία αμέλειας στη προκήρυξη, καθώς –όπως τόνισε- οι τιμές καυσίμων δε συνάδουν με τις φετινές, παρά με τα στοιχεία των προηγούμενων ετών.  Στη δική του τοποθέτηση, ο κος Φ. Τζίτζης υπερτόνισε: «Σημαντικά είναι τα θέματα που συζητάμε, μα πιο σημαντικές είναι οι προσωπικές ανάγκες όλων εκείνων που δε μπορούν να τις εκπληρώσουν. Πρέπει να είμαστε δίπλα τους. Οι δράσεις της εκκλησίας μας είναι πολλές και αξίζουν συγχαρητήρια.» Συνεχίζοντας, εξέφρασε την αγανάκτηση του για τη διαδικασία της επιτροπής διαβούλευσης ζητώντας από το δήμαρχο να ορίσει αρμόδιο αντιδήμαρχο «και να μην παριστάνει εκείνος τον πρόεδρο». Τόνισε, όμως, και τη σημαντικότητα του προσκυνηματικού ή θρησκευτικού τουρισμού κατά τις ημέρες εορτασμού του πολιούχου Αγίου Νεκταρίου, προτείνοντας τη σύναψη μνημονίων αδελφοποίησης με τη Ρουμανία και άλλες ορθόδοξες χώρες των Βαλκανίων, από τις οποίες κάθε χρόνο συρρέουν στην Αίγινα πλειάδες προσκυνητών.  Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Πέρδικας κος Αμάφης, απαίτησε να δοθούν εξηγήσεις στους κατοίκους της Πέρδικας σχετικά με την ποιότητα του νερού που αυτή τη στιγμή έχουν, μιας και δεκαπέντε ημέρες τώρα δεν έχει εμφανιστεί η υδροφόρα ΑΙΓΙΝΑ στο ψαροχώρι, όπως προβλέπει το καταστατικό, παρά μένει δεμένη στην Αίγινα. Ο κος Οικονόμου, επανέφερε το ζήτημα των λεωφορείων «πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να παύσει αυτή η κοροϊδία».

Ένταση προκλήθηκε όταν ο αντιδήμαρχος ύδρευσης κος Μαρμαρινός απάντησε στον κο Αμάφη διαβεβαιώνοντάς τον πως το νερό είναι εκατό τοις εκατό ΕΥΔΑΠ και πως από καμμία γεώτρηση δεν τροφοδοτείται η Πέρδικα, αποκαλώντας τον ψεύτη. Ύστερα από παρέμβαση πολίτη τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βαθέος κος Μαλτέζος για την έλλειψη γιατρού στην κοινότητα, αφού όπως ανέφερε και οι δύο γιατροί βρίσκονται σε σεμινάρια. Παρόλα αυτά, η κοινότητα εγκατέστησε ίντερνετ προκειμένου να γίνεται κανονικά η ηλεκτρονική συνταγογράφηση όποτε διευθετηθεί το ζήτημα. Προσφορά δύο υπολογιστών στην κοινότητα για τον παραπάνω λόγο έκανε ο κος Οικονόμου.

Στα ημερησίας διατάξεως, για την έγκριση του τεχνικού προγράμματος για το έτος 2013, οι δημοτικοί σύμβουλοι προέβησαν σε γενικές παρατηρήσεις και ειδικές διορθώσεις προκειμένου να τεθεί σε ψηφοφορία το πολυσέλιδο πρόγραμμα που καλύπτει μεγάλη έκταση των έργων σε όλο το τμήμα του νησιού. Έργα που δεν κατορθώθηκαν να ολοκληρωθούν ή ακόμη και να ξεκινήσουν κατά τη διάρκεια του 2012. Πολλοί, άλλωστε, ήταν και εκείνοι που μίλησαν για απλή αντιγραφή από το περυσινό σχεδίασμα. Οι εργασίες που περιέχονται σε αυτό θα ήταν δύσκολο να υλοποιηθούν σε μια μόνον χρονιά. Όπως επισημάνθηκε έργα αναβάθμισης για την τοπική κοινωνία δε μπορούν να περιέχονται συλλήβδην στο τεχνικό πρόγραμμα, ενώ ζητήθηκε η πρακτική αυτή να παύσει. Το πρόγραμμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Στο δεύτερο θέμα περί έγκρισης του επιχειρησιακού προγράμματος του δήμου για τα έτη 2012-2014, ύστερα από μία σειρά παρατηρήσεων για τον τρόπο συγγραφής, αλλά και το ασαφές σε κάποια σημεία και φιλοδιοικητικό σε κάποια άλλα, περιεχόμενο, προκλήθηκε δριμεία ένταση μεταξύ του προέδρου κου Πετρίτη και του κου Γ. Πούντου, αφού ο πρώτος στέρησε τη δευτερολογία στους συμβούλους, δίνοντας το λόγο στο δήμαρχο για το κλείσιμο της συζήτησης και τη διενέργεια της ψηφοφορίας. «Δε σέβεσαι τον κανονισμό, πρόεδρε, και καταστρατηγείς τη διαδικασία». Με αυτήν τη φράση του κου Πούντου αποχώρησαν οι κύριοι Πούντος, Πτερούδης, Κουκούλης, Οικονόμου, Μαράκης, αλλά και ο κος Γρηγορόπουλος. Εν τέλει, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με 10 Ναι και 3 Όχι.

Το τρίτο ημερησίας διατάξεως ζήτημα Διαμόρφωσης του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους δε συζητήθηκε καν, λαμβάνοντας 11 ναι και 2 Όχι από τους εναπομείναντες συμβούλους.

Leave a Comment