Πολιτική — 20/12/2012 at 11:10

Και τα Ερωτήματα Έμειναν Αναπάντητα

by

Και τα Ερωτήματα Έμειναν ΑναπάντηταΚοινός τόπος και για τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αίγινας, την τελευταία –ίσως- του 2012, ήταν η καθημερινότητα, τα απλά και αυτονόητα που πότε- πότε χάνονται ανάμεσα στα τόσα, μα που και η έλλειψή τους στέκεται σαν τροχοπέδη για κάθε έκφανση της ζωής. Κάποιες από τις ελλείψεις ξεκινούν από τις περικοπές, την όλο και πιο δύσκολη κατάσταση στους Ο.Τ.Α., όπως σημειώνει συχνά στις τοποθετήσεις του ο κος δήμαρχος, άλλες όμως από την αμέλεια, τη σύγχυση έργων σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ή την αποτυχημένη ανεύρεση μιας κάποιας άκριας.

Σε ένα κλίμα χαλαρό και χριστουγεννιάτικο, με μια σύντομη  συνεδρίαση –διήρκεσε μόνον τέσσερις ώρες- το σώμα των αιρετών συμβούλων συζήτησε για τα καίρια προβλήματα του νησιού. Στην εναρκτήρια τοποθέτησή του ο δήμαρχος Σάκης Σακκιώτης εξέθεσε στους δημοτικούς συμβούλους και τους ελάχιστους παρευρισκόμενους πολίτες, όλες τις εξελίξεις στο ζήτημα του υποθαλάσσιου αγωγού, τα θετικά αποτελέσματα της σύσκεψης με την περιφέρεια, ενώ παρουσίασε το πλάνο της συνάντησής του τις επόμενες ημέρες με τον αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Κατσικάρη.

Ο κος Παν. Κουκούλης, παίρνοντας το λόγο, επισήμανε τη «φίμωση» επιστολής από την προϊσταμένη υπάλληλο του δημοτικού παιδικού σταθμού Αίγινας που στάλθηκε στον κο Σακκιώτη δίχως το σώμα να έχει ενημερωθεί για την ύπαρξη και το περιεχόμενό της. «Η υπάλληλος θέλησε να επικοινωνήσει με το δημοτικό συμβούλιο, το ανώτατο όργανο διοίκησης του δήμου με μία επιστολή που δεν έφτασε ποτέ στους δέκτες. Φιμώνεται η υπάλληλος και καταλύεται η λειτουργία του συμβουλίου. Το περιεχόμενο αφορούσε τη συνεργασία που στερείται επικοινωνίας με το δήμο. Θίγει, επίσης, θέματα επισκευών, Ι.Κ.Α..» Εν συνεχεία, επισήμανε μια σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους δήμους που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δόσεις των δανείων, οι οποίες προβλέπονται από το ψηφισμένο μεσοπρόθεσμο. Σύμφωνα με αυτές, ένας δήμος απαλλάσσεται για κάποιο χρονικό διάστημα από την καταβολή των δόσεων, πληρώνοντας μόνον τα τοκοχρεολύσια. Ακόμη, παρουσίασε την πρόθεση του νέου διοικητή της ΕΥΔΑΠ κου Σταυρίδη για υδροδότηση της Αίγινας ως προτεραιότητα επισημαίνοντας: «Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να εξηγήσουμε στη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ και να ζητήσουμε τη βοήθειά τους στην κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση του δικτύου. Πρέπει η διοίκηση να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία καλώντας τους αρμοδίους έχοντας συγκεκριμένη πρόταση.»

Ο κος Κοττάκης, με τη σειρά του, υπερτόνισε τη «φτώχια» των ζητημάτων της ημερησίας διατάξεως «Τα προβλήματα είναι πολλά και άλυτα. Σοβαρότατο πρόβλημα στο νησί μας είναι το Κέντρο Υγείας, αφού στερείται οδηγών και είναι απαράδεκτο το 2012 να μεταφέρονται ασθενείς και τραυματίες με φορτηγά. Πρέπει να αποφασίσουμε και να απαιτήσουμε την επίλυση των όποιων προβλημάτων.» Ενώ εξήρε και τη στασιμότητα στην κατάσταση των δρόμων που όπως φαίνεται γίνονται όλο ένα και πιο επικίνδυνοι για τους κατοίκους, ειδικότερα έπειτα από τις βροχές των προηγουμένων ημερών.

Ο κος Φιλ. Τζίτζης υπερτόνισε την αξία του αθλητικού πονήματος για την κατασκευή κλειστού γηπέδου μπάσκετ τονίζοντας: «Πρόκειται για μία διαχρονική προσπάθεια, ένα παναιγινήτικο αίτημα με το οποίο όλοι οι σύλλογοι, οι αθλητές και οι πολίτες ασχολούνται με το πώς είναι δυνατόν να υλοποιηθεί, κάτι που θα είναι τεράστια επιτυχία. Η ουσία είναι ότι το θέμα κινείται πάρα πολύ γρήγορα.» Αμέσως μετά, ο κος Οικονόμου επισήμανε το αίτημα των πολιτών του Βαθέος για την τοποθέτηση κολόνων φωτισμού, ενώ διέκρινε την καθυστέρηση υποβολής του προϋπολογισμού του 2013. Ο κος Ν. Τζίτζης, μίλησε για τα προβλήματα του παιδικού σταθμού επισημαίνοντας πως κατά μεγάλο ποσοστό οφείλονται στα χρέη προηγουμένων ετών και ότι οι επισκευές που δεν έγιναν όταν έπρεπε τώρα επιβαρύνουν το δήμο. Τέλος, στη δική του τοποθέτηση ο αντιδήμαρχος οικονομικών κος Νεκ. Κουκούλης, έδωσε ορισμένες απαντήσεις σχετικά με τα ερωτήματα των προ-ομιλητών του διαβεβαιώνοντας πως ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί άμεσα το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Ακόμη, συνέχισε λέγοντας πως όλες ο οφειλές του δήμου θα έχουν διευθετηθεί έως τις 31/12.

«Προσπαθούμε μέσα από τις δυνάμεις που διαθέτουμε να βοηθήσουμε, να επιλύσουμε τα προβλήματα. Όσον αφορά τα ΚΤΕΛ, εάν δεν καταγγελθεί η σύμβαση δε μπορούμε να προβούμε σε ενέργειες για τη μεταφορά. Εμείς με το μικρό οχηματάκι προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Γι’ αυτό ακριβώς το ζήτημα έχουμε συνάντηση την Παρασκευή με τον κο Σγουρό. (…) Έχουν κινηθεί οι διαδικασίες προκειμένου ο δήμος να μετεγκατασταθεί στο κτήριο της Δ.Ο.Υ., ώστε με χαμηλότερο κόστος να καλυφθούν όλες οι υπηρεσίες του δήμου. Το 2013 πρέπει να είμαστε πιο διεκδιτικοί, μας το επιβάλει η σημερινή κατάσταση.», τόνισε στη δευτερολογία του ο δήμαρχος.

Όλα τα ζητήματα της ημερησίας διατάξεως συζητήθηκαν λακωνικά, δίχως εντάσεις, εγκρινόμενα ομοφώνως ή πλειοψηφικά. Μόνον η συζήτηση του 6ου ζητήματος αναβλήθηκε για επόμενη συνεδρίαση.

Leave a Comment